24 Септември, 2020 07:30 3 525 43

Случаят „Навални”: Руското дежавю, пред което е изправена западната демокрация

  • алексей навални-
  • русия-
  • новичок-
  • санкции-
  • германия-
  • владимир путин-
  • ес

Поредният опит за убийство пред очите на света се нуждае от единна реакция

Случаят „Навални”: Руското дежавю, пред което е изправена западната демокрация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 20 август руският опозиционер Алексей Навални припадна по време на вътрешен полет в Руската федерация между Томск и Москва. Критикът на Кремъл бе настанен в болница, а след сложни дипломатически совалки бе дадено разрешение да бъде транспортиран за лечение в берлинската клиника „Шарите”.

Случаят „Навални” бързо се превърна в политически проблем и поредно дежавю, пред което са изправени демократичните страни, представляващи антипод на Кремъл. Поредният опит за убийство пред очите на света се нуждае от единна реакция.

Защо случаят „Навални” трябва да бъде разглеждан като опит за убийство?

Военна лаборатория към германските въоръжени сили обяви, че Навални е бил отровен с химическото оръжие „Новичок”, а това твърдение бе подкрепено по-късно от независими лаборатории във Франция и Швеция. Канцлерът Ангела Меркел каза, че „без никакво съмнение” Навални е станал обект на атака чрез забранено химическо оръжие. Това не е изолирана атака, а поредният опит за покушение срещу лица, противопоставящи се на руската държавна политика. През 2018 година в Солсбъри, Англия, бившият руски агент Сергей Скрипал бе отровен отново с „Новичок”, а при нападението пострада и неговата дъщеря Юлия. Кремъл, разбира се, официално отрича да има връзка и с двата случая. Това не е изненада. Но никой не трябва да е изненадан, че руските служби извършват подобни покушения, защото чрез тях те изпращат сигнал към всеки враг на Кремъл, че го очаква подобна съдба.

Москва – жертва на дезинформационна кампания. Или беше обратното?

Мария Захарова, говорителка на руската дипломация, изкара Русия жертва в опита за убийство на Навални, защото по думите ѝ „това е поредна информационна кампания срещу страната”, която цели да разклати Москва. Според Кремъл няма доказателства Навални да е отровен. Подобни твърдения са само елемент от руската хибридна стратегия, включваща насилие, кибератаки, намеса в изборите, дезинформация и пропаганда, която цели да всее разделение в западните общества, в ЕС и в НАТО. Чрез атаката с химическото оръжие „Новичок” се постига и друг ефект – Русия създава съмнение у гражданите възможно ли е отново да се използва същия метод за покушение при такава публичност, или всъщност зад случая „Навални” стоят конспиративни сценарии на западните страни. Според Петер Стано, говорител на Европейската служба за външни работи, Русия използва конспиративните теории и лъжите, за да подкопае и отслаби Европейския съюз, а Ковид-пандемията е създала нова перфектна среда за дезинформация. Насаждат се лъжи, за да се създаде объркване, включително и конспирацията, че случаят „Навални” е сложен западен заговор за вътрешно дестабилизиране на Русия.

Отговорът

Британският премиер Борис Джонсън осъди подлия акт на отравянето, докато френската дипломация поиска отговори от Русия. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лейен описа като „страхлива” атаката срещу Навални, която бе осъдена и от НАТО. Политическите изявления са полезни, но сами по себе си няма да доведат до промяна, защото Русия е малко вероятно да започне прозрачно разследване. Демаршът в момент на удар срещу човешките ценности и права може да бъде последван от налагане на санкции, изгонване на руски шпиони, дори затваряне на дипломатически здания. Друг начин на действие срещу Москва е преразглеждане на енергийни проекти като „Северен поток-2”. От партията на Меркел вече имаше подобни призиви. Западните страни трябва да отговорят в един глас и решително, защото мълчанието ще е знак на съгласие с репресивните подходи на режима на Владимир Путин. Подобни опити за екзекуции показват слабостта на режима, а не са знак за неговата сила. Демократичните общества би следвало да изпратят координирано послание, че такива атаки не се толерират.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Среден Пол

    85 9 Отговор
    Западната демокрация... Муахахааа хахахаха ххахаа. Това е като хуманизмът на ИДИЛ. Хаха

    Коментиран от #2, #17, #41

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кирил Георгиев

    75 4 Отговор
    Спомняте ли си цирка Скрипал. Отровен в ресторанта и на палатката на тротоара в която едни клоуни със скафандри позираха пред едни платени журналисти близо две седмици, докато хората минаваха покрай тях съвсем спокойно. Така наречения Новичок ако е толкова силно токсичен не трябвали да порази и околните след като е необходимо да се използва химическо облекло и изолирането на района.Всеки един средно интелигентен човек знае че всяка държава има отдел за мокри поръчки където не оставят никакви следи след ликвидиране на определено лице.Още повече за лице което има подкрепата на близо 2% от руския народ. И защо не представят някакви доказателства ,нали всеки е невинен до доказване на вината.Това ми напомня за анекдота Като кажат че,си камила, иди после доказвай че,не си.
  • 4 Знаещ

    59 5 Отговор
    Тия същите демократи защо не си спомнят "безспорните" доказателства за българският чадър, стрелбата срещу папата, химическите оръжия в Ирак и ред други случаи "разкрити" от ЦРУ и МИ6 за които е доказано, че нищо не е доказано.

    Коментиран от #21

  • 5 Новичок

    66 5 Отговор
    Жалък опит за възбуждане на омраза към Кремъл. Оказва се че това бойно-отровно вещество се ръси като светена вода по разни опозиционери но от него никой не умира. Наистина ли очаквате някой нормален някой да се върже на това.
  • 6 Сандо

    50 1 Отговор
    За политиците знаем,че са лъжци,лицемери,демагози и податливи на различни влияния.Но се учудвам на обикновените,нормални хора.Дотам ли вече са лишени от нормална мисловна дейност,че от години се хващат на толкова нескопосани и съшити с бели конци активни мероприятия на тайните служби,които не могат да отговорят на най-лесните въпроси?

    Коментиран от #14

  • 7 Симоес

    38 0 Отговор
    Известно е, че за да се докаже нещо са необходими веществени доказателства, а от такива е лишено руското правосъдие. По-удачен вариант беше международен екип да разследва случая на самото местопроизшествие, иначе съмненията за политическа целесъобразност от обвиненията срещу пРусия ще си останат. Малко вероятно е в престъплението да участва руското ръководство, тъй като то много добре знае каква би била международната реакция. Провокация с цел спиране на газопровода "Северен поток" или престъпление по личностни мотиви на приближениии са най близки до съзнанието версии, които кореспондират с налаганите се безпардонни международни отношения напоследък.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Смях

    27 2 Отговор
    Седя и си мисля, мисля и седя. Абе,дяволите да го вземат тези в СССР само "новичок" ли имат? Нямат ли нещо като "казачок", "старичок"
  • 11 Среден Пол

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рап":

    Мерси. На драго сърце.
  • 12 Среден Пол

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рап":

    Пиян ли си или дрогиран, че пропагандираш еврейския джендър режим в ЕС?
  • 13 Абе вие

    5 26 Отговор
    следите ли руските медии? Те открито се готвят за война с Запада. Вие се занимавате с глупости. Европа е като малко дете, безпопощно.
  • 14 кз0д9

    32 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    Изглежда, населението на света я е докарало до там, че да кълва на гола кука.
    Само до преди 20 години, никой нямаше да се върже на подобни манипулации, освен може би ония, облъчените в щатите.
    Само преди 20 години, едва ли би минал номера и с коронавируса, също, но днес е видно, че овцете са се увеличили у колонят към ония 80% и дори гонят деветдесете процента.
  • 15 резервист

    39 2 Отговор
    Дениска, четеш ли криминалета? Първо търси мотив после възможност и накрая провери алибито. Наистина ли вярваш че Навални, Скрипал, нашия Гебрев или който и да било друг биха имали макар и минимален шанс да оцелеят ако наистина искаха да ги убият!? Бойните отровни вещества са създадени да убиват дори и в минимални дози за минимум време. Без адекватна намеса за няколко минути си мъртъв, какво остава да преживееш часове! На всичкото отгоре пратиха Навални в Германия та да могат да го изследват детайлно. Е га ти автогола! И после западът упорито се съмнява в руската ваксина и иска детайлна информация за нея, а обявява резултатите от изследванията на Навални за държавна тайна!
  • 16 Мецана

    2 46 Отговор
    Навални го е спасило единствено това , че не са го забавили и е бил транспортиран в немска клиника...Хората там знаят до последно какво да правят. Това ако беше тук да е заминал и хората вече да се простят с него..Поръчка е било, просто ангела му е силен и са взети вс мерки навреме...
    Обаче има и друго, не се знае какви ще са последствията в организма му след това. Няма да се очудя след 1-2 да е пътник..Нали видяхте в други служби и държави как действат, направо горе от космоса го прихващат , за иранския какъв беше генерал там, остава само парче метал , изпарил са е барбар с охраната му. В случая Навални е късметлия, дано не пробват отново!
  • 17 Много точно

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "Среден Пол":

    Отдавна това понятие"западна демокрация" не съществува. ЕС, това е форма на наглост, двуличие и толериране на удобни индивиди за експлоатация на цели държави.
  • 18 Някой

    34 2 Отговор
    Абе, то бива дезинформация и гьонсуратлък, ама чак пък толкова.... Хората не са толкова глупави, че да се вържат на това съшито с бели конци активно мероприятие.
    Само дето не сте написали, че статията е от DW.
  • 19 Бачо Киро

    39 2 Отговор
    Аре стига ни занимавахте с тоя Навални бе. Нито той е умрял, нито Скрипал. Аман от некадърните ви театри. Оня обаче журналист от Саудитска Арабия умря, нали? Там що няма санкции срещу СА и Турция да речем, понеже там стана. А? Там нещо така санкции срещу чалмите? На 31 февруари, нали? Айде у леву...
  • 20 ужас

    25 2 Отговор
    СП-2 ЩЕ БЪДЕ ДОВЪРШЕН. СПЕЦОПЕРАЦИЯТА СЕ ПРОВАЛИ. Всички тези приказки за новичока са за балами.
  • 21 Не съвсем

    4 14 Отговор

    До коментар #4 от "Знаещ":

    Не че нещо - ама чадъра си е истински!
    Има го и в музей, ако не знаеш!

    Виж за папата си беше на ЦРУ мероприятие!
  • 22 нк8ии

    19 2 Отговор
    Тия руснаци хептен слаба работа, бе! Един Анални не могат да отровят и то с най-смъртоносната си отрова.
    Тва, изобщо кой го вярва? Ко са искали тоя да е мъртъв, щеше да е 3 пъти мъртъв.
    И за какво да ползват отрова? Едно разминаване на Анални с някой "клошар" в метрото и е готов. Клошарът отминава, Анални се свлича със забит в сърцето кухненски нож.
    Изобщо къв е тоя цирк? Да не говорим, че Русия най-малко има нужда да премахва такъв Пинокио, дето лае, а не хапе.
  • 23 Онуфрий

    16 3 Отговор
    Абе , я погледнете пак снимката.
    Така ли изглежда човек подложен на невропаралитичен БОВ.
    То бива тъпота и олигофрения , ама чак толкова НЕ.
    Я вище къде намериха руснаците "умрелите" Скрипал.
    На плажовете във Френска Полинезия. То от тоя новичок страничното действие е явно силният слънчев загар.
    В интернет са снимките на "умрелите" Скрипали на плажа на Иноей Итаи.
    И последно уточнение - Тоя "убавец" ако беше поел невропаралитичен БОВ, КОЙТО СЕ ПРЕДАВА ПРЕЗ КОЖАТА тия на снимката трябваше да са с костюми за биологична защита клас 1. :-) Ама те се пазят от невропаралитичен БОВ с маски за уста, а момата даже го е гушнала. Ако беше истински невропаралитичен БОВ момата и тия убавци около него за минути ще са "гушнали" китките.
  • 24 Наблюдател

    16 1 Отговор
    Правилно попита някой, как до Марица цяло стадо крави измря за 15 минути, щото някой си изхвърлил изкуствен тор в реката. И как хора, уж подложени на БОВ
    ( бойно отровно вещество) се излекуват за дни ?
  • 25 да бе да

    13 1 Отговор
    Това , че не харесвам Путин и действията му, не значи да се хвана на такива плитки лъжи!
    Руснаците може да са всякакви, ама не са глупаци!
    Като в Англия - руснаците го били създали, ама не знаели че се бил разреждал в влажната атмосфера там?!?!
    Това и на малко дете да го кажеш - няма да ти повярва!
    И тоя същият - до вчера си им бил в ръцете, ама не - ще те пуснат, че и няма да те отровят качествено с някоя екзотична отрова, дето след час няма да има следи в организма - а точно с Новичок!
    Тоя Тръмп, явно много се изплашил нещо!
  • 26 БПФ

    11 1 Отговор
    1. Новичокът и западните лаборатории.
    Те открили следи от Новичок ПО тялото и В тялото на Навални... а според самите му създатели Новичок е най-страшното бойно отровно вещество, предназначено да убива цели полкове. Ама СЕРИОЗНО ли? Че това ако ще Батман да беше, ако ще Супермен да беше, щеше да умре, бе? И Чък Норис даже да беше, пак щеше да умре... а тоя полежа-полежа, пък скочи и нищо му няма !!!
    2. Западните "демокрации".
    Аре, стига, бе !!! В момента Европа се управлява еднолично от Европейската комисия... а тия типове аз не знам някой европейски народ да ги е избирал !!! В Русията и Вовата и местните губернатори (с доста широки правомощия) ги избира народа. Ето и сега - в Хабаровск някакви хора (много по-малък процент от населението, отколкото ги изкарват) протестират в защита на криминално съмнителния си губернатор - никой не ги трови или стреля.
    3. За навални като опозиционер - според центърът "Левада" (работещ в Русия, но спонсориран от "демократичния свят") подкрепата на Навални е 2%. Реално е и по-малко, защото в 14-милионна москва, той едва събира 1500-2000 протестърчета. Сериозно ли е "заплаха за Путин"? Не - кукловодите му разбраха, че жив той е безполезен, но от "отравянето" му и евентуалната му смърт, може да се извлекат много по-големи ползи. И това се видя.
  • 27 2020

    12 1 Отговор
    Толкова омръзнала тема.Навални е предател спрямо Русия и има две висящи дела,по които трябва да бъде съден.Никога не е бил отравян и най-малко от БОВ"Новичок"Въпросът е за Северен Поток 2.Ще бъде ли построен-Да.Останалото е залъгалки на подставеното лице/смешника Тръмп/.Този индивид/удивително приличащ на Марешки и Бойко Методиев Борисов/,е ръководен като кукла на конци от мощните корпорации на евреите и от него нищо не зависи.А Навални е проигран зар от ЕС и сащ.
  • 28 БПФ

    9 0 Отговор
    4. Тоест Кремъл очевидно няма мотив да трови този - дори обратното - има(ше) мотив да го ПАЗИ. Мотив за отравянето му имат всички, които се чудят как да накиснат Русия и да спрат СП2 - САЩ и техните лакеи.
    5. Поведението на немците е повече от подозрително - хем искат Русия да сътрудничи и да води разследване, хем крият от руснаците всички изследвания и веществени доказателства. Основен правен принцип е, че обвиняемият (в случая Русия) има право да се запознае с всички доказателства срещу него.
    6. За краткост от останалите неща ще се спра само на "вещественото доказателство" - бутилката вода, уж намазана с Новичок. Видяхме видеоклипове как сътрудниците на Навални показаха клип как - в някаква стая - прибират въпросната бутилка. Обаче:
    А/ Кога става това? Когато се разбра, че Навални е "отровен", когато изпадна в кома или когато си е тръгнал от стаята?
    Б/ Първоначално версията за отравяне си беше само теория, лекарите в Омск твърдяха и още твърдят, че отрова в навални няма. Когато му е прилошало в самолета ли е прибрана тая бутилка? - А че нали са минали часове от напускането на стаята, докато се разбере, че Навални е колабирал? Тоя отровител не би ли трябвало при първа възможност да прибере оръдието на престъплението - бутилката? Камериерки няма ли тоя хотел, защото навсякъде - напусне ли госта, стаята веднага се почиства, за да посрещне следващия? Тая стая колко часа е стояла непочистена?
    В/ Ако сътрудниците - с противогази - са влезли в стаята за б
  • 29 БПФ

    8 0 Отговор
    .........
    В/ Ако сътрудниците - с противогази - са влезли в стаята за бутилката веднага след напускането на Навални - какво излиза - че те са знаели ПРЕДВАРИТЕЛНО за отравянето?
    Г/ защо - доколкото знам - тия сътрудници панически избягаха от Русия? Ще се появат ли, за да бъдат разпитани, дори от международна комисия, за да обяснят именно това - КОГА са прибрали тая бутилка и ЗАЩО точно нея?
  • 30 Ментечок

    9 0 Отговор
    Абе тия наглосаксци не могат да го докарат това БОВ "Ментечок" ей го колко случая и все не успешни само думбала, думбала.... и после некой(руснаците) ми се е наакали у гащите!!!!
    Що не вземат да си купят малко от Путин ако има от оригинала и да не се излагат!!!! Крайно време е да престанат с ментетата!!°
  • 31 Да, ама

    8 0 Отговор
    Ние можем да цъкаме с език и да си мечтаем за руските мерки за насърчаване на раждаемостта, а тези, които се запознаят с оповестените от Путин нови стъпки, които ще започнат да действат от Януари 2021 г. ще им светне защо раждаемостта в Русия се увеличава и защо Путин няма реален конкурент. Днивални е една изтривалка, която скоро ще бъде изхвърлена от Запада, поради прекомерна, но недаваща резултат употреба!
  • 32 Онуфрий

    5 1 Отговор
    :-) Дайте да им изпратим една наша скоросмъртница, пукница, та тия кекавите да му сипят една стограмка и да видим какъв ще е резултата.

    Коментиран от #38

  • 33 лорд Минчев

    6 0 Отговор
    ИНФО ЗА МИСЛЕЩИ!Предателят президент Ж.М.Ж нареди мна следователя К.Богацевски да възобнови следствието в България за смъртта на Г.Марков-Джери,макар да няма законово право за това!По този начин обслужиха английските спец служби по закон да продължат да закриват архивите по случая!Скоро ще изтече 30 годишничт срок И ДА ВИДИМ ДАЛИ НАШИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЕНИЧАРИ ЩЕ ПОИСКАР РАЗСЕКРЕТЯВАНЕТО АРХИВИТЕ НА ЛОНДОНСКИТЕ УБИЙЦИ!
  • 34 hmhmhm

    5 0 Отговор
    ще може ли едно малко Новичок и на трета маса с една салата , от колко време чакам вече ...
  • 35 Факти

    7 0 Отговор
    Боклука Навални вероятно е отровен от господарите си , защото вече никой не му обръща внимание.Ако руснаците искаха да го ликвидират просто щяха да му спретнат някое инфарктче , автомобилна катастрофа , обир или някакво простичко убийство.Никой нямаше да се занимава със сложни схеми.Освен това нямаше да го пуснат в Германия.Та цялата работа смърди на провокация , та не се трае.
  • 36 ддддд

    7 0 Отговор
    Обаче, ЦРУ спретна идеалната постановка:
    Трови някакъв незначителен, но популярен "опозиционен лидер", приписва го на гадните руснаци и лошия Путин.....
  • 37 не може да бъде

    6 0 Отговор
    Това което виждам в случая Навални e deja vu-съгласен с автора ,само че не в неговата интерпретация.Аз искам да се върнем 35 г-назад и да си припомним атентата срещу папата.Още един път да се запитаме -какъв е интересът на православна Бълтария ,макар и с омунистически режим,да са забърква в действия срещу папата ,камо ли за атентат!?Въпреки дейността си срещу соц лагера папата не беше някаква опасна фигура,особено пък за България!? Възможно ли е такъв мушморок като Сергей Антонов ,мир на праха му,една съвсем безобидна фигура да е атентатор!?Да си припомним колко несъответствия и абсурди имаше в обвинението !?Да си припомним клеветническите и лъжливи твърдения на Клеър Стърлинг-американска "разследваща "журналистка!И за какво беше тази координирана акция срещу малка и не особено значителна България!Аз и до днешен ден не съм напълно убеден за мотивите-но както се казва highly likely сме започнали да пречим на оръжейния бизнес на САЩ в третия свят,нашият ВПК беше станал много конкурентен!Това твърдят доста запознати със случая компетентни хора!Това наблюдаваме и сега-Русия стана твърде опасна за бизнеса на САЩ в много области -енергетика,въоръжения храни, хим.продукти,политическо влияние.Един Северен поток-2 само колко пречи на американския газ!И тъй като Русия не е България един атентат не стига -необходима е цяла кампания ,при това яростна и без задръжки!Но така или иначе -deja vu!
  • 38 XYZ

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Онуфрий":

    Същият!
  • 39 другарят

    3 1 Отговор
    От както превърнаха мисирките в проститутки, взеха да ни се подиграват по най-долнопробен начин!
  • 40 БПФ

    4 0 Отговор
    И друго - как Навални не бе доубит в болницата в Омск? Какво по-лесно от това - убийците да проникнат, да се доберат до него и да му видят сметката - нещо лесно за човек в кома?
    Та там той дори не бе охраняван !!! Вместо това властите го пуснаха в Германия... защо, за да открият там, че е отровен ли?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 МОЧА да падне!

    0 1 Отговор
    Матръошките си мислят, че някой ги чете по форумите . :)))