Отидете към основна версия

2 367 2

Румъния разглежда варианти за изграждане на нови енергоблокове

  • румъния-
  • аец-
  • черна вода-
  • аец черна вода-
  • людовик орбан

Ядрената енергия осигурява около 18% от електроенергията на Румъния

Снимка: Shutterstock

Румънският премиер Людовик Орбан разпореди създаването на комисия за разглеждане на варианти за изграждането на два нови енергоблока в атомната електроцентрала в Черна вода. Основните цели на комисията са да анализира и обоснове мерките и решенията, които трябва да бъдат взети.

Румънската ядрена асоциация „Роматом“ приветства решението. Според асоциацията производството на електроенергия от атомни централи трябва да се увеличи, особено в контекста на европейските политики за декарбонизация и екологични цели.

„Ядрената енергия осигурява около 18% от електроенергията на Румъния и 33% от нисковъглеродната електроенергия. Инвестициите в атомната индустрия могат да увеличат енергийната сигурност на страната и да допринесат за възстановяването след COVID-19“, се казва в прессъобщение на „Роматом“.

Преди няколко месеца държавната компания Nuclearelectrica прекрати споразумение, подписано с China General Nuclear Power Corporation (CGN) за изграждането на енергоблокове 3 и 4. Още през януари тази година премиерът Людовик Орбан анонсира, че Румъния ще излезе от сделката с CGN и добави, че правителството е започнало да търси нов партньор и финансиране за проекта.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: