Отидете към основна версия

3 137 26

Турция отново започна сондажи в Средиземно море

  • турция-
  • средиземно море-
  • гърция-
  • реджеп ердоган-
  • сондажи-
  • кораб

Продължава напрежението в Средиземно море

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският кораб "Барбарос Хайреттин" поднови проучвателните сондажи в Средиземно море. Това разкри турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи "Ройтерс".

"Ние отново започнахме проучвателни сондажи в Източното Средиземноморие. Отново изпратихме "Барбарос Хайреттин" да изпълни поставената му задача", каза Ердоган, без да поясни в кой конкретно район ще извършва проучвания турският кораб.

По думите на говорителя на президента Ибрахим Калън в края на юли Ердоган е предложил да се прекратят проучванията в Средиземноморието, за да се обсъди с Гърция създалото се напрежение около остров Кастелоризо. Ердоган заяви днес, че Гърция не е изпълнила обещанията, необходими за спирането на турските сондажи.

Подписването на споразумението между Гърция и Египет за разграничаване на изключителните им зони, което според Анкара се отнася до район на турския континентален шелф, разгневи Турция. Турция незабавно реагира, като изпрати бойните си кораби край средиземноморските брегове на Анталия за "учебни стрелби". Преди това турското министерство на външните работи излъчи изявление, в което заяви, че смята за невалидно подписаното споразумение между Гърция и Египет за разграничаване на икономическите им зони. Както и че то се отнася до район на турския континентален шелф.

Предполага се, че „Барбарос“ ще извършва сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър, пише „Keep Talking Greece“, предаде БГНЕС. Миналия месец Турция заяви, че се е съгласила да спре „за известно време“ търсенето на нефт и газ край Острова на Афродита в очакване на резултата от преговорите с Гърция. След подписването на Споразумението за изключителна икономическа зона между Гърция и Египет, Ердоган най-напред обяви, че замразява разговорите за мерките за изграждане на доверие с Гърция, които бяха насрочени за 24 август. Министерството на външните работи в Анкара изпрати гневни изявления, в които се твърди, че това споразумение е невалидно.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: