Отидете към основна версия

4 048 101

350 000 души са присъствали на молитвата в „Света София”

  • света софия-
  • турция-
  • джамия-
  • молитва-
  • реджеп ердоган-
  • истанбул

Молитвата протече при засилени мерки за сигурност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че 350 000 души са присъствали на днешната петъчна молитва в джамията „Света София” в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

„Като културно наследство на цялото човечество, джамията „Света София” е място, което хора от всички религии могат да посетят”, заяви турският президент. При засилени мерки за сигурност се проведе петъчната мюсюлманска молитва, с която храмът бе открит за мюсюлмански поклонения като джамия, след като в продължение на 86 години бе музей.

При драконовски мерки за сигурност вътре в храма за обедната петъчна молитва бяха допуснати висши официални лица, включително държавният глава Реджеп Ердоган, а хиляди полицаи се грижеха за сигурността извън храма. Решението на турските власти да превърнат музея в джамия предизвика остра полемика и критични коментари от чужбина.

Гръцкото външно министерство посочи, че промяната на статута на „Света София” хвърля „тъмна сянка върху репутацията” на Турция, предаде „Катимерини”. Ердоган заяви, че „Света София” се е върнала към своите „корени” и отново ще е джамия. Храмът е направен на джамия след падането на Константинопол през 1453 година, но след създаването на модерната турска република Ататюрк променя предназначението му в музей.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: