Отидете към основна версия

6 977 31

Турски вестник представи военен сценарий за превземане на гръцки острови

  • турция-
  • гърция-
  • егейско море-
  • война-
  • острови-
  • армия-
  • реджеп ердоган

Атина милитаризира незаконно егейските острови, пишат в Турция

Снимка: TSK

Турският вестник „Йени Шафак“ публикува материал, в който очертава военна операция на турските въоръжени сили за „демилитаризация на егейските острови“, където са разположени гръцки части в случай на конфликт с Атина. Това пише гръцкият вестник "Прото Тема", цитиран от агенция "Фокус".

„В случай на война с Гърция, първата цел на турските въоръжени сили ще бъдат егейските острови“, пише в материала на проправителственото издание, което представя на първа страница заглавие и карти на евентуалната операция. Заглавието на материала е „Дайте обяснение за Егейско море“ и в него се утвърждава турската позиция за „демилитаризацията“ на 16 гръцки острова, както и се оспорва суверенитета на Атина над 152 малки островчета и скали, които са включени в списък, с който Турция директно оспорва гръцкия суверенитет.

В статията пише: „Без никакво законно право в Източното Средиземноморие според международното право, Гърция подписа пиратско споразумение с Египет. „Оруч Рейс“ навлезе в изключителната икономическа зона на Турция, продължавайки своята изследователска дейност. Гърците, станали източник на напрежение в Средиземноморието с действията си, нарушават международните договори на Егейските острови от години. Атина милитаризира незаконно егейските острови, нещо, което е забранено. По-конкретно 16 острова, „демилитаризирани“ според международните договори, са тежко въоръжени“.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: