Отидете към основна версия

1 860 5

Адвокатът на Асандж: Доналд Тръмп иска клиентът ми да бъде в затвора и да мълчи!

  • джулиан асандж-
  • уикилийкс

Джулиан Асандж, който в момента е в затвора „Белмарш“ и се опитва да избегне екстрадиране в Съединените щати, където срещу него са повдигнати 18 обвинения в шпионаж

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Доналд Тръмп несъмнено има интерес Джулиан Асандж да остане в затвора. Това заяви американски адвокат по време на изслушванията в Лондон по делото за екстрадиране на основателя на "Уикилийкс" в Съединените щати.

Джулиан Асандж, който в момента е в затвора „Белмарш“и се опитва да избегне екстрадиране в Съединените щати, където срещу него са повдигнати 18 обвинения в шпионаж.

Адвокат Ерик Люис заяви в лондонския съд, че „Уикилийкс“ и Асандж представляват заплаха за легитимността на предизборната кампания на президента Тръмп, който отчаяно търси начини да му затвори устата.

Люис припомни в съда, че през 2016 година Тръмп е заяви по време на кампанията, че обича „Уикилийкс“ по повод на изтеклата секретна информация за съперниците му от Демократическата партия. Три години по-късно Тръмп твърди, че не знае нищо за „Уикилийкс“ освен, че има някава връзка с Асандж.

В изявлението си Ерик Люис твърди, че делото срещу Асандж е част от усилията на Тръмп да отклони вниманието от оказаната му помощ от „Уикилийкс“ към по-ранния случай с разпростаряване на секретни документи през 2010-2011 година.

„Тръмп иска Асандж да бъде в затвора и да мълчи“, допълни Люис. Изслушванията по делото за екстрадиране на Асандж ще продължат още четири седмици.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини