Отидете към основна версия

7 127 54

Напрежението между Турция и САЩ се покачва

  • кипър-
  • турция-
  • сащ-
  • гърция-
  • напрежение

Турция са против това американците да обучават кипърски гърци

Снимка: Shutterstock

Турция разкритикува Съединените американски щати заради решението им да включат Република Кипър в тазгодишната си програма за международно военно образование и обучение, предаде Анадолската агенция.

"Инициативи, които не спазват баланса между страните, няма да допринесат за установяването на сигурна среда на острова и няма да помогнат за запазването на мира и стабилността в Източното Средиземноморие", заяви говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой.

В изявлението на турския дипломат се посочва още, че Турция застава на страната на кипърските турци по този въпрос.  "Както сме подчертавали многократно преди, тези стъпки няма да допринесат за постигането на решение на кипърския проблем, а само ще засилят безкомпромисния подход на гръцката страна", добави Аксой.

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че САЩ са включили Република Кипър в международната си програма. Кипърският въпрос продължава да е разделителна линия между Турция и Гърция, а през последните години напрежението се засили още повече заради сондажните дейности на Анкара. Гърция дори стигна дотам да обяви, че е готова на война срещу Турция, докато от Анкара посочват, че ще продължат да защитават своите интереси в Кипър и тези на кипърските турци.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: