Отидете към основна версия

33 703 97

Българска следа зад страшния взрив в Бейрут

  • бейрут-
  • кораб-
  • българска следа-
  • български кораб-
  • товар-
  • взрив

Корабът е плавал под молдовски флаг с екипаж от руснаци и украинци

Снимка: БГНЕС/ EPA

Корабът, превозил товара, който избухна в Бейрут, принадлежи официално на българска компания, предаде Лента.ру. Изданието се позовава на Николай Суханов от Далечноизточната регионална организация на Руския профсъюз на моряците.

Във вторник вечерта 2750 тона амониев нитрат, съхранявани неправилно в склад, буквално разтърсиха столицата на Ливан. Пристанището на града бе вдигнато във въздуха, а взривът отне живота на най-малко 135 души. Мнозина са в неизвестност, докато хиляди са ранени.

Руският профсъюз на моряците обяви, че амониевата селитра е била разтоварена на пристанището от кораба „Росус” (Rhosus) през 2013 г. Корабът е плавал под молдовски флаг с екипаж от руснаци и украинци. Суханов заяви, че собственик е българската компания Briar Wood Corporation.

Справка на ФАКТИ в сайта Balticshipping показва, че като собственик на кораба е записана фирмата ИНТЕРФЛИЙТ ШИПМЕНИДЖМЪНТ с адрес гр. Бургас. Състоянието на активността на фирмата в този момент е „заличен търговец”.

Председателят на Далечноизточната регионална организация Суханов заяви, че когато плава под чужд флаг, истинският собственик на кораба много трудно може да бъде открит. Корабът е превозвал селитра от Батуми до Мозамбик, но е акостирал непланирано в бейрутското пристанище поради технически проблеми. След проверка властите в ливанската столица са забранили на кораба да се връща в морето.

По-рано беше съобщено, че корабът е собственост на руснака Игор Гречушкин от Хабаровск. Той е фалирал и фактически оставил своя екипаж – моряци от Русия и Украйна, в Бейрут за около година. Според РЕН ТВ той в момента живее в Кипър. Официално обаче корабът се води собственост на българска компания, твърди Николай Суханов. Властите в Ливан в момента водят разследване защо се е стигнало до фаталния инцидент. Ширещата се корупция в Ливан, която е в икономическа криза, е допринесла за трагедията, посочват експерти.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 77 гласа.

Свързани новини