Last news in Fakti

30 Юни, 2020 18:30 2 328 15

Талибаните: Русия не е давала пари, за да убиваме американци!

  • афганистан-
  • талибани-
  • сащ-
  • ашраф гани

Руските и американските власти не са имали контакти за "афганистанската история", заяви Дмитрий Песков

Талибаните: Русия не е давала пари, за да убиваме американци! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е разговарял с главния преговарящ на талибаните, съобщи днес говорител на афганистанските бунтовници, цитиран от Асошиейтед прес.

Говорителят не каза дали във видеоконферентния разговор снощи са били засегнати твърденията, че Русия е плащала на талибани да убиват в Афганистан войници от САЩ и НАТО.

Помпео е настоял пред молла Абдул Гани Барадар бунтовниците да намалят насилието в Афганистан и двамата са обсъдили начини за прилагане на мирното споразумение между САЩ и талибаните, написа в Туитър говорителят Сухайл Шахин, предава БТА.

Разговорът се е състоял в момент, когато на обиколка в района е американският пратеник Залмай Халилзад, който се опитва да постигне напредък по сделката с талибаните. Днес Халилзад е в Узбекистан, а по-късно през деня или утре се очаква да бъде в Исламабад. След това ще отпътува за Доха, Катар, където се намира представителството на талибаните.

Талибаните отричат твърденията, че техни бойци са получавали пари от Русия, за да убиват американци в Афганистан. Според АП агенти на руското военно разузнаване са започнали да изплащат такива бонуси още в началото на 2019 г., когато Халилзад се е опитвал да приключи споразумение с бунтовниците, което да доведе до изтеглянето на военния контингент на САЩ от Афганистан.

Постигнатата договорка предвижда правителството в Кабул да освободи от затвора 5000 талибани, а бунтовниците да освободят 1000 правителствени чиновници и войници. Досега Кабул е пуснал 3500 затворници, а талибаните - 700 пленници.

Руските и американските власти не са имали контакти за "афганистанската история", заяви днес Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Не", отговори лаконично Песков на журналистически въпрос по темата. Вчера прессекретарят на Путин нарече "лъжа" медийните публикации, че Русия е плащала на афганистански бунтовници, за да убиват американски военни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СПЕЦПИДARAZ

    6 35 Отговор
    Щом Песков казва "Не" , това означава "Да" . А най-вероятно са казали че ще дадат , но после не са дали .

    Коментиран от #9

  • 2 Бит

    2 18 Отговор
    И И*ан признават ли си?Че и тези
  • 3 Лекар БГ

    12 1 Отговор
    Не разбирам политиката спрямо талибаните.
    Факт е,че съюзниците САЩ и коалиция,не са предприемали действия спрямо тях в Южен Афганистан,напр.Където,годишният износ на опиев мак достига 7 хил.тона!
    Радикални фундаменталисти,предимно пущу,клатещи главите над Корана.Наизустявайки ,без да разбират грам арабски.
    Шериат и нищо друго.
    Споразумения и преговорис такива?!
  • 4 ДЕДО ВИ ЛИБЕН

    12 3 Отговор
    ДАЙТЕ IBAN Д А ВНЕСА И АЗ НЯКОЙ ЛЕВЕЦ ДА ПРЕТРЕПЯТ НЯКОЙ КРАВАР ГОРНИЦА И ЗАРАД МЕН
  • 5 Behemoth

    19 2 Отговор
    Хората го правят без пари бе....
  • 6 Boxer 3.0

    18 1 Отговор
    "Афганистанската История" помни времената, когато американци са снабдявали с въоръжение талибаните, за да убиват руснаци...
    Американците се цупят, че руснаците са ги копирали?!
    За авторски права ли претендират или за приз за късопаметност?

    Коментиран от #7

  • 7 Boxer 3.0

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Boxer 3.0":

    За справка "Войната на Чарли" с Том Ханкс, в случай че има онеправдани и дискриминирани.
  • 8 Чочо

    17 0 Отговор
    Руснаците не са толкова глупави че да плащат за нещо което талибаните правят за удоволствие! 😠
  • 9 Мънфи

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "СПЕЦПИДARAZ":

    Сигурно си много разширен ?
  • 10 СССРБарета

    9 0 Отговор
    понеже американците загубиха войната в Афганистан И понеже е срамно да кажат че са ги победили някакви талибани по-добре да кажат че руснаците са в основата на тяхната загуба, така някак си ще измият част от срама! а пък другата част от срама ще се мъчат да измият от Холивуд като направят поредните филми с Чък Норис и Рамбо дето сами унищожаваха Виетнам а пък сега ще унищожават талибаните!
  • 11 В.В.П.

    7 1 Отговор
    САЩ от Велика, стана Смешна.....Егати и съчиненията.... Хилъри се хвалеше 2916г, на кампания си,че например са направили добра сд елка с муджахидините.Гоууд бизнес...Има и филми..много...Тъпанари...сър..
  • 12 У Ес А

    0 0 Отговор
    За кеф ли го правите бе!!!
  • 13 Има много

    4 1 Отговор
    Лъжи в пронамерикански юдейски медий. .всичко е за сензация. .промиване. .манипулиране на мозъка. .пропаганда. .
  • 14 Мунчо

    5 0 Отговор
    Зад бунтовете на черни и ляво настроени бели, в момента в САЩ - пак ли стои руското разузнаване?! Това не смеят да си го измислят! Само коленичат и молят за извинение!
  • 15 Ооо

    2 0 Отговор
    Талибите сами вече проумяват кой са им враговете
Новини по държави: