28 Юни, 2020 20:42 6 110 54

Руското разузнаване е плащало на талибани да убиват коалиционни войници в Афганистан

  • талибани-
  • русия-
  • руско разузнаване-
  • афганистан-
  • британски сили за сигурност-
  • ню йорк таймс

Твърденията на британските сили за сигурност са, че Москва се опитва да попречи на възможна мирна сделка в Афганистан

Руското разузнаване е плащало на талибани да убиват коалиционни войници в Афганистан - 1
Илюстративна снимка, EPA/БГНЕС

Британските сили за сигурност потвърдиха информацията, която бе изнесена от вестник "Ню Йорк таймс", че руското разузнаване е плащало на талибани да убиват войници от силите на коалицията в Афганистан. Телевизионният канал Скай нюз съобщи, че източник на британското разузнаване е потвърдил сензационното разкрите на "Ню Йорк таймс", предаде БНР.

В момента в Афганистан има около 1 000 британски войници, разположени основно в столицата Кабул, като няма сведения някой от тях да е пострадал в резултат на "руския заговор".

Том Тудженхат, председател на Комисията за външни дела към Камарата на общините и бивш военнослужещ в Афганистан коментира, че изнесените сведения са силно обезпокояващи, като допълни, че е добре известно, че руското ГРУ (Главно разузнавателно управление) е активно във Великобритания и други места по света.

В публикацията се твърди още, че Москва се опитва да попречи на възможна мирна сделка в Афганистан, подготвяна от американците.

Източникът на британското разузнаване е заявил за Sky News, че прословутият Отдел 29155 на руското военно разузнаване, който е замесен в действията в Афганистан, е отговорен също за нападението с "Новичок" срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солзбъри, както и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, опита за преврат в Черна гора и подривната дейност в Молдова.

Белият дом отрече информацията на "Ню Йорк таймс", че президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил осведомен от разузнаването, че Русия е предлагала премии на екстремисти в Афганистан, за да убиват американски военни. Талибаните и Русия също отхвърлиха информацията като неоснователна, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    133 19 Отговор
    Ааа краварите и ингилизите през 70 те год пращаха оръжие и учеха същите талибани да сглобяват самоделни бомби които ползваха стещу войските на СССР!

    Коментиран от #12

  • 2 ДГД

    86 15 Отговор
    Е как няма да потвърди, нали от едно и също място си получават заплатите?!?
  • 3 Чочо

    111 17 Отговор
    За всеки един провал на САЩ познайте кой е виновен от първи път?

    Коментиран от #44

  • 4 Пико

    96 9 Отговор
    Ало пик ,талибаните опровергаха тази фейк новина.Движите се след събитията
  • 5 Лицемери

    100 13 Отговор
    Ами нали САЩ въоръжаваха ислямистите в Афганистан по време на Съветско-Афганистанската война? Сега какво реват?
  • 6 Като чуя британски служби

    86 12 Отговор
    се сещам за нагласена измама.
  • 7 име

    68 10 Отговор
    Първо дават на Ню Йорк таймс лишчето с опорките, после официално потвърждават. А дебилите четат и вярват...

    Коментиран от #49

  • 8 Батюшка

    15 52 Отговор
    Батюшка е осъзнал, че Кремъл не е Белия Дом, Избичиш си 8 годинки и отиваш да четеш лекцийки по 200 000 парчето. В Кремъл си затворник. От Кремъл се излиза само с краката напред

    Коментиран от #53

  • 9 Анонимен

    20 73 Отговор
    “Рассия се връща от там от дето е започнала,избор на цар и вечно управление!”

    Русия не може да се “върне” някъде, където си е била винаги.

    Сталин изби около 40 милиона руснаци, почти няма руско семейство, което да не е дало жертви - убити или хвърлени в лагер - по време на 30-те години сталинизъм.

    И въпреки това до ден днешен половината руснаци имат положително отношение към най-масовия убуец в историята си. Явно този начин на управление на държавата - с диктатура и терор - ги удовлетворява, импонира на манталитета им.

    Коментиран от #50

  • 10 Активист на БКП

    34 8 Отговор
    Глупости !!!
  • 11 Ххх

    55 4 Отговор
    В Афганистанската война са участвали 500 хиляди съветски войници, 49 985 са ранените, 6669 остават с трайни увреждания, 13 833 загиват в битките, 312 войници се смятат за изчезнали, 18 са интернирани в други страни. Това е резултатът в човешки измерения от оказването на "братска международна помощ" на съседната страна, обобщи преди години във fergananews.com наблюдателят Борис Ямшанов. Според мемоарите на бившия директор на ЦРУ Робърт Гейтс (по-късно - от 2006 до 2011 година министър на отбраната при президентите Джордж Уокър Буш и Барак Обама), на 3 юли 1979 г. американският президент Джими Картър подписва секретен президентски указ, с който се разрешава финансирането на антиправителствените сили в Афганистан. Збигнев Бжежински директно признава: "Ние не сме тласкали руснаците да се намесят, но съвсем съзнателно увеличихме вероятността те да го сторят". САЩ отпускат "икономическа помощ" за афганистанската опозиция в размер на 15 милиона долара, а също и военна - доставка на тежко въоръжение и военно обучение на афганските муджахидини. Врагът на моя враг е мой приятел: по време на Студената война американците превърнаха този принцип в кредото на своята външна политика – и на своите оръжейни доставки.

    Коментиран от #38, #40

  • 12 ееее

    24 9 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Стига с тия глупости - НИЕ НЕ СМЕ талибани !!!!
  • 13 Гого

    68 6 Отговор
    А кой плати да свалят руски пътнически самолет
    пълен с туристи връщаш се от почивка преди 3-4 години???? А кой плати на Украйна за да направят мейдана???
  • 14 ЧекмеджеБанк

    67 6 Отговор
    Е щом британците го казват, значи е 101,35% истина. Подли същества са те.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ххх

    43 4 Отговор
    Когато войната в Афганистан e близо до своя край, САЩ предприемат стъпка, която прави конфликта по-кървав за Съветския съюз – те оборудват муджахидините със „Стингъри“ – преносими зенитно-ракетни комплекси за въздушна защита. Съветите губят превъзходството си по въздух и осъзнават, че трябва да вземат копие от новото оръжие, за да разберат как да му се противопоставят.Твърди се, че до средата на 1980-те години афганистанските муджахидини, които воюват със съветските войски и съветското правителство в Кабул с помощта на Пакистан и САЩ, са в трудна ситуация. „През април 1986 г. по границата с Пакистан се водят тежки битки… Използвах всички възможни средства, за да популяризирам исканията си [да се снабдят муджахидините със „Стингър“]… Подкрепих аргументите си с мнението на американските анализатори, които твърдяха, че муджахидините не могат да продължат да се борят, тъй като са толкова изтощени, че младите не искат да се присъединяват към джихада“, пише Мохамед Юсуф, високопоставен офицер от пакистанското разузнаване. Решението на американците да снабдят муджахидините цели да даде нов морален тласък и да стимулира опитите им да свалят подкрепяния от Москва режим.

    Коментиран от #24

  • 17 898

    54 5 Отговор
    Не могат да понесат ,че афганците ги наритаха!Пак други са им виновни!
  • 18 В.В.П.

    50 6 Отговор
    Педер.си,сър... Английска тъпня...Хилъри ,се хвалеше,че направили гууд бизнес със муджахидините...ама то не било проблем..за демокрацията..
  • 19 Ооо

    18 1 Отговор
    Техен интерес
  • 20 Гого

    27 6 Отговор
    А Борисов е плащал на наемници да убият Путин. Колкото това е вярно, толкова и другото. Интересно дали този сайт се превръща в разпространител на жълти новини?
  • 21 Миро

    28 1 Отговор
    Едно от най фрапиращите неща за Афганистан е производството на дрога. Всяка година увеличават производството. Кой ли е отговорен за това?
    По принцип за да имаш съюзник в изтока му плащаш и ти е приятел. Плати ли друг оставаш без приятели.
  • 22 Сандо

    35 6 Отговор
    Добре че е Русия,че да има с кого да си оправдават провалите.
  • 23 Kaka

    15 40 Отговор
    Путин е отчаян. Държавата му е в няколко кризи едновременно, бюджетът й е изтърбушен, нефтят не се харчи, потоците пресъхнаха, санкциите бяха продължени ad infinitum, Роскосмос е пред закриване, рейтингът му е 30%, регионите не искат Москва да изсмуква ресурсите им, в огромната си част народът живее в мизерия както по Хрушчово време." Ам тогава какво сте се затръшкали от 6 часа сутринта за Русия и Путин?

    Коментиран от #27, #39

  • 24 ТОЧКАТА

    22 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    ,,ВОЙНАТА НА ЧАРЛИ УИНСТЪН,, като филм ДАВА ЯСНОТА по казаното!!!!!!!Сериозно казано,сериозен филм!!!!!
  • 25 Сандо

    31 5 Отговор
    А тия убавци чий го търсят в Афганистан?И не ли им казали,че има местни хора,които не са съгласни неканени наглеци да се разпореждат в страната им и гледат на тях като на подвижни мишени?
  • 26 ТОЧКАТА

    13 4 Отговор
    ДА СИ ПАЗАРУВАТЕ!!!!!!е .....НОРМАЛНО,НАЛИ!!!!!А първи са именно САЩ!!!!!ТЕ си ,,КУПУВАХА,,талибани ,за да опрвдаят ВОЙНАТА!!!Същото стана и в ИРАК.....Първата спец доставка са 10 милиарда долара за ТЕЗИ цели....НЪЛ помните ТЕСТЕТО КАРТИ!!!!!!!Тааа всяка карта си има и ЦЕНА!!!!Официално обявена.......Руснаците са мноооого НАЗАД!!!!
  • 27 Сандо

    18 5 Отговор

    До коментар #23 от "Kaka":

    Ех,и ако имаше афроруснаци,щяхте да се разплачете и за тяхната тъжна и безутешна съдба,ама не - осъзнали са се навремето и не са демократизирали Африка,пък и конкуренти много.
  • 28 дядо ви от бг

    13 5 Отговор
    алоооооо, какви ги дрънкате там, журналисти без образование!!!! Яа и сега кой пусна този вирус?????? Така е като не сте учили китайски!!!!какви " талибани" какви простотии!!!
  • 29 другарят

    32 5 Отговор
    Това е опит да бъде продължен сериала "Скрипал"! Иначе фашистка Америка платиха на нашите "десни" талибани да ликвидират един милион българи и два милиона да прогонят от страната!
  • 30 дядо ви от бг

    6 14 Отговор
    до ном. 8 ! така е било в 1938 год. посрещали са нашите,сръбските,руските от испания и г. димитров ги изпращал в СИБИР !?!? огоньок 1992 год. справка, моля!!!! които са се борили за Каталония!!!! явно франко много добре е работил със сталин и другите боклуци!!! японски рибари са спасили българите на сахалин! най старият българин се хвърлил пред всички в морето! чак японците 1938 год. са били ошашавени

    Коментиран от #54

  • 31 Тони Блеяяярррр

    27 4 Отговор
    Помните ли шишенцата който показвах от Ирак. Колкото Садам имаше оръжия за масово унищожение толкова и тази новина е истина . Спете спокойно деца......
  • 32 соросоидни кърлежи

    25 5 Отговор
    а хим.оръжие на Садам намерихте ли вече? просто питам...а Усама бин Ладен от кои беше...а после как благодари на НАТО на 11.09.
  • 33 ле ле

    18 3 Отговор
    защо да е сензация, просто връщат на американци по американски...нормално е
  • 34 Антимилиционер

    19 3 Отговор
    Още конспиративни теории от Англия и САЩ.
  • 35 ело

    17 3 Отговор
    Прекрасно,Чудесно,Великолепно нямам думи да изразя своето възхищение - как така мислейки ,че от 2003 година Афганистан е " цивилизована, демократична с Е европейски ценности (само нямат гей-паради още) и изведнъж някакви подкупени тали бани воюващи срещу " цивилизования свят който им донеси свободата , и либерални Европейски ценности , изведнъж ? - не възможно !.. (няма значение,че Афганистан е във феодален строй на развитие).
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 прй

    14 1 Отговор
    Много фейк, много......
  • 38 Хаджи хаджи Българин

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ххх":

    Сега се сетих, че от 6те сандъка, пуснати от американците в Сирия, в подкрепа на СДС ( Сирийските демократични Сили, един падна на територията на ИЗИС! Беше голям смях в Медиите! А станало случайно? Въх! А тази новина, от Сирийската Обсерватория за човешките права ли я взехте? Базирана в Лондон, от един човек, зад кулисите! Оста на ЗЛОТО Чакам Вени в 00: 30 ч от Лондон, да ни обясни, ние " простите" българи, да си любим жените, по английски образец!
  • 39 ХА ХА

    13 4 Отговор

    До коментар #23 от "Kaka":

    Всичко това е истина , ама само за умствено изостанали .
  • 40 Булгарплод

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ххх":

    А наш Цвъки ( ЦВ . Цветанов) какво " мисли по въпроса" ? Той ще се бори, с неговият проект срещу корупцията, на неговият ментор! Картите бяха хвърлени преди 2 години ( ЗАД ОКЕАНА) Сега само се разиграват! ЕАСза сигурност! Питам се, за чия сигурност? Но не и на БЪЛГАРИТЕ!
  • 41 Знаете ли че

    9 2 Отговор
    1-о се позоваваха на американското разузнаване.НО Тръмп, Помпео, Ратклиф(шефа на разузнаването), + кой ли още не на ръководни постове, казаха, че НЯМА такова нещо.Даже се очудих колко много силни хора едновременно опровергаха лъжите на медиите им.И сега нова песен, понеже британците са си русофоби и няма да откажат да замажат л*йн*та на Ню Йорк Таймс.
  • 42 Не им вярвам

    8 3 Отговор
    Тръмп, Помпео, Пенс, Ратклиф, и самите талибани.Всички опровергаха, но "неназовани британски източници" убеждават.Само че нещо не могат да убедят.
    Пропадат британците вече десетилетия и няма кой да им каже защо пропадат.
  • 43 Накратко

    12 2 Отговор
    Русия се опитвала да попречи на мирните преговори, затова британците предлагат..да не се сключва мир :) Накратко, новата власт в САЩ искат да изтеглят войниците, но британските войнолюбци сериозно им се бъркат и пречат това да стане.
  • 44 Ksenofob

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чочо":

    На кривата ракета космосът и пречи
  • 45 Ха ха ха

    9 1 Отговор
    Ами нормално е в днешният свят нали преди години така правеха и американски и английски тайни служби в този свят всичко е кръговрат.
  • 46 Дръвчо

    9 0 Отговор
    А пък американското ЦРУ плащаше, обучаваше и подаряваше оръжие на талибаните да убиват руснаци в Авганистан. Е сега са квит. Зъб за зъб, око за око.
  • 47 CIA

    10 1 Отговор
    Току що получихме супер, ултра, контра, секретна и изключително достоверна, почти истинска информация че рашъните плащат на извънземните да летят над Америка и да ни разузнават!
  • 48 Гост

    5 2 Отговор
    Руското разузнаване е навсякъде и винаги ще се пречка на англичаните и американците, в осъществяне на тъмните им дела. Но ако оставим плача на великобританците, че Русия за всичко, ставащо по света е виновна, те би трябвало д знаят, че без диктатор от рода на Кадафи, там мир няма да имаПрости има много кланове и всеки дърпа чергата към себе си. . Както се казва в един от руските филми,, Восток-дело тонкое.

    Коментиран от #51

  • 49 123

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "име":

    Не че много съм вярвал на CNN, но след възхваляванетл на негрите - престъпници, които рушат всичко по пътя и ограбват магазини, след което ги запалват, въобще ще възприемам информацията от CNN, както и всички анло американски медии точно обратно на написаното от тях.
  • 50 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Айде, айде, дори руската опозиция не си позволява цифрара 40 милиони! Като се вземат жертвите от войната, плюс твоите 40 милиона, значи населението на Русия е редуцирано на половина. Ще се замислиш ли с простата си глава, кой тогава я направи ядрена и космическа държава държава? Кой построи инфраструктурата, промишлените предприятия, болниците и училищата. Следващият път като сънуваш, можеш да изплюеш и 80 милиона, които Сталин е убил.
  • 51 Разпутин

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    То цялата руска история на Русия е потънала в имперски мрак и алкохолизъм и самоизтребление

    Коментиран от #52

  • 52 Засранец

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Разпутин":

    След колко ракии стигна до тази "гениална" мисъл?
  • 53 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Батюшка":

    И бухалки се раздават оттам., Особено за умствено ограничени...сигурно се позна
  • 54 Нафърфорий

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "дядо ви от бг":

    Дедо, дедо това път Газдов няма да те пропусне...