Отидете към основна версия

2 696 18

ЕС е загрижен заради корабите в Егейско море

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • средиземно море-
  • ес-
  • жозеп борел

Морските граници трябва да бъдат определени чрез диалог и преговори

Снимка: БГНЕС/ EPA

Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност, изрази своята загриженост относно разполагането на гръцки и турски военноморски сили в Егейско море и Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник "Катимерини".

В изявление Борел призовава за диалог и преговори за определяне на морските граници, предаде агенция "Фокус".

„Последните военноморски мобилизации в Източното Средиземноморие са изключително тревожни. Те няма да допринесат за намирането на решения. Напротив, те ще доведат до по-голям антагонизъм и недоверие. Морските граници трябва да бъдат определени чрез диалог и преговори, а не чрез едностранни действия и мобилизиране на военноморските сили. Споровете трябва да се решават в съответствие с международното право", се казва в изявлението.

"Европейският съюз се ангажира да помогне за разрешаването на подобни спорове и разногласия в тази област от жизненоважен интерес за сигурността. Като върховен представител за общата външна политика и политика на сигурност ще насоча всички усилия, необходими за възстановяване на такъв диалог и за улесняване на повторното ангажиране. Настоящият ход на събитията няма да служи на интересите нито на Европейския съюз, нито на Турция. Трябва да работим заедно за сигурността в Средиземноморието“, посочи Жозеп Борел.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: