Last news in Fakti

7 Август, 2020 14:00 4 107 27

Новото гръцко-египетско споразумение създава нова ситуация в Средиземноморието

  • турция-
  • гърция-
  • средиземно море-
  • газ-
  • кипър

Възникват въпроси около зоните край островите Крит и Родос, а правителството все още не е оповестило официално текста на споразумението

Новото гръцко-египетско споразумение създава нова ситуация в Средиземноморието - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Подписаното вчера в Кайро споразумение между Гърция и Египет за разграничаване на изключителните икономически зони в Средиземно море е водеща тема в днешния гръцки печат.

Повечето издания го разглеждат като отговор на подписания през ноември меморандум между Турция и либийското Правителство на националното съгласие, който според Атина я лишава от обширни и потенциално богати на нефт и природен газ райони, предава БТА.

"Историческо споразумение с Кайро и сблъсък с Анкара", пише на първа страница атинският ежедневник "Катимерини".

Вестникът коментира, че споразумението между Гърция и Египет за частично делимитиране на изключителните икономически зони създава нова ситуация в Източното Средиземноморие, защото "обезсилва" турско-либийския меморандум от ноември. Вестникът цитира и турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е определил меморандума като "недействителен" и е заявил, че "това ще го докажем и на фронта, и на масата на преговорите".

Същевременно Анкара е издала навигационно съобщение, с което оповестява, че ще извърши учения с употреба на бойни заряди между гръцките острови Родос и Кастелоризо на 10 и 11 август. След вчерашното подписване на споразумението между Атина и Кайро се говори, че Турция ще провали очакваните след посредничеството на Германия проучвателни контакти между Атина и Анкара. Засега обаче не е получавано подобно официално съобщение.

"Та неа" определя подписването на споразумението с Египет като матиращ ход на гръцката дипломация и също съобщава за очакванията, че предстоящите проучвателни контакти с Анкара ще бъдат осуетени. "Елефтерос типос" пък пише за "огромен дипломатически успех за страната".

Като "мат" от страна на Гърция в Средиземно море определя споразумението и солунският "Типос тесалоникис". Вестникът пише, че "новият съюз" (между Гърция и Египет) "изтласква" Турция, а Гърция отново поема контрола върху ходовете в региона. Според изданието дипломатически източници са казали, че споразумението, за което е преговаряно в продължение на 15 години, е сериозно и балансирано и укрепва правата на Гърция в Източното Средиземноморие, докато гневната реакция на Турция вече показва, че съюзът на Гърция и Египет изнервя съседите (турците - б.ред.) и създава нова реалност в региона.

Консервативният вестник "Естия" пише: "Гърция нахлу на 100 мили навътре в турско-либийския меморандум" и определя споразумението като принципно благоприятно за Гърция. Като подчертава, че най-важното е, че споразумението отхвърля турските претенции в района, вестникът поставя все още неизяснения въпрос какво точно въздействие е приело гръцкото правителство за островите Крит и Родос при определяне на зоните с Египет, а се е ограничило до съобщение за прилагане на "разпоредбите на международното право".

"Контра нюз" определя споразумението като "удар срещу Турция", но и предупреждава за опасността от нова ескалация на напрежението от страна на Ердоган. Вестникът се спира и на възможността спорът между Гърция и Турция за морските пространства да бъде отнесен пред Международния съд в Хага - нещо, което наскоро гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи като единствена възможност в случай, че двете страни не постигнат споразумение. Според изданието обаче въпросът е какво може да спечели Гърция от прибягване до съда в Хага и отговаря - "нищо".

Опозиционният вестник "Ефимерида тон синдактон" е по-критичен към споразумението между Гърция и Египет. Изданието съобщава, че Атина и Кайро са подписали документа изненадващо и го определя като "споразумение с неясни пунктове". Според вестника възникват въпроси около зоните край островите Крит и Родос, а правителството все още не е оповестило официално текста на споразумението, като единственото, което е известно, е една неофициална карта, която циркулира в печата.

От опозиционните партии са реагирали сдържано и са поискали разяснения от правителството. Най-голямата опозиционна партия СИРИЗА е заявила, че с едно прибързано споразумение няма да бъде спряна турската агресивност, а според известната информация гръцкото правителство е приело намалено влияние на остров Крит при определяне на зоните, както и само частично делимитиране при остров Родос.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    12 32 Отговор
    Гърците си забравят историята си ..все имат сърбеж ..ще си простят с островите си и интересно кой ще ги спаси ...ще има пак поредната гръцка национална катастрофа

    Коментиран от #10

  • 2 Бачо Киро

    16 19 Отговор
    Гърците да се радват, само ми е чудно колко ли ще продължи радостта им. Големите казаха на гърците да се разберат с турците и вчера ревяха, че са готови да преговарят. Със сигурност турците няма да оставят нещата така, но защо гърците толкова се навират между шамарите.
  • 3 ПЕЕВ

    23 14 Отговор
    ЕРДОГАН Е ПРОСТ И МНОГО ЩЕ ЗАГУБИ ЗАРАДИ ПРОСТОТИЯТА СИ.
  • 4 Гърция намира съюзници

    18 16 Отговор
    А турците ще ядат патладжана.

    Коментиран от #5

  • 5 Хи хи хи

    11 15 Отговор

    До коментар #4 от "Гърция намира съюзници":

    Намерила съюзник, при арабите. Е, да, нормално е все пак са етиопски джунгали. Турчина и преди ги е млатил, и пак ще ги млати
  • 6 шамаросван султан

    9 9 Отговор
    казахме го вчера, вместо тоз резил султан да даде мави ватан(синя родина) на турците, той им даде себеси като мави шарлатан. драги чалми, прави сте да се страхувате от гърците.
  • 7 Истанбул падна

    13 9 Отговор
    ще падне и Ердоган безумний.
  • 8 Molon Lave

    15 12 Отговор
    3 думи представляват турската култура.
    Бакшиш, русфет, далавер.
    Тази култура никога няма да бъде приета в Европа.
    Турция скоро ще се разпадне отвътре.
  • 9 Ос Z

    6 10 Отговор
    И така следващото разграничаване ще се отнася до споразумението за ИИЗ между две сериозни европейски държави, които спазват международното право и получават международно признание. Гърция и Кипър. Това завършва цикъла на разграничаване на морските зони в Източното Средиземноморие. Що се отнася до циганите от Монголия, добре познатата ос на стереометрията ги очаква.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 наздраве

    0 4 Отговор
    нека барба ердос да избърше сълзите си с турски лири
  • 13 Хахаха

    3 0 Отговор
    Гърците клекнаха и на египтяните както преди това на италианците. Оказва се, че и египтяните както италианците нещо не вярват на супердупермегагигахипер изключителността на гръцките острови и също не виждат огрооомният континентален шелф под всеки гръцки остров.

    Коментиран от #18

  • 14 сашо

    3 5 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СКЛЮЧИ ВОЕНЕН СЪЮЗ СЪС ГЪРЦИЯ СРЕЩО АГРЕСИВНАТА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ.

    Коментиран от #16, #24

  • 15 Хохохохо

    2 1 Отговор
    Гърците още не знаят, но тази дата също ще бъде вписана в гръцкия имунизационен ..пардон, трагичен календар който набъбна доста в последно време.

    Коментиран от #20

  • 16 А ти спешно трябва да сключиш съюз

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "сашо":

    С някое образователно учреждение :)
  • 17 Хасан

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "Томахок!!":

    Аз съм на балканския фронт ..за една туркофилска България съм..за българи които поддържат турски тезиж
  • 18 Ей момченце

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    докато турците приказвате тази глупост, Гърция след споразумението с Италия увеличи територията си колкото още една Гърция, а след споразумението с Египет - с още една. това е истинска и не фейк синя родина. би трябвало да се надявате Турция да отстъпи толкова много, за да спечели толкова много. за това никога няма да стигнете до гърците. дори не разбирате какво става..

    Коментиран от #19

  • 19 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ей момченце":

    Тебе какво те грее ако Средиземно море стане гръцко?
  • 20 Ей Хасане

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хохохохо":

    Бъди внимателен, поредният шамар на гърците ще бъде от типа ... "Бейрут". Без приказки, честно ти казвам, и ще промени целия ход на историята на Турция.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ей Хасане":

    Турчина само това чака , гърка да пролее първа кръв,да проведе първия изстрел,да пусне првия снаряд ...и да стане Кипър 2 серия
  • 22 Хасан

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ей Хасане":

    Турчина трябва да вземе тия островчета и камънаци ..това е национална сигурност ..и едва ли някой ще се притече на помощ на гърка

    Коментиран от #26

  • 23 Hey MIT agent

    3 3 Отговор
    Няма да влезеш в гръцки води. Край. Бил си предупреден и това ти е достатъчно. Отсега нататък ти носиш отговорността за съдбата си.
  • 24 дай България ако остана какво

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "сашо":

    С лъкове и мотики ли ? Можеше преди 30 -на години !
  • 25 Хасан Посран

    2 2 Отговор
    Вай, вай, вай... Не отива на добре Уркия, джанъм...
  • 26 давай в тоя дух

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    много ще ме накефи да анексират тия островчета и да и турят пълно ембарго от ЕС и сащ и тнт и тогава ще видиш кой ще и скочи, самите турци ще му скочат на ердо
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: