Отидете към основна версия

6 124 54

Руското разузнаване е плащало на талибани да убиват коалиционни войници в Афганистан

  • талибани-
  • русия-
  • руско разузнаване-
  • афганистан-
  • британски сили за сигурност-
  • ню йорк таймс

Твърденията на британските сили за сигурност са, че Москва се опитва да попречи на възможна мирна сделка в Афганистан

Илюстративна снимка, EPA/БГНЕС

Британските сили за сигурност потвърдиха информацията, която бе изнесена от вестник "Ню Йорк таймс", че руското разузнаване е плащало на талибани да убиват войници от силите на коалицията в Афганистан. Телевизионният канал Скай нюз съобщи, че източник на британското разузнаване е потвърдил сензационното разкрите на "Ню Йорк таймс", предаде БНР.

В момента в Афганистан има около 1 000 британски войници, разположени основно в столицата Кабул, като няма сведения някой от тях да е пострадал в резултат на "руския заговор".

Том Тудженхат, председател на Комисията за външни дела към Камарата на общините и бивш военнослужещ в Афганистан коментира, че изнесените сведения са силно обезпокояващи, като допълни, че е добре известно, че руското ГРУ (Главно разузнавателно управление) е активно във Великобритания и други места по света.

В публикацията се твърди още, че Москва се опитва да попречи на възможна мирна сделка в Афганистан, подготвяна от американците.

Източникът на британското разузнаване е заявил за Sky News, че прословутият Отдел 29155 на руското военно разузнаване, който е замесен в действията в Афганистан, е отговорен също за нападението с "Новичок" срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солзбъри, както и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, опита за преврат в Черна гора и подривната дейност в Молдова.

Белият дом отрече информацията на "Ню Йорк таймс", че президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил осведомен от разузнаването, че Русия е предлагала премии на екстремисти в Афганистан, за да убиват американски военни. Талибаните и Русия също отхвърлиха информацията като неоснователна, припомня ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.

Свързани новини