Отидете към основна версия

1 949 23

Външните министри от Г-7 настояват Русия да изправи пред съда отровителите на Навални

  • русия-
  • кремъл-
  • новичок-
  • алексей навални

Топдипломатите от Г-7 излязоха общо изявление, публикувано от Съединените щати, в което наричат отравянето на Навални "потвърдено"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на външните работи на седемте най-развити икономики в света настояват руските власти да открият бързо и да изправят пред съда извършителите на отравянето на опозиционера Алексей Навални с бойното отровно вещество "Новичок".

Топдипломатите от Г-7 излязоха общо изявление, публикувано от Съединените щати, в което наричат отравянето на Навални "потвърдено". Към подписите им се е присъединил и върховният представител на Евросъюза по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Използването на химически оръжия където, когато и от когото и да било и при каквито и да било обстоятелства е неприемливо и противоречи на международните норми за забрана на такива оръжия", се казва в изявлението на външните министри от Г-7.

Германското външно министерство съобщи, че днешната среща на германския посланик в Москва в руското външно министерство е планирана отдавна, а не е заради случая "Навални", както твърди говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

По-рано Захарова заяви, че посланикът на Германия е извикан в министерството и че от него се очаква да предостави всички налични данни, включително резултатите от лабораторията на Бундесвера, според които руският опозиционер е бил отровен с вещество от типа Новичок.

Германският Ангела Меркел посочи, че реакцията по случая "Навални" ще бъде общоевропейска и тъй като в съюза няма единодушие, може и да не се стигне до санкции от страна на Берлин по проекта за газопровод "Северен поток 2".

Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.

Свързани новини