Отидете към основна версия

35 928 297

Гърция ще загуби много острови, ако влезе във война с Турция

  • гърция-
  • турция-
  • война-
  • острови-
  • сондажи-
  • юнал атабай-
  • нато

Турция може да предприеме военни действия срещу Гърция, ако нарушат правата ѝ

Снимка: TSK

Гърция ще загуби контрол над много от островите в Средиземно море и Западна Тракия, ако реши да влезе във война срещу Турция. Това заяви турският анализатор по сигурността и пенсиониран полковник Юнал Атабай, предаде „Дейли Сабах”.

Той каза, че Гърция никога не се е борила за земите, над които има контрол след обявяването на независимост през 1830 г. „Гърция е свикнала да печели на масата (за преговори) и иска да запази този навик и днес”, посочи Юнал Атабай, според когото Атина се опитва да спечели от засилването на напрежението между двете страни.

Според турския военен експерт Турция може да предприеме военни действия срещу Гърция, ако се нарушат правата ѝ, въпреки че Анкара се застъпва за намиране на дипломатическо решение. Юнал Атабай посочи, че Гърция нарушава международните морски закони, опитвайки се да установи континентален шелф чрез своите острови, което е незаконно.

„Морските закони казват, че островите не могат да имат континентален шелф. Гърция обаче твърди, че островите Крит и Родос имат собствен континентален шелф”, посочи военният анализатор. Напрежението между Турция и Гърция остава високо заради сондажните дейности на Анкара, която наскоро обяви, че в Черно море е открила огромни залежи на природен газ. През миналата година бившата външна министърка на Гърция Теодора Бакояни заяви, че Гърция ще остане сама, ако влезе във война срещу Турция, защото „никой няма да пожертва себе си”, за да помогне на гърците.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 101 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: