17 Юли, 2020 14:50 2 328 2

Румъния разглежда варианти за изграждане на нови енергоблокове

  • румъния-
  • аец-
  • черна вода-
  • аец черна вода-
  • людовик орбан

Ядрената енергия осигурява около 18% от електроенергията на Румъния

Румъния разглежда варианти за изграждане на нови енергоблокове - 1
Снимка: Shutterstock

Румънският премиер Людовик Орбан разпореди създаването на комисия за разглеждане на варианти за изграждането на два нови енергоблока в атомната електроцентрала в Черна вода. Основните цели на комисията са да анализира и обоснове мерките и решенията, които трябва да бъдат взети.

Румънската ядрена асоциация „Роматом“ приветства решението. Според асоциацията производството на електроенергия от атомни централи трябва да се увеличи, особено в контекста на европейските политики за декарбонизация и екологични цели.

„Ядрената енергия осигурява около 18% от електроенергията на Румъния и 33% от нисковъглеродната електроенергия. Инвестициите в атомната индустрия могат да увеличат енергийната сигурност на страната и да допринесат за възстановяването след COVID-19“, се казва в прессъобщение на „Роматом“.

Преди няколко месеца държавната компания Nuclearelectrica прекрати споразумение, подписано с China General Nuclear Power Corporation (CGN) за изграждането на енергоблокове 3 и 4. Още през януари тази година премиерът Людовик Орбан анонсира, че Румъния ще излезе от сделката с CGN и добави, че правителството е започнало да търси нов партньор и финансиране за проекта.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    8 0 Отговор
    Хахаха на наш'те демократи от плод'зеленчука им дай само банани и шадравани 😂 Професионалистите да се спасяват. И най добре да забравят за банановата република булгаристан. Тъжно, но факт.

    Коментиран от #2

  • 2 Обективно

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Много си прав.Те тия нашите ,,десни'' разбират от енергетика колкото свиня от кладенци на вода.
Новини по държави: