Last news in Fakti

20 Юли, 2020 15:56 3 990 43

Гърция заговори за турска инвазия

  • кипър-
  • инвазия-
  • турция-
  • гърция-
  • никос дендиас

Днес Гърция и Кипър са изправени пред сериозна заплаха в лицето на Турция

Гърция заговори за турска инвазия - 1
Снимка: Shutterstock

„Никога няма да се примирим с последиците от турската инвазия". Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас по повод 46-ата годишнина от началото на операцията на Турция в Кипър на 20 юли 1974 година, довела до окупирането на повече от една трета от острова, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА, цитирана от агенция "Фокус".

„От четиридесет и шест години елинизмът преживява драмата на изчезналите хора, изкореняването на хиляди от домовете им, плячкосването и унищожаването на гръцкото и православното наследство, узурпацията на имущество на кипърските гърци“, каза той. „Четиридесет и шест години нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации от Турция. Решения, които освен всичко друго призовават всички държави да зачитат независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Република Кипър и да изискват изтеглянето на окупационните войски от нейната територия“.

Дендиас подчерта, че „днес Гърция и Кипър са изправени пред непрекъснато нарастваща и разширяваща се престъпност на Турция, което представлява сериозна заплаха за сигурността и стабилността в по-широкия регион на Източното Средиземноморие“. Той добави, че Гърция и Кипър реагират на турската агресия и беззаконие с придържането към международното право.

Външният министър също така заяви: „В непрекъснато сътрудничество и тясна координация работим систематично за развитие и задълбочаване на регионалното сътрудничество с държавите от Източното Средиземноморие, въз основа на взаимното уважение и безпроблемното упражняване на нашите суверенни права, както са определени от международното право и морския закон“.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 21 Отговор
    Ердоган използва удобния момент за възстановяване на Османската империя.САЩ имат проблеми и се изтеглят.Европа е отслабена от коронавируса.С Русия има съюз.Вече нахлу в Сирия, Либия, Азербайджан, Армения, Кипър.Спешно трябва да сключим договор за отбрана с Русия.

    Коментиран от #8

  • 2 Колко са планираните само за днес

    18 11 Отговор
    "новини" за турската "инвазия" в Кипър? Тази е трета или четвърта вече. Караме го по гьобелски. Повтори една лъжа 1000 пъти и тя става истина. Е да, ама не...

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Скоро

    11 17 Отговор
    Ержо ще го дръннат Сирия, Иран и Иракските кюрди от ляво на вашите екрани и Египет и Хафтар с любезното съдействие на Гурция отдясно на вашите екрани 😂
  • 5 Ала бала

    12 4 Отговор
    Когато сте гласували за турция в НАТО и за търговско споразумение с ЕС не само сте се примирили, ами сте го глътнали целия докрай, като и чакате за още

    Коментиран от #7

  • 6 Хасан

    24 19 Отговор
    А защо не споменава за изборите жени ,деца и цивилни от милитазирани гръцки фанатици ,за заринатите села ,за потъпкването на Кипърската конституция от военната хунта ,за убитите турски кипърски политици и дейци ???

    Коментиран от #23

  • 7 Турция е в НАТО не благодарение на гърци

    29 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ала бала":

    Ами обратното. След военната хунта в Гърция, Турция гласува Гърция да влезе обратно в пакта. Четете я тази история бре, тя е за вас...
  • 8 Хи хи

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Русия е с Турция, за какъв съюз бълнуваш с Русия. Закъсня, ти ужасно много закъсня 😂😂😂 България беше в съюз с Русия близо половин век, да си отварял очите си, а не бузките

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хасан

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "Колко са планираните само за днес":

    Нали !? Факти стана като Гьобелсова пропагандна машина на ЕС , пардон Германия ...щото ЕС значи Германия
  • 11 Хайде Ердо

    20 14 Отговор
    Освобождавай целият остров и да им свършват мъките на сиртакоглаванаците....
  • 12 Днес е празник

    23 11 Отговор
    На днешната дата аскерът започна операцията по освобождаването на кипърските турци от гръцкия гнет.
  • 13 По хитри

    29 5 Отговор
    Турците се оказаха по-хитри от гърците. С Русия правят бизнес, имат бази на САЩ и купуват оръжие и от две страни, а гърците само си приказват.

    Коментиран от #17, #27

  • 14 ИНФОРМИРАН

    10 4 Отговор
    Гърците и кипърците да не се страхуват - наш БОКО ще озапти Ердоган.
  • 15 Няма край гръцката мъка

    29 7 Отговор
    За какво реват гърците? Кипър никога не е бил гръцки. Имаха възможност да се обединят, но кипърските гърци я отхвърлиха на референдум. То едва ли някой може да угоди на вечните гръцки претенции за всичко. Все те прави, все на тях някой нещо им е откраднал...те все чисти като вода ненапита
  • 16 Някои обаче помним кое как що

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хи хи":

    По скоро времето бързаше. Съюзът ни с руските палячовци беше до момента, в който ни изтъргуваха на турците, събраха се с тях за зла участ на самите тях, а най-вече на турчулята, като нарекоха този целият маскарад ПЕРЕСТРОЙКА. Ама кой ти помни, то вече и бат Бойко минава за демократ, така че всичко е качествено заметено-виновна си била България. Питай Захарова да видиш, как и треперят шошоните, като чуе за България- толкова лошо е видяла от нас!!
  • 17 Хасан

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "По хитри":

    Виж сега ..България прави санкции на Русия като не изнася консерви и сирена не Германия продължава да продава БМВ,Мерцедеси
  • 18 информиран

    9 2 Отговор
    А сега сериозно - не съм путинофил и въобще русофил/за политиката/, но мисля, че само Русия и САЩ МОГАТ ДА ОЗАПТЯТ ПРИЯТЕЛЯ НА бОКО Ердоган.

    Коментиран от #19

  • 19 Последния Софиянец

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "информиран":

    САЩ имат сега големи проблеми и се изтеглят.Само Русия може да ни защити.
  • 20 етиопски цигани

    23 4 Отговор
    Най-големите асимилатори на етноси и крадци на културите им, се оплакват. Те и българите с това гърчеене бяха на път сами да се сготвят.
  • 21 Етиопски пришелец

    15 6 Отговор
    И в Кърджали да вземат да трепат българските граждани от турски произход и да ги заравят в масови гробища след което аскера превземе Кърджали и въведе ред в града не знам това за Турска инвазия ли ще се запише или за турска окупация
  • 22 Мачкай Ердо!!!!

    16 2 Отговор
    Нека да реват!!!
  • 23 Се гамао колотугке

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Защото е пълна лъжа гамимене

    Коментиран от #24

  • 24 Хасан

    15 2 Отговор

    До коментар #23 от "Се гамао колотугке":

    Кое е лъжа?? Че в Гърция нямаше военен преврат ,след който генералите искаха да анексират независима кипърска република ??? В кипърската конституция беше записано че е република на кипърски гърци и кипърски турци с равни права ? Президент грък Макариос и вицепрезидент турчин !
  • 25 Тюрк

    12 4 Отговор
    Гърция от страх спи с майка си Европа. Когато си като хиена при вълците като Турция то няма как да вземеш парче от тортата. Гръцките м.ангали да спират да пукат бежанските лодки ами да приемат доброволно сирийците инак Европа ако не плати задължителната сума евро пращаме сирийците към Гърция после в Европа.

    Коментиран от #29

  • 26 барчо

    2 1 Отговор
    Късно е чадо. За руснаците ние сме дупедавци и предатели. Нашите политици непрекъснато проявяват самоинициатива да плюят по Русия по всички възможни начини само и само да се харесат на господарите от Запада. Никой не харесва такива. Може това да стане ако предложим нещо много яко.
  • 27 барчо

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "По хитри":

    Турците не са хитри, а имат голяма държава срещу която може да се изправят много малко противници. Това използват. Американците единствено и се сърдят ако не купуват от тях оръжие, а иначе си правете каквото искате. Руснаците вече имат други интереси и не играят ролята на майка закрилница. Това използват турците и знаят че такива действия ще останат ненаказани или само ще се разминат с писмено мъмрене.
  • 28 "гарантьор"

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Мнооого си начетен, даже и български не знаеш както трябва! Въобще знаеш ли поне един език както трябва?
  • 29 Прекрасен си

    0 5 Отговор

    До коментар #25 от "Тюрк":

    Ром обижда Ром! Га станеш турчин, обади ми се да съм осведомен!😝😝😝😝😝😝
  • 30 Днес Кипър а утре Източна Румелия !

    0 4 Отговор
    Щото тя не е към Княжество България ! Що, че нали тъй Европа винати с "любов" към нас се грижи и стреми , както с Кипър ! Ти само гледай , членството ни в НАТО , какъв гъзоб/ък ще ни скрои ! Ти само гледай ! Ти само стой и гледай !
  • 31 Ние сме със смъкнати потури !

    0 0 Отговор
    Нашата армие и реквизит към киностудия "Бояна", с една дума хич я няма ! Туй че плащаме на НАТО - 3% от националният продукт - едвали ще е аргумент някой да се трогне и да се залети да ни помогне и спаси ! Ти само стой и гледай - ген. Михо Михуев, председателя парл. гр. по Нац. Сигурност ! Този кухар какви ги къдри !
  • 32 Бедна ти е представата и фантазията

    2 0 Отговор
    Гърците са безпомощни и немогат да гъкнат а ние хептен ! Света е пред ново РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ а ние сме на тази сватба без Х ! Много Демон крати са за 9 грама !
  • 33 Историята е най-добрият Учител

    2 2 Отговор
    Но има най-лошите ученици ! Кой го бе казал ? Ген. Михо Михуев пред събраните в посолството ни в Скопие ? Да ! Но това е цитат на Индира Ганди ! Михо тази подробност нехайно пропусна и за свой принос я представи ! Далновиден е , няма що !
  • 34 Някаи днес дори незнаят

    0 4 Отговор
    Че Освобождението и Съединението на разпокъсаната ни и поробена държава дължим на Русия. А робството и разпокъсаността на Княжество и автономна подвластна на Турция - Източна Румелия , дължим на БЕРЛИН !
  • 35 Днес се мълчи по какъв повод се пее

    0 3 Отговор
    " Велик е нашият ВОЙНИК" И къде се дяна величието му ? А ? Къде отидоха земите освободени 1914 - Одрин, Люлебургас, Чаталджа, Кукуш, Ксерес, Драма, Гюморджина и брега ни на Бяло море. Македония ! МЪЛЧАТ ! ВЕЛИЧИЕТО на българина бе затрито от нашата ПРОЗАПАДНА администрация начело с дядото на царя Симеон - монарха Фердинанд Сакс Кобурготски ! Всичко наше освободено с бой , кръв и жертви - Виена ОТМЕНИ ! Не е Сталин нито Чапаев ! ЕВРОПА !

    Коментиран от #43

  • 36 Казват че Югославия е дело

    0 0 Отговор
    На Тито и Сталин а за формирането на Югославие се произнася Христо Ботев. Четем ли братя ? Или думкш на масата сливава с домати а после жената гледаш да изклатиш ? Щом си такъв ограничен станал братко, живота ще ти е много тъжен , труден и не ще ти бъде сладко ! Загърбихме ИСТОРИЯТА И ВЕЛИЧИЕТО СИ ! Станахме нищожества ! Ще се съгласиш ли с мен ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ние непознаваме силата си

    0 2 Отговор
    И неумеем да пазим подвизите, славата и достиженията си! Доверяваме се и позволяваме на лъскави ибрикчии, наивно да се заиграват с нас из под ОТЗАД ! Ти чувстваш ли че е време разделно отново НАСТАЛО ?
  • 39 Ст.ашни времена настават ! Много страшни

    0 0 Отговор
    А ние живеем на подаяния от Брюксел! Държавата ни е "Живият Труп" и ако ЕС обяви - " До тук!" и всяка коза на свой крак . О ... о ... о, Боже ! Ти дори не си го и мислил, тъй ли е ? А как сме с дълговете, икономиката, отбраната, резервите, популацията, национален дух и морал ? Спирам, защото ще ми се приплаче !
  • 40 Чел ли си брат Ньойският договор !

    0 1 Отговор
    Прочетиго и ще проплочеш на глас ! Губим Ужасно - убити, пленени, земи, пари, храни , добитък, въглища ! 250,000 убити, 250,000 пленени а тези които бяха зарязани на фронта да се бият за Кайзера Бисмарк срещу Русия, дядато на цар Симеон - монарха Фердинанд Сакс Кобурготски ги разстреля на Владая ! И после избяга от България . Колко мило , нали ! Никой туй обаче , не ти го казва.
  • 41 Чети Ньойският договор ! И ще ти падне

    0 0 Отговор
    ШАПКАТА ! Там режат през Кръста нашият НАЙ-ГЕРОИЧЕН народ на Балканите ! През 1913 и 1914 българите са Най- коравият Орех на Балканите. И Еврапа и нашият прозападен Елит се изгаври със собственият си Народ и Държава ! И днес е същото ! Ние сме без Икономика, Финанси, Армия , Разорени и на колени ! Предателите са в Народното събрание !
  • 42 Чети Версайлският мирен договор

    1 0 Отговор
    След Първата Световна когато се бием с Кайзера Бисмарк срещу Русия ! Дойчо и до ден днешен ни е "благодарен" !
  • 43 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Днес се мълчи по какъв повод се пее":

    Така е човек Като е чел Работническо дело мисли се за голяма работа
Новини по държави: