21 Август, 2020 13:13 3 654 27

Експерт: Много хора в Русия пият чай и след това им става зле

  • русия-
  • кремъл-
  • беларус-
  • алексей навални

Една от водещите хипотези около заплахата Алексей Навални е, че той може да вкара в Русия беларуски сюжет, казва преподавателят по философия - доц. Тодор Тодоров

Експерт: Много хора в Русия пият чай и след това им става зле - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Една от водещите хипотези около заплахата Навални е, че той може да вкара в Русия беларуски сюжет. Това каза пред "Хоризонт" философът доц. Тодор Тодоров, който анализира инцидента с руския опозиционен лидер и възможното развитие на случая оттук нататък. Алексей Навални е в болницата в Омск след предполагаемо отравяне, което рязко влоши състоянието му по време на полет. 

Каквато и версия да се изкаже официално, подозренията към Кремъл вече ще са много сериозни, смята Тодор Тодоров. Той описа една от тезите - че операцията е проведена много добре, защото когато се извърши отравяне преди полет, жертвата няма много възможности да получи помощ и шансовете за оцеляване рязко намаляват.

„През последните 20 години доста хора в Русия пийнали чай, след което им става много лошо. Някои от тях оцеляха, някои не“, подчерта доц. Тодоров и изреди знакови имена на публични фигури, сред които Сергей Скрипал, Анна Политковская, Александър Литвиненко, като допълни, че „всички тези хора пият чай тук или там, след което им става зле“.

Едно от обясненията е културата, в която елиминирането на политически противници започва да се нормализира, както е било по времето на Сталин. Руската идеология от години поставя знак на равенство и смята врага на Путин или на властта в Кремъл за враг на руските национални интереси и на руската държавност, отбеляза преподавателят. Това по думите му е „своеобразно геополитическо маскиране и оправдаване на такива покушения“.

„Другото, което може да се допусне, е, че в Русия има и други центрове на власт, тоест има нещо повече или по-високо, има нещо над Путин. /…/ Ние не знаем какви са тези кръгове, тези хора, за които може Путин вече да не е чак толкова важен. И които може да са сметнали, че Навални е по-сериозна заплаха или може би знаят нещо, което ние не знаем“, коментира Тодор Тодоров в предаването „Преди всички".

Тодор Тодоров определи поведението на руските лекари като „меко казано странно“, тъй като изявленията им след постъпването на Алексей Навални в болница оставят „доста въпроси отворени, на които не дават ясен отговор“. Ден след като Навални е в реанимация би трябвало вече да са известни причините за неговото състояние, подчерта доц. Тодоров и изреди появилите се спекулации и предположения - че Навални е бил отровен с халюциноген, че целта не е била отравянето му, а дискредитирането му – пияният Навални в самолета.

Протестът в Беларус не може да не успее. Не може да се прави сравнение между случващото се там и в България, най-малкото защото в Беларус говорим за класическа диктатура, а в България имаме просто слаба демокрация, отбеляза доц. Тодор Тодоров.

Протестът в Беларус е подкрепян от всички обществени слоеве, не е само гражданският гръбнак или някаква интелигенция, допълни той.

"Протестите в България изказват само едно – „оставка“, те са в някакъв смисъл негативни протести, докато в Беларус има социални лозунги, една много мощна сплотеност в обществото, което не може да не ни впечатли. Аз мисля, че дните на Лукашенко са преброени.“

„Не е тайна, че Лукашенко отдавна не е любимец на Кремъл. В същото време на Русия хич не ѝ се иска някакъв прозападен сюжет да се разиграе в Беларус и да изгубят този свой сателит.“


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бае тодър

    8 24 Отговор
    Така пак дългата ръка на ВЛАД КЪСИЯ КРАВОЖАДНИ..... Не а отърва е от тая гад...

    Коментиран от #3

  • 3 tost

    35 10 Отговор

    До коментар #2 от "Бае тодър":

    Ми то е същото и България, без чай...... Тръгвам от София за морето по магистралата на бат Бойко и ме фаща морска болест преди да стигна морето........ Ша да е от качеството на бабуните по магистралата, за които естествено са виновни комунистите🤭

    Коментиран от #23

  • 4 ужас

    19 11 Отговор
    Много си кух , доценте. Ама много, много.

    Коментиран от #19

  • 5 Нискоинтелигентен

    15 0 Отговор
    Много хора в Рашка не пият чай и пак им става зле ...на другият сутрин ....

    Коментиран от #15

  • 6 айсиктир

    25 8 Отговор
    Доценте, протестът в Белорусия ще успее на кукуво лято. Как ще стане така, че работниците с по 1000 долара заплата ще тръгнат да стачкуват, за да докарат приватизация.
  • 7 Грейс

    23 3 Отговор
    Брей, на много пиейки чай, след това им прилошава? Ами като го омешат със самогон така става. Аз да попитам само как в България умрелите като мишо бирата и Ваньо митницата се споминаха на бърза ръка от инфаркт и без разследване за отравяне или друг вид насилствена смърт. Явно поддръжниците на Боко и конкретно меркелица имат пълно доверие в почтенността на нашия.
  • 8 Анатоли Стой/Кух, търсиш си

    1 1 Отговор
    Ма/ната и ще си я намериш !
  • 9 Пита гор

    15 6 Отговор
    Ясно, като слънчев ден. Навални е нищо. Толкова е независим, че от него нищо не зависи. Отровили ги били. Били го били били. Оказва се, че вероятно е диабетна криза. За Беларус - да Лукчо е диктатор, но той прекара Блрс през разграбването приватизационно, което и ние и Ру и други минаха. Там това не се случи. За Бойко. Има доста кусури, но се държи като мъж и като държавник. Или да си намерим някой говорещ и пишещ на 12 езика. Това е материала. Това е най-доброто в монента. И при нови избори пак за него ще са много от гласовете. А цялата игра е срещу руските енергийни проекти. Не искаме да купуваме втечнената манна небесна на американците - тогава размирици и смяна на съпротивляващите се.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    18 2 Отговор
    На много хора им се иска Навални да е отровен,ама много им иска.Сигурно ще са много щастливи и ако човекът отиде в по-добрия свят.Вече могат да спрат да гадаят и да попитат роднините на Навални каква е диагнозата му.На тях им е съобщена и е дадена възможност да я оповестят,ако имат желание.Но соросоидите имат дебели глави и никак не обичат неудобните факти.
  • 12 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    3 2 Отговор
    Ми не давайте на грузините да метат липов цвят от улиците бе....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 jorj

    5 3 Отговор
    И да не им става нищо пият само водка!!! Това за чая може да го измислят печени убийци!!!!!
  • 15 А знаете ли как е у нас?

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нискоинтелигентен":

    Много хора лягат да спят и после не се събуждат. Не пият чай, само атмосферното/артериалното налягане ги мъчи. Затова сме на първо място по инсулти и инфаркти в Европа, специално ни обгрижват. ОСТАВКА МУТРИ!

    Коментиран от #16

  • 16 ДА СИ ЗНАЕТЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "А знаете ли как е у нас?":

    МУТРИТЕ СА ТОКСИЧНИ!
  • 17 голям майтап

    6 1 Отговор
    В Москва на военния парад бяха и Вучич и Лукашенко. Последваха протести в Сърбия и Беларус. Сега точно в правилния момент има отровен противник на Путин. И за децата вече е ясно, кой и защо прави всичко това.
  • 18 Ото

    2 7 Отговор
    Кремъл е токсичен за целия свят
  • 19 Българин

    0 7 Отговор

    До коментар #4 от "ужас":

    Много е прав даже. Вие влюбените в джуджето сте кухи и слепи.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    С А М О В А Р ???? ГЛАВАТА НА ЕВРЕИНА НАВАЛНИ Е ПЛОСКА ОТЗАД !!!!!!!!!! ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ИМА КУПЕНО -ПРОДАЛИ СЕ НА ЦРУ И МОСАД !!!!!!!!! ОТМЪЩЕНИЕТО Е- ВТОРА ВЪЛНА НА ЧЕРНИ БУНТОВЕ В САЩ !!!!!!! БИХ ОТРОВИЛ БАЙДЪН !!!
  • 22 А бе доцент тъп

    6 1 Отговор
    ако искаха руснаците Надувални да е опят вече от попа и 2 метра под земята няма да кацат аварийно ,а сега да са съгласни да го преместят в Германия за лечение. Аман от тъпанари и злобари към Русия. А как ви дават тези титли просто незнам при положение,че не ползвате мозъка си за нищо друго освен да броите пари.

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Смени си окачването

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "tost":

    на дръгела,защото аз проблеми с пътя нямам,значи е от дръгела не от пътя.
  • 24 един от стадото

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "А бе доцент тъп":

    нормалния човек умира всякък. И прав, и легнал, и болен и здрав. и от гъби, ухапан, убоден...Само тоя и няколко като него от чай. Плоска версия, втръснала на всички. Ма няма как, той всеки сервитьор в Русия е купен и държи в джоба си отрова. Знаели Кремъл къде Навални ще пие чай..
  • 25 Реално

    2 0 Отговор
    Т.н. доцент Тодор Тодоров е обикновен дървен философ .
  • 26 Ама ти явно не знаеш

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "А бе доцент тъп":

    Те титлите им ги дават, точно защото не ползват мозъка си.
  • 27 Диктатора

    1 0 Отговор
    В Турция пият чай като вода сигурно така им се промива мозъка и решават всеки ден да превръщат църкви в джамии а населението от стветско в религиозно като някой канибали на някой остров