Last news in Fakti

1 Септември, 2020 20:32 15 634 40

Островът, който може да вкара във война Турция и Гърция

  • турция-
  • кастелоризо-
  • гърция-
  • война-
  • нато-
  • остров-
  • средиземно море

Той се намира едва на два километра от турския бряг и има демилитаризиран статут

Островът, който може да вкара във война Турция и Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Малък остров в източната акватория на Средиземно море може да предизвика сблъсък между Турция и Гърция. Намеренията на Атина да го въоръжи предизвикват тревога у Анкара, която призова съседите си да не ѝ дават поводи за война.

Остров Кастелоризо се намира на 2 километра от турския бряг и на 560 километра от гръцката столица Атина. Съгласно Парижкия мирен договор от 1947 година островът трябва да е с демилитаризиран статут, но според Турция през последни дни Гърция е изпратила свои военни там. Турската дипломация дори обяви, че Гърция се опитва да смени статута на острова.

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу каза, че Турция е отворена за диалог с Гърция за разрешаване на различията им около правата и ресурсите в Средиземно море, предаде „Ройтерс”. По думите на Чавушоглу обаче Гърция се опитва да провокира Турция, като възприема враждебно отношение. Външният министър коментира така информацията, че Гърция е изпратила военни на остров Кастелоризо: „Ако е налице въоръжаване, прекрачващо границата, Гърция е тази, която ще загуби”.

Двете съюзнички от НАТО имат остри разногласия по отношение на правата върху въглеводородни ресурси в Източно Средиземно море поради своите противоречащи си виждания за обхвата на континенталните шелфове във водите, осеяни с множество гръцки острови. Турция твърди, че също има право да се възползва от природните богатства в региона, докато Гърция обвинява съседите си в груби нарушения на международното право. Атина призова Европейския съюз и западните си партньори да предприемат действия срещу Анкара.

Президентът Реджеп Ердоган каза, че големите сили използват Гърция като „стръв”. На срещата на външните министри от общността Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви, че на следващата среща на върха в Брюксел след три седмици ще се проведат консултации за налагането на санкции на Турция. „Това е успех не само за Гърция, а и за целия ЕС. Ние сме изправени срещу турската агресия в източната част на Средиземно море, която е в нарушение на международните закони и международното морско право. Ако Турция не се вразуми и не се върне към диалога и съблюдаването на международното право, на дневен ред излизат санкциите“, каза пред „Дойче Веле” гръцкият външен министър Никос Дендиас.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ташун Касапа

    70 25 Отговор
    Според Лозанския договор Гърция няма право да въоражава тези острови. Глупаците дават коз в ръцете на Ердоган да ги бие и да им вземи неколцината острови по турското крайбрежие.

    Коментиран от #14, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гойко Митич

    43 14 Отговор
    Абе кой изобщо бръсне ЕС за слива.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Fenasi Kerim

    29 13 Отговор
    Гърци и турци си приличат и точно в това е проблема. Едните са велики византийци, спартанци, другите османлии и завоеватели. Ще страдат и двата народа заради прищевките на политиците. Вместо да кажат, ето тука е моят двор а там моя те все гледат в оградата на другия. Едните с хитрост понеже са по малки а другите с мускули. Обикновените хора и от двете страни на оградата нямат вина. Гледайте турски зейбек и гръцко сиртаки, после Karadeniz horon kemençe или pontian lira разлика няма.

    Коментиран от #21

  • 6 Юсуффф

    44 9 Отговор
    В случая НАТО не може и не казва гък, а камо ли някакъв ЕС. Празни приказки .
  • 7 ZZorro

    37 14 Отговор
    Тия гръцките генерали- шкембелии униформаджии как ще водят война не се сещам.Воюването не е като говоренето.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ххх

    25 5 Отговор
    Аз на Турция няма как да симпатизирам, по много и обективни причини. Но все пак не знам в международното право няма ли някакви разпоредби, на които да се стъпи за решаване на тези спорове, особено с обхвата на териториалните води, за които може да претендира всяка държава.

    Коментиран от #11

  • 10 Info

    16 21 Отговор
    Die Welt, цитирайки турски военни източници: „Преди няколко дни президентът Ердоган нареди на своите генерали умишлено да потопят гръцки кораб, опитвайки се да не причинят много жертви. Генералите отказаха да го направят и следващата идея беше да свалят грък боен самолет и отново идеята беше пилотът да излезе от самолета и да спаси живота си. С други думи, Турция иска да предизвика горещ епизод, но без жертви. Тези планове бяха отхвърлени от турските генерали, в противен случай сега вече бихме имали война между Гърция и Турция."

    Коментиран от #13, #30

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Само че

    30 25 Отговор

    До коментар #1 от "Ташун Касапа":

    14-те острова, съставляващи комплекса Кастелоризо, не се отнасят до споразумението от Лозана от 1923 г., а до споразумението от 1947 г. между Италия и Гърция, по което Турция не е страна и следователно не я засяга. Що се отнася до присъствието на армия на други острови, международното право предвижда, че ако има заплахи от трета държава, те имат право на защита независимо от подписаните договори, а Турция ги заплашва всеки ден, не само с думи, но и с мощни учения на 4-та турска армия, създадена с изключителна цел нахлуване на гръцките острови. Освен това Турция многократно е нарушавала договора от Лозана, изгонвайки гръцкото малцинство от 300 000 гърци от Истанбул през 1955-1965 г., не зачитайки автономията на островите Имброс и Тенедос и други, като присъствието й в Кипър, докато споразумението от Лозана изрично го забранява.

    Коментиран от #17

  • 15 Реалност

    13 13 Отговор
    За Турция има само един начин, деескалация или санкции.
  • 16 Бачо Киро

    17 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ташун Касапа":

    Въобще не си в час, ама карай ... Какво значи според теб въоръжава? По островите така или иначе цивилните са запасняци от националната гвардия и имат Г3 в дома си. Въоръжаване е да откриеш база, да разположиш техника ... Не да пратиш 50 човека ... Иначе въобще не става въпрос за договора от Лозана, а за този между Италия и Гърция, а там Турция въобще я няма в хора. Въобще няма какво да говорим за ситуацията в момента, след като има явна заплаха всяка страна има правото да действа на територията си. Туй то.

    Коментиран от #22

  • 17 Fenasi Kerim

    21 8 Отговор

    До коментар #14 от "Само че":

    Гръцкото малцинство не е изгонено през 1955-1965 а през 1923 в рамките на Лозанския договор. И гръцкото малцинство не е 300 хиляди а близо милион. И не е изгонено а разменено с 500 хиляди турци от гръцка Тракия.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Fenasi Kerim

    14 4 Отговор

    До коментар #17 от "Fenasi Kerim":

    Част от турците от гръцка Тракия са помаци които са изселени в Турция. Част от гърците от Турция пък са караманци които говорят на турски език, ползват гръцка писменост и изповядват източно православие. Тоест размяната не е на етнически принцип а на религиозен.
  • 19 Info

    6 11 Отговор
    Лидерите на организираните общности на кипърци, арменци, кюрди и египтяни във Великобритания изпратиха съвместно писмо до британския премиер Борис Джонсън относно дестабилизиращите турски действия в Източното Средиземноморие. В писмото се призовава г-н Джонсън да използва преговорите за ново търговско споразумение между Лондон и Анкара, за да помогне за прекратяване на тези турски действия. Подписалите отбелязват, че с напредването на преговорите Турция се превръща във все по-голяма разрушителна сила в региона, която системно нарушава международното право. Те посочват, че наред с други неща това подкопава британските интереси в региона и противоречи на ценностите на световна Великобритания. Писмото индикативно подчертава честите незаконни морски и сухопътни нахлувания на Турция в съседните страни, умишлено агресивната и подпалителна реторика на президента Ердоган, целяща да подбуди расово, религиозно и политическо напрежение, широко разпространеното затваряне на журналисти, доказателства за тайно споразумение с ислямистите от Даеш, улесняващо придвижване на чужди граждани терористи през Турция и експлоатация на потоци от нелегална имиграция, през турска територия.
  • 20 Само че

    15 11 Отговор

    До коментар #17 от "Fenasi Kerim":

    Очевидно е, че не сте наясно с Договора от Лозана. Според него 100 хиляди мюсюлмани са останали в Гърция, в Тракия, и 300 хиляди гърци в Константинопол и на островите Имврос, Тенедос, Пригипонисия. За разлика от Турция, гърците не са гонили мюсюлманите (турци-цигани-помаци) от Тракия, те все още са там. Γърците бяха изгонени от Турция през годините 1955-1965 по много начини. Грозни начини.

    Коментиран от #23, #24, #28

  • 21 Йо Несбьо

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Fenasi Kerim":

    По принцип си прав, но не защото двата народа са подобни, а защото през вековете мнозина гърци са ислямизирани. Какво пренасят в османската култура?! Точно споменатите от теб неща! Така се разменят и доста кулинарни специалитети, песни... И от България е взето доста, включително по спомени на възрастни турци тяхната баба или майка е пеела български народни песни. Гърците обаче нямат империя от 600 години, докато турците се консолидираха като нация и проявяват заслужено самочувствие.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Fenasi Kerim

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Fenasi Kerim":

    Google Translate е превода.
  • 28 Йо Несбьо

    13 5 Отговор

    До коментар #20 от "Само че":

    Гърците са изгонени като болшинство 1922-1923 година - към 1,2 млн души. Това е една от причините за гнусната държане към тракийските българи в Гърция и масовото им гонене - малко земи и храна, много народ. Гърците са отказвали да продават дори брашно на българи. 1955 ситуацията е друга! Тогава е т.нар. Истанбулски погром, предизвикан от събитията в Кипър - гърците настояват Великобритания да се изтегли, но не се договарят с турците на острова, все едно тях изобщо ги няма там. В Истанбул една 250-хилядна тълпа атакува всички имоти, пред които няма турски флаг. По начало всички инакомислещи в Турция биват ликвидирани - турци от арменски произход, гърци, кюрди... Разбира се, депортации също има...
  • 29 Йо Несбьо

    11 6 Отговор
    По някои оценки, преди Истанбулския погром 1955 година, в Истанбул са живели около 120 хил гърци. След него 50 хил души напускат. Още един повод за този погром е съобщението в Турция, че къщата-музей на Кемал Ататюрк в Солун е взривена. Според турският писател-нобелист Орхан Памук, зад взрива стоят турските специални служби, чиято идея е да сложат ръка върху имуществото на истанбулският гърци. Още 9 години по-късно на гърците в Истанбул им се забранява да говорят на гръцки. Изселват се още 50 хил гърци. На турците им се пропагандира ДА НЕ КУПУВАТ ОТ ГРЪЦКИ МАГАЗИНИ! Така днес гърците в Истанбул са около 2500-3000 души...

    Коментиран от #33, #35

  • 30 хмм

    12 8 Отговор

    До коментар #10 от "Info":

    турците са преценили погрешно политическото ръководство и хората в гърция. най-малката атака срещу гръцки кораб, самолет, суша, ще означава тотална война, която ще продължи дълго време. нека турците знаят това добре. решението е взето и хората ще го последват.
  • 31 Мда

    10 7 Отговор
    Турското ръководство има наивността да вярва, че с пропагандна война в медиите, дори в българските ..., гърците ще се страхуват и ще приемат да се откажат от въздуха, морето и сушата,е й така без да падне куршум Ηапразно. Πо-добре да смени посланика в Атина, който е напълно неспособен да информира правилно за намеренията и морала на гърците. Ако иска и има смелост, нека атакува една натовска, европейска държава, която има редовна армия, военновъздушни сили, флот и не се състои от боси с автоматични оръжия в ръце, както смешната му армия е свикнала да се изправя.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Goiko Mitich doide

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Йо Несбьо":

    Да ама трагедията край босфора не засяга само гърците КЪДЕ СА БЪЛГАРИТЕ АСИРИЙЦИТЕ АРМЕНЦИТЕ КРИПТОХРИСТИЯНИТЕ ДЕМЕК ТУРЦИТЕ ХРИСТИЯНИ??????????от малаазия и тракия турция прогонва и извършва геноцид над 1,3 до 1,5 милиона българи.До 1913-14 год ХРИСТУЯНИТЕ гърци арменци българи асириици.....са болшинство в султаната.
  • 34 От Гърция

    13 0 Отговор
    Живея вече 1 г. тук и като гледам, гърците мразят всичко и всички, а най-много турците. Ужасни ксенофоби! Не мога да разбера защо не се обедини всички на Балканите и да не даваме да ни използват великите демократи! Храната ни е еднаква, манталитет - също! Какви са тези ежби и простотии!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сиртаки

    6 1 Отговор
    Сама гърция не е нищо срещу турция цял свят го энае пък и да нее сама турция пак нее эа подценяване . В най слабите си времена се бият срещу 7 държави и ги побеждават в чанаккале а сега в наши дни въобще неса слаби.Франсетата пък си пъхат носа на всякаде както обикновенно ама и на тях не им стиска да стрелят пръф беэ ядрените бомби и те неса нищо
  • 38 Адолф

    7 0 Отговор
    Аз не мога да разбера за къф чеп са всичките тези напъни при положение че ердоган иска да седне и да преговаря с гърците но без предварителни уговорки. Нооо не ! Още е жива идеята за велика гърция от времето на първата балканска война в която толкова подло ведно със сърбия отнемат бг територии.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Bibi

    7 1 Отговор
    Абе бай ганьовци .Що не си гледате бедната държава дето и войска нямате даже. Все с Турция се заяждане.По време на пандемията маски и аспиратори те ви пратиха докато Европата взаимно си ги крадяха.На пук на всички Турция със своя патриотичен народ ще победи всеки.Тия гръцки мишоци за половин час са изчезнали.Щом са много бабаити що се крият зад Европа.
Новини по държави: