9 Септември, 2020 07:32 1 935 23

Външните министри от Г-7 настояват Русия да изправи пред съда отровителите на Навални

  • русия-
  • кремъл-
  • новичок-
  • алексей навални

Топдипломатите от Г-7 излязоха общо изявление, публикувано от Съединените щати, в което наричат отравянето на Навални "потвърдено"

Външните министри от Г-7 настояват Русия да изправи пред съда отровителите на Навални - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на външните работи на седемте най-развити икономики в света настояват руските власти да открият бързо и да изправят пред съда извършителите на отравянето на опозиционера Алексей Навални с бойното отровно вещество "Новичок".

Топдипломатите от Г-7 излязоха общо изявление, публикувано от Съединените щати, в което наричат отравянето на Навални "потвърдено". Към подписите им се е присъединил и върховният представител на Евросъюза по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Използването на химически оръжия където, когато и от когото и да било и при каквито и да било обстоятелства е неприемливо и противоречи на международните норми за забрана на такива оръжия", се казва в изявлението на външните министри от Г-7.

Германското външно министерство съобщи, че днешната среща на германския посланик в Москва в руското външно министерство е планирана отдавна, а не е заради случая "Навални", както твърди говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

По-рано Захарова заяви, че посланикът на Германия е извикан в министерството и че от него се очаква да предостави всички налични данни, включително резултатите от лабораторията на Бундесвера, според които руският опозиционер е бил отровен с вещество от типа Новичок.

Германският Ангела Меркел посочи, че реакцията по случая "Навални" ще бъде общоевропейска и тъй като в съюза няма единодушие, може и да не се стигне до санкции от страна на Берлин по проекта за газопровод "Северен поток 2".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    22 7 Отговор
    И какво, Г7 искат да съдят Навални, че пил самогон и се нагълтал с опиати?
  • 2 big

    29 4 Отговор
    А дали е имало отровители или политически игри? Как в Руските проби няма такива вещества, а след като отива в Германия се появяват? Русия няма никакъв интерес от това отрявяне, затова Г-7 да разследва тези които имат интерес: САЩ, Полша, Прибалтика, Украйна, Великобритания и т.н. Навални е новия Скрипал срещу СП-2!
  • 3 Ами лицемерие

    27 3 Отговор
    И какво-настоявали били...Ами да настояват тогава за съд над САЩ за избитите милиони в Ирак-и то по лъжливо обвинение за хим.оръжие...или да настояват за обвинение към САЩ за бомбите с обеднен уран...А да изреждам ли за Сирия,Панама ,Судан,Виетнам... и т.н....
  • 4 лаборант

    22 3 Отговор
    ЕС да търсят отровителите в англия и САЩ.
  • 5 Да бе

    15 2 Отговор
    Настояват - ами да пуснат руските следователи тогава да разследват! Ама нее - щото тогава ще лъсне нещо съвсем друго!
  • 6 миш

    13 3 Отговор
    ЕС ,не им е работа.РФ,да не България да им се обяснява.
  • 7 АНОНИМЕН

    15 2 Отговор
    Най-добре е нашата калинка от Външното министерство да помълчи и да изчака!
    Няма реални доказателства за каквото и да било! Ако имаха нещо истинско немците щяха да бият огромен тъпан, а те какво - "новичок"! Имаше писания по форумите, че си имал заболявания, от които такъв припадък може да се случи! Може, не разполагам със здравната книжка на човека! Това също би следвало да се публикува, но надали!
  • 8 No comment

    16 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Топдипломатите от Г-7 излязоха общо изявление, публикувано от Съединените щати...

    Коментиран от #10

  • 9 Хаха

    4 11 Отговор
    Отново Навални в новините и отново тук се напълни със зловонни руски тролове, жалки отрепки на заплата от Кремъл.
  • 10 ЗайоБайо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "No comment":

    Хахахаааа, точно! "тати каза да ти кажа......"
  • 11 Неразбрал

    6 1 Отговор
    Защо наричат Новичок още хими често оръжие ? Само една котка досега е умряла от него. Не е ли по-звучно "отрова за котки?

    Коментиран от #23

  • 12 Архитектор

    9 1 Отговор
    И защо, когато Русия иска доказателства и резултати от лабораторните проби немците не ги предоставят , а ги засекретяват????? Лъжци и манипулатори .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хахахаха

    4 0 Отговор
    Ами щом настояват,арестувайте тия от западните дипломати,дето са го инструктирали и ги дайте на съд)))))Стига сте гледали като теле у шарени врата))))
  • 15 Гого

    5 0 Отговор
    И нашите платени драскачи изкочиха с доказателства ,няма обективна журналистика ! Смешници
  • 16 Левски

    6 1 Отговор
    руснаците ще ги накажат! Но първо трябва да бъдат екстрадирани от Америка в Русия виновните и чак тогава ще бъдат съдени! Иначе според мен случаят е за Зоополиция защото има само една загинала геройски котка!
  • 17 СССРБарета

    7 1 Отговор
    доколкото разбрах по-официални данни от Великобритания Новичокът срещу Скрипал бил поставен върху дръжката на входната врата! И аз питам отново. Даде
    ли обяснения Сергей Скрипал откъде котката му е имала ключове от къщата?
  • 18 Костова

    4 0 Отговор
    Меркел три пъти си смени мнението относно връзката на недотроврния Навални със Северен поток 2. Не се знае кога ще излезе с окончателно становище . В същото време немските власти не предоставят никакви доказателства, че Навални е отровен с Новичок. Дали очакват, че руснаците трябва да им повярват на едната честна дума?
  • 19 не може да бъде

    3 0 Отговор
    Тъй като вече няколко пъти се сменя позицията за това,с какво е отровен Навални ,аз бих искал да зная - това същият Новичок ли е,който оне можа да отрови котката на Скрипалите?Много интересно е и това ,че външните министри на Г7 са усетили абсурдността на твърдението за съпричасност на Путин и официалните властови органи към случая и сега призовават да се намерят виновниците!С неистовото си желание да уязвят Путин и да му създадат проблеми западните лидери и специални служби сега създадоха почва за недоверие към тях за дълги години!Поне от тези хора които мислят и имат съвест!

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ЗайоБайо

    1 0 Отговор
    Нещадтници
  • 22 Stéphanie 🎲

    8 0 Отговор
    Радвам се за Навални ,ок.А защо с принцеса Даяна нямаше толкова шум (убийството според мен)?
  • 23 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Неразбрал":

    Дори и котката не умря от него.Едната я изгориха властите,а другата избяга и разнася на воля Новичок.