Last news in Fakti

29 Юли, 2022 10:56 1 657 20

Ето колко милиона туристи са посетили „Света София“

  • света софия-
  • истанбул-
  • турция-
  • туристи-
  • джамия-
  • църква

Има все по-голям брой посетители, особено през уикендите

Ето колко милиона туристи са посетили „Света София“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Историческият храм "Света София" в Истанбул е бил посетен от над 6,5 милиона души през втората година от възобновяването на дейността му като джамия, съобщи заместник-мюфтията на Истанбул Ахмет Актюркоглу, цитиран от в. "Дейли сабах".

Емблематичният паметник е функционирал като църква 916 години до завладяването на Истанбул през 1453 г. След това работи като джамия от 1453 до 1934 г. - близо 500 години, а по-късно като музей в продължение на 86 години. На 10 юли 2020 г. турски съд анулира правителствено решение от 1934 г., което превърна "Света София" в музей, проправяйки пътя към отварянето ѝ отново като джамия. На 24 юли 2020 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган се присъедини към стотици вярващи в първата мюсюлманска молива в "Света София" от 86 години насам.

Две години по-късно заместник-мюфтията Актюркоглу посочва, че "Света София", подобно на много други важни места за поклонение по света, привлича огромен брой туристи и вярващи. "Подобно на много други свещени места по света, "Света София" е залята от посетители. Тя привлича огромно внимание от страна на местни и чуждестранни туристи, особено след като отново беше отворена за поклонение. През втората година от откриването ѝ джамията е посрещнала над 6,5 милиона посетители", заяви той.

По думите му джамията е била посещавана от над 120 000 души всеки ден по време на деветдневния празник Курбан Байрам. "Наблюдаваме и все по-голям брой посетители, особено през уикендите. Хора от цяла Турция идват тук, за да присъстват на сутрешната молитва. Много социални и културни организации също организират различни събития и обиколки на паметника. Това ни прави изключително щастливи", подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    9 5 Отговор
    Турците отиват да се молят в Света София, където са се молили и султаните им
  • 3 Драган

    8 3 Отговор
    А па султаните им са се молели, том където са се молили ( и построили) християните

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Л.Ф. Селин

    9 2 Отговор
    Наполеон когато завладява Кайро влиза в джамията не само с обувките, ами и на коня си.
    За жалост ние европейците вече можем да ,,притежаваме" културни обекти само временно и само като туристи.
  • 5 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Драган":

    Както казва Руският патриарх, Това е Божие наказание.

    Коментиран от #10

  • 6 МакеТ

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "турците са като северномакедонците":

    Това сега е културен обект дето всеки дори и ти можеш да го посетиш без заплащане а не както казваш че ".. правиш кинти на готово..."
  • 7 БогоМил

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Драган":

    Построиката за която споменаваш е била построена върху стар езически молитвен дом и какво от това за византииците християни богомолци?
  • 8 Българските турци

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "турците са като северномакедонците":

    916 години е църква и е посещавана без "кинти" от милиарди вярващи...500 години е джамия и е посещавана от милиярди вярващи и невярващи също без "кинти" ... и 86 години като музей посещаван не за проповед или молитва а просто от суетност и реклама срещу солидна сума за входен билет !!! Плюйте господа ...плюйте на воля ...това е вашето право на " свобода на словото" !

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДрагиМиИван

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    А жителите на града и византииския патриарх на времето не напразно са казали следното : ".. предпочитам да видя в града чалма вместо кардиналска шапка."
  • 11 Соваж бейби

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    И каква е разликата дали ще влизаш в църква или не ,има и не вярващи които влизат ей така за мода ,на времето църквите бяха празни в България ?В Библията пише че Бог е ядосан когато вижда да му строят храмове и правят амулети ?При вас е същата работа ,защо има случаи когато се молите на улицата пътуване с кола например ,в пустинята например в дадени часове ...?Кое прави по различно вярата ,църквата или това в сърцето и душата .

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РазБери

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Това е ислям а то е помирение но вие и това не можете да разберете.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Посещавал...

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "турците са като северномакедонците":

    Турците са си турци! Това никак не ги прави малоценни. На 3 пъти съм плащал по 25 долара за вход. Сега и поддръжката на църквата е по-добра и посетителите са доволни. Никой не поставя ограничения по религиозен признак. И още! Там непрекъснато се реставрира. Има и водещи реставратори с български имена. Жалко за някои форумци тук - никога няма да проумеят, че това е световно културно наследство!
  • 16 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "РазБери":

    Уважавам всяка религия , и всяка раса.Не си ме преценил .Никой няма право да се намиса в духовният избор на човек .Бог или вашият Бог не моли никой насила или го приемаш или не .Църквата не е от значение, дефакто появата на Исус не е в църква според книгите и Библията ,Бог вижда и чува всеки който го потърси ....това исках да кажа

    Коментиран от #17

  • 17 РазБери

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Иммено забележката ми бе за това че се молим навсякаде не само в храма а и пред храма, на улицата, на работното място в къщи дори така както казвате и в пустинята навсякаде с помирение а то е ИСЛЯМ
  • 18 Българските турци

    10 0 Отговор
    Безспорно, истината на Всевишния е неоспорима...Светлината и е отправена към всички ни през прозорците и книгите на всички религии ! Но колко са тия които отправят взор към тази истина?...От момента когато Каин уби Авел ,користта и злобата са с хората и пъчите на всевишната истина за съжаление се прекарват през злобни призми и се отразяват в криви огледала!... В името на тия "субективни и измамни" истини от векове се лее човешка кръв! Всеки влачи своя "кръст" към своята Голгота!...Bсички сме на изпит в този свят и когато се явим пред съда на Всевишния няма да има никакво значение от кой прозорец и през коя книга сме отправили взор към ИСТИНАТА му!...

    Коментиран от #20

  • 19 Аллах да утрои дните му

    5 0 Отговор
    Че направи така, че и фукара българите да могат да посетят храма!!!
  • 20 Християнка

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българските турци":

    Чудесен текст, наистина!
Новини по държави: