Отидете към основна версия

3 327 25

Над 20 турски граждани са поискали убежище в Гърция

  • гърция-
  • турция-
  • средиземно море

Бегълците казват, че са преследвани в родната си страна заради политическите си убеждения и са дошли в Гърция, за да поискат убежище

Снимка: shutterstock

Над 20 турски граждани, които казват, че са преследвани в родната си страна заради политическите си убеждения, са избягали в Гърция и са поискали политическо убежище там, предаде ДПА.

Според гръцкия портал "Скай" 23 души, сред които и деца, са пристигнали с лодка от турското пристанище Чешме на гръцкия остров Хиос на 6 август и всички са поискали убежище.

Един от бежанците казал за "Скай", че е работил като полицай в Турция, но той и семейството му получили заплахи. Бившият полицай платил 5000 евро за пътуването. Друг пътник в лодката казал, че е бил митнически служител и че е платил 2000 евро на собственика на лодката, която ги е откарала в Гърция.

Турските граждани, пристигнали в Гърция, са били отделени от другите мигранти и изпратени в Атина, за да чакат края на процедурата за даване на убежище.

Макар че гръцките власти не са публикували официални данни, медиите твърдят, че хиляди хора са избягали от Турция, като много от тях са влезли като туристи преди началото на пандемията от коронавирус.

Най-известният пример за опит за получаване на убежище беше по време на неуспешния опит за военен преврат в Турция през 2016 г., когато 8 войници избягаха в Гърция с военен хеликоптер, а Атина отказа да ги екстрадира.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: