Отидете към основна версия

5 886 47

Очаква се Ердоган да съобщи "добра новина", която ще възвести "нова ера" за Турция

  • турция-
  • газ-
  • реджеп ердоган-
  • средиземно море-
  • черно море

Вероятно става дума за находище на газ в Черно море, което потенциално може да посрещне енергийните нужди на южната ни съседка за период от 20 години

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е открила значителни залежи на природен газ в Черно море, предаде агенция Ройтерс, като се позова на два неназовани турски източника. Откритието може да помогне на страната да намали зависимостта си от вноса на енергия, ако газът може да бъде извличан за търговски цели, посочва агенцията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда пред изпълнителни директори на компании в този сектор, че ще съобщи "добра новина" в петък, която ще възвести "нова ера" за Турция. Думите му доведоха до скок на акциите на турските енергийни компании и на лирата. Ердоган не съобщи повече подробности, но източниците посочиха, че той има предвид находище на газ в Черно море, а един от източниците посочи, че количеството на резервите потенциално може да посрещне енергийните нужди на Турция за период от 20 години.

Турският сондажен кораб "Фатих" работи от края на юли в зона, известна като "Туна-1" - около 100 морски мили северно от турския бряг в западната част на Черно море.

"Има находище на газ в "Туна-1", каза източникът. "Очакваните залежи са 26 трилиона кубични фута или 800 милиарда кубични метра. Това задоволява енергийните нужди на Турция за 20 години".

Но той предупреди, че може да отнеме седем до 10 години за производството и оцени инвестиционните разходи на между два и три милиарда долара.

Официални турски представители, включително министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, казаха, че Ердоган ще поднесе лично "изненадата".

Турция почти изцяло разчита на внос, за да задоволява енергийните си нужди, но прави проучвания за въглеводороди в Черно и Средиземно море, където проучванията ѝ в спорни води предизвикаха протестите на Гърция и Кипър.

Всяко намаляване на сметката на Турция за внос на енергоизточници, която миналата година възлезе на 41 млрд. долара от доставчици като Русия и Иран, не само ще подсили правителствените финанси, но ѝ ще помогне за намаляване на хроничния дефицит по текущата сметка, който оказва натиск върху турската лира, отбелязва Ройтерс. Макар тази перспектива да е несигурна и отдалечена във времето, турската лира укрепна в сряда след завоалираните изявления на Ердоган, посочва агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: