Отидете към основна версия

34 419 199

Напрежение! Турски военни кораби са в бойна готовност край бреговете на Анталия

  • турция-
  • гърция-
  • средиземно море-
  • газ

Експерти прогнозират ново ескалиране на напрежението в източната част на Средиземно море заради проучванията на газовите залежи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Подписването на споразумението между Гърция и Египет за разграничаване на изключителните им зони, което според Анкара се отнася до район на турския континентален шелф, разгневи Турция.

В отговор Анкара издаде Навтекс, който се счита за предупредителна нота в морската практика.

В Навтекса /навигационно съобщение за морска безопасност/, поместен на интернет страницата на турския военноморски флот, се предупреждава, че "турски бойни кораби ще извършат учебни стрелби в Средиземноморската акватория на Турция край бреговете на Анталия на 10-11 август т.г."

Според Анкара подписаното /вчера/ между Атина и Кайро споразумение за обща икономическа зона в Средиземно море е провокиращо и има за цел да отстрани Турция от района на Източното Средиземноморие, предава БТА.

Турция незабавно реагира, като изпрати бойните си кораби край средиземноморските брегове на Анталия за "учебни стрелби".

Преди това турското министерство на външните работи излъчи изявление, в което заяви, че смята за невалидно подписаното споразумение между Гърция и Египет за разграничаване на икономическите им зони. Както и че то се отнася до район на турския континентален шелф.

Експерти прогнозират ново ескалиране на напрежението в източната част на Средиземно море заради проучванията на газовите залежи, към които имат претенции не само Турция, Гърция, страните от региона, а също и ЕС.

Преди време Турция издаде нови лицензи за проучвания в източната част на Средиземно море на 21 юли и 2 август. С Навтекс предупреди, че турски кораби ще извършват сеизмологични проучвания на 21 юли и 2 август край южните брегове на Турция, недалеч от гръцкия остров Кастелоризо.

Плановете на Анкара разгневиха Атина. Но с намесата на германската канцлерка Ангела Меркел поредният конфликт между натовските съюзнички Турция и Гърция бе потушен, временно.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: