Отидете към основна версия

2 282 7

Засилената охрана на гръцката граница с Турция намали бежанския натиск

  • гърция-
  • турция-
  • бежанци-
  • мигранти

Прави впечатление, че все по-често турски граждани със семействата си пристигат в Гърция с искане за политическо убежище

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Засилената охрана на гръцката граница с Турция намали бежанския натиск. Гръцките власти смятат, че бъдещи опити на Турция да използва мигрантите за натиск към Европейския съюз няма да успеят.

За първи път от началото на бежанската криза в Гърция са пристигнали по-малко мигранти, отколкото са напуснали страната. Това съобщи пред медиите министърът по миграционна политика Нотис Митаракис.

В последните три месеца в резултат на засилената охрана по сухопътната и морска граница с Турция рязко намаляха случаите на нелегално влизане в страната.

Само в последния месец Гърция увеличи с 1700 граничарите и полицейската охрана на островите в Егейско море и на границата в област Еврос.

Продължава изграждането и на граничната ограда на сухопътната граница. Епизодични са случаите за нелегално влизане по река Марица, съобщи министърът на общественият ред Хрисохоидис. Всички опити Турция да използва бежанците като натиск към Европа няма да успеят, категоричен е министърът по миграционна политика.

Прави впечатление, че все по-често турски граждани със семействата си пристигат в Гърция с искане за политическо убежище. Съгласно закона им се налага глоба от 5 хиляди евро, настаняват ги в лагери до разглеждане на молбите им, съобщават адвокатите им.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: