Отидете към основна версия

2 953 9

Хакнаха изборите в Северна Македония

  • северна македония-
  • избори-
  • цик-
  • хакери-
  • хакерска атака

Не са причинени сериозни щети

Снимка: БГНЕС/ EPA

Почти 24 часа след края на изборите, Държавната избирателна комисия на С. Македония обяви резултатите от вота. Забавянето, както обясни председателят на комисията Оливер Дерковски, се дължи на хакерска атака. Той допълни, че не са причинени сериозни щети, а само леко забавяне на оперативната дейност на комисията, пише скопското издание "Слободен печат".

Дерковски подчерта, че през последните няколко дни комисията е провела избори в изключително трудна и сложна ситуация, причинена от пандемията и посочи, че всички са свидетели, че организацията на този изборен процес е била адекватна и вота е протекъл гладко, предаде агенция "Фокус".

"През вчерашния ден беше извършена хакерска атака върху системата на комисията. Появиха се различни спекулации, различни лъжливи новини", каза Дерковски. "От името на комисията искам да отрека тези спекулации и да посоча факта, че работим в съответствие с Избирателния закон, където процедурите за определяне на резултатите са точно предвидени", каза още той. Според окончателните неофициални резултати от предсрочните парламентарни избори, проведени вчера, коалицията, ръководена от СДСМ "Можем", печели 46 депутати, ВМРО-ДПМНЕ - 44, Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) 15, "Алиансът на албанците и Алтернатива" - 12.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: