7 Август, 2020 09:08 8 185 17

Взривът в Бейрут потопил цял круизен кораб, хора летели през прозорци

  • ливан-
  • бейрут-
  • взрив

Армията същевременно постави под домашен арест неопределен брой служители на пристанището в Бейрут, отговорни за съхраняването на тоновете амониева селитра

Взривът в Бейрут потопил цял круизен кораб, хора летели през прозорци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цял круизен кораб потъна след смъртносната експлозия, разрушила половината от ливанската столица Бейрут на 4 август. Лайнерът на “Ориент куин” бе сериозно повреден от ударната вълна и въпреки моменталните опити за запушване на течовете в корпуса съдът започна да се пълни с вода и потъна на дъното. Двама души загинаха, а 7 членове на екипажа са ранени.

Последният 21-дневен круиз на кораба, собственост на ливанската компания Abou Merhi Group, от Саудитска Арабия до Ливан, завърши на 27 юни.

При анализ на видеозаписи от взрива е установено, че мощността му е била около 10% от тази на атомната бомба над Хирошима през 1945 г., предаде Би Би Си. Екип експерти от Шефилдския университет изчисли, че силата на експлозията е еквивалентна на 1000-1500 тона тротил, или около една десета от тази на бомбата в японския град.

Очевидка разказва, че видяла със собствените си очи как най-силната взривна вълна буквално изхвърляла хората през прозорците на търговски център.

Броят на откритите жертви достигна 145 души, ранените са около 5000, а десетки са в неизвестност. Без дом са над четвърт милион жители. Според първоначални оценки материалните щети се оценяват между 5 и 15 млрд. долара.

Близо сто служители на ООН и членове на семействата ми са сред хилядите пострадали, съобщи говорителят на ООН Фархан Хак. Той уточни, че двама роднини на служители на ООН са загинали. Ранените “са лекувани в болници и се надяваме да се оправят”, заяви той.

Министърът на здравеопазването Хамад Хасан обаче съобщи, че ранените са толкова много, че болниците са препълнени. Затова пострадалите, които не се нуждаят от операция, ще бъдат настанявани в хотели в центъра на Бейрут. Сред убитите е служителка на германското посолство.

Армията същевременно постави под домашен арест неопределен брой служители на пристанището в Бейрут, отговорни за съхраняването на тоновете амониева селитра. Ливанското правителство обяви извънредно положение за две седмици.

Само ден след трагедията в Бейрут пристигна френският президент Еманюел Макрон. Той призова ливанските власти, станали обект на негодувание от страна на гражданите, да “променят системата” и посочи, че е предложил “нов политически договор”.

“Ливан не е сам”, написа Макрон в Туитър на френски и на арабски. Той потвърди, че ливанското правителство трябва да предприеме “неизбежни реформи”.

“Ако тези реформи не бъдат реализирани, Ливан ще продължи да затъва”, каза Макрон.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 сестрите в Бенгази

    4 22 Отговор
    Винаги е така, първо българите правят поразиите в арабските държави и после франсето идва да разчиства..
  • 6 Бачо Киро

    20 2 Отговор
    "Изчислили", че било еквивалент на 1000-1500 тона ТНТ.... Туй 500 тона за нищо го нямат 😂😂😂😂 Ясно, ей затуй лъжат за 2750 тона амониева селитра, понеже си ги смятат леко на ум... АС има около 56% от взривната мощ на ТНТ, та според "изчисленията" с плюс-минус 50%😂😂😂 са решили да е тор... Ама шоковата вълна няма как да я обяснят с тая амониева селитра, 2015 в Китай избухнаха 800 тона амониева селитра и разликата между това как избухва е очевадна... Освен това никой не ще да каже как точно избухват 115+ контейнера с амониева селитра едновременно.... Личи началната детонация, светлината е по-висока от сградата, следват взривна вълна, взривен вятър с негативна посока (огънят в центъра изчезва) и тогава избухва вече каквото е имало да избухва... Струва ми се много разправия да нагласиш 115 контейнера - само нафта ти трябва 180 тона за 2750 тона амониева селитра, за да стане висококсплозивно вещество... А че е ВЕ вещество е очевидно от взривната вълна. Много работи крият тея маймуни.

    Коментиран от #8, #13, #14

  • 7 Жизел

    6 1 Отговор
    До 5-ия коментар. Ало не всички българи са продажници. А тия не разчистват, възползват се от ситуацията. Това си могат и го правят винаги
  • 8 357

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    По логично е взривът да е израелска терористична акция,милициите Хизбула ,подържани от Иран,бяха трън в петата на Израел.Колкото и абсурдно да звучи -Хизбула и израелската армия работят в една и съща посока: дестабилизирането на ливанското правителство.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РЕАЛИСТ

    9 1 Отговор
    И като се замислиш, ако не бяха конфискували товара на кораба, торът щеше да подобри реколтата някъде си , да се радват хората на плодове и зеленчуци, а сега ринат от акъл трупове. Държавните служители нямат много ум и се хващат за някоя точка от някакъв глупав закон. После същите те не спазват закон за съхранение на опасни товари.
  • 11 не може да бъде

    7 1 Отговор
    Как може да гръмне склад/складове пълни с 2750 хил.амониева селитра/АС/ трябва да кажат специалистите.Аз като дилетант знам,че по принцип тя не гърми ако не са налице чудовищни нарушения на техниката и пожарната безопасност,по просто казано простотия ,неграмотност,безотговорност и ци-гания.взети заедноИли някой трябва да помогне тя да гръмне!?Другата възможност,която със сигурност няма да се коментира сега,е че наблизо до селитрата е имало нещо друго,което гърми по-силно и е било предназначено за нуждаещи си от такива неща хора в Либия,Сирия,Ирак и т.н.Със сигурност тази експлозия ще се разследва сериозно,но е напълно възможно някои в Израел да знаят вече какво се е случило!?

    Коментиран от #16

  • 12 Дядо Йоцо

    5 1 Отговор
    Наблюдавах няколко пъти взрива , и съм напълно съгласен че за да гръмне това чудо , някой много се е ,,Постарал"това да стане.На този свят ,,случайни неща" не стават и ,,някой" има интерес АС да гръмне.На кадрите МНОГО ЯСНО СЕ ВИДЯ И ,,РАЗГРАНИЧИ"ПЪРВОНАЧАЛНАТА ДЕТОНАЦИЯ ОТ ОСНОВНИЯТ ВЗРИВ.Тъй като е ,,казано" , че всяка круша си има опашка , не е трудно да се досети човек , КОЙ ЗАПАЛИ ФИТИЛА.

    Коментиран от #17

  • 13 нервен ( разбивача на тролове )

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    Аз пък реших че е същото като в Тексас на времето ...колко съм бил заблуден

    Коментиран от #15

  • 14 hhh

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    Фантазьор
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.