Отидете към основна версия

2 381 31

ЕС официално поиска санкции срещу Лукашенко и за виновните за отравянето на Навални

  • еп-
  • ес-
  • санкции-
  • александър лукашенко-
  • алексей навални

Европарламентът отхвърля официалните резултати от "така наречените президентски избори", тъй като те са проведени в "явно нарушение на всички международно признати стандарти"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Евродепутатите приеха резолюции, с които настояват за санкции срещу президента на Беларус Александър Лукашенко и лицата, виновни за отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

В текста за Беларус се казва, че парламентът отхвърля официалните резултати от „така наречените президентски избори“, тъй като те са проведени в „явно нарушение на всички международно признати стандарти“.

След изтичането на мандата на сегашния авторитарен лидер Александър Лукашенко на 5 ноември парламентът вече няма да го признава за президент на страната, подчертават евродепутатите.

В резолюцията за опита за отравянето на Навални се казва, че използваната отрова от групата „Новичок“ може да бъде разработена само в държавни военни лаборатории и не може да бъде придобита от частни лица. В текста се отправя искане незабавно да започне международно разследване по случая и за предполагаемо нарушение на международните ангажименти на Русия в областта на химическите оръжия.

Всички наши представители в Европарламента от ГЕРБ и Радан Кънев от „Демократична България“ са подкрепили и двете резолюции, а представителите на ВМРО Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са се въздържали по тях. Прави впечатление, че всички евродепутати от БСП са подкрепили резолюцията за Беларус, а Елена Йончева е гласувала „за“ и по резолюцията за отравянето на Навални.

Колегите ѝ обаче не са участвали в гласуването на този документ.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини