Отидете към основна версия

2 032 6

25 мигранти слязоха на брега в Сицилия след 40 дни в морето

  • сицилия-
  • бежанци-
  • мигранти

Чужденците бяха блокирани от август насам на борда на танкера "Мерск Етиен" край брега на Малта

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Група мигранти, блокирани на борда на датски танкер в Средиземно море в продължение на повече от месец, получиха разрешение от италианските власти да слязат на брега в Сицилия, предаде Ройтерс, като цитира хуманитарната организация "Медитеранеа".

25 души слязоха на брега в пристанищния град Поцало, в Южна Италия, по здравословни причини, с което "кошмарът приключи", се казва в изявлението.

"Свършва най-дългата и най-срамна патова ситуация в европейската морска история", заяви в Туитър организацията "Медитеранеа" след като мигрантите акостираха.

Мигрантите бяха блокирани от август насам на борда на танкера "Мерск Етиен" край брега на Малта. В петък те бяха прехвърлени на борда на кораба "Маре Йонио" на "Медитеранеа".

След прехвърлянето организацията заяви, че хората на борда са били "в сериозно психофизическо състояние, което изключваше да останат на петролния танкер". Те бяха спасени на 4 август.

Френската неправителствена организация "Ес о ес Медитеране" заяви в Туитър, че 40-дневната блокада е неприемлива и призова страните от ЕС да намерят решение за близо 300 мигранти, намиращи се в морето.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: