Отидете към основна версия

3 677 27

Експерт: Много хора в Русия пият чай и след това им става зле

  • русия-
  • кремъл-
  • беларус-
  • алексей навални

Една от водещите хипотези около заплахата Алексей Навални е, че той може да вкара в Русия беларуски сюжет, казва преподавателят по философия - доц. Тодор Тодоров

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Една от водещите хипотези около заплахата Навални е, че той може да вкара в Русия беларуски сюжет. Това каза пред "Хоризонт" философът доц. Тодор Тодоров, който анализира инцидента с руския опозиционен лидер и възможното развитие на случая оттук нататък. Алексей Навални е в болницата в Омск след предполагаемо отравяне, което рязко влоши състоянието му по време на полет. 

Каквато и версия да се изкаже официално, подозренията към Кремъл вече ще са много сериозни, смята Тодор Тодоров. Той описа една от тезите - че операцията е проведена много добре, защото когато се извърши отравяне преди полет, жертвата няма много възможности да получи помощ и шансовете за оцеляване рязко намаляват.

„През последните 20 години доста хора в Русия пийнали чай, след което им става много лошо. Някои от тях оцеляха, някои не“, подчерта доц. Тодоров и изреди знакови имена на публични фигури, сред които Сергей Скрипал, Анна Политковская, Александър Литвиненко, като допълни, че „всички тези хора пият чай тук или там, след което им става зле“.

Едно от обясненията е културата, в която елиминирането на политически противници започва да се нормализира, както е било по времето на Сталин. Руската идеология от години поставя знак на равенство и смята врага на Путин или на властта в Кремъл за враг на руските национални интереси и на руската държавност, отбеляза преподавателят. Това по думите му е „своеобразно геополитическо маскиране и оправдаване на такива покушения“.

„Другото, което може да се допусне, е, че в Русия има и други центрове на власт, тоест има нещо повече или по-високо, има нещо над Путин. /…/ Ние не знаем какви са тези кръгове, тези хора, за които може Путин вече да не е чак толкова важен. И които може да са сметнали, че Навални е по-сериозна заплаха или може би знаят нещо, което ние не знаем“, коментира Тодор Тодоров в предаването „Преди всички".

Тодор Тодоров определи поведението на руските лекари като „меко казано странно“, тъй като изявленията им след постъпването на Алексей Навални в болница оставят „доста въпроси отворени, на които не дават ясен отговор“. Ден след като Навални е в реанимация би трябвало вече да са известни причините за неговото състояние, подчерта доц. Тодоров и изреди появилите се спекулации и предположения - че Навални е бил отровен с халюциноген, че целта не е била отравянето му, а дискредитирането му – пияният Навални в самолета.

Протестът в Беларус не може да не успее. Не може да се прави сравнение между случващото се там и в България, най-малкото защото в Беларус говорим за класическа диктатура, а в България имаме просто слаба демокрация, отбеляза доц. Тодор Тодоров.

Протестът в Беларус е подкрепян от всички обществени слоеве, не е само гражданският гръбнак или някаква интелигенция, допълни той.

"Протестите в България изказват само едно – „оставка“, те са в някакъв смисъл негативни протести, докато в Беларус има социални лозунги, една много мощна сплотеност в обществото, което не може да не ни впечатли. Аз мисля, че дните на Лукашенко са преброени.“

„Не е тайна, че Лукашенко отдавна не е любимец на Кремъл. В същото време на Русия хич не ѝ се иска някакъв прозападен сюжет да се разиграе в Беларус и да изгубят този свой сателит.“

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.

Свързани новини