Last news in Fakti

18 Август, 2020 15:44 2 689 8

Говорител на Ердоган: Турция не е привърженик на военно решение в Либия

  • либия-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • халифа хафтар

Ибрахим Калън изтъкна също така, че Анкара и Москва може да сътрудничат помежду си в Либия, както го правят отдавна в Сирия

Говорител на Ердоган: Турция не е привърженик на военно решение в Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция не е привърженик на военно решение на либийския въпрос, заяви президентският говорител Ибрахим Калън в интервю за Ал Джазира, цитирано от "Хюриет дейли нюз".

"Нашето предпочитание не е военно решение в която и да било част на Либия и при всеки възможен случай казваме, че не желаем продължаването на военния конфликт", изтъкна Калън.

Основанието за присъствието на Турция в Либия е да бъде подкрепен политическият процес за мир в раздираната от война държава, стартиран с някои страни, обясни той. Говорителят спомена конкретно Египет, който като съсед на Либия има потенциал да допринесе за процеса, допълва БТА.

"Това, което ни безпокои, е разполагането на наемници от групата Вагнер от Русия и прехвърлянето от ОАЕ на наемници от Судан, Нигер и Чад", каза още говорителят.

Относно идеята за създаване на демилитаризирана зона в Сирт и Джуфра Калън каза, че Турция ще я подкрепи, а Правителството на националното съгласие на Либия ще я приеме. "Това обаче трябва да стане по справедлив и прозрачен начин. Тези градове може да създадат възможност за политическо решение", подчерта той.

Калън изтъкна също така, че Турция и Русия може да сътрудничат помежду си в Либия, както го правят отдавна в Сирия.

"Макар Русия да отрича, нейната подкрепа за Хафтар в Либия е очевидна", каза още той и добави, че Москва се стреми към посредничество между Файез Сарадж и Халифа Хафтар.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вече

    11 26 Отговор
    Турция не е фактор в Либия и скоро ще бъде прогонена.

    Коментиран от #6

  • 2 Критон

    9 24 Отговор
    Как така бе нали аскера е безстрашен. 😂 Либия ше бъде разделена както и Турция в близко време ако не престане да създава проблеми във региона
  • 3 Ихууууу

    21 8 Отговор
    Турция се намеси в Сирия и Либия и войната приключи. Ватниците изядоха шамарите и сега гледат в очите на Ердоганя
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Турция командва парада в либия

    16 9 Отговор
    Когато иска мир има мир, когато иска война трепе вагнеровци и друга наемна халифова сган
  • 6 Ердо

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Вече":

    А абсурдистан е фактор по срам в целия свят
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тюрк

    1 2 Отговор
    Най-голямата мечта на Россия е да слезе на Средиземно Море. С Помощта на Турция, Россия слезе в Средиземно море както от Сирия така и от Либия. А какво мислят САЩ и Европа по-този въпрос?
Новини по държави: