Last news in Fakti

17 Септември, 2020 13:33 2 591 16

Лукашенко избухна с нови обвинения: САЩ и съюзниците им подклаждат протестите!

  • александър лукашенко-
  • беларус

САЩ и Европейският съюз заявиха, че изборите в Беларус не са били нито свободни, нито честни и призоваха Лукашенко да започне преговори с опозицията, призив, който той отхвърли

Лукашенко избухна с нови обвинения: САЩ и съюзниците им подклаждат протестите! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларуският президент Александър Лукашенко обвини САЩ и съюзниците им в подстрекаване на масовите протести срещу управлението му, след като по-рано сходно твърдение изказа и шефът на руското разузнаване, предаде АП, цитирана от БТА.

В пространна реч, произнесена пред висши длъжностни лица, депутати и ръководители на беларуски медии, Лукашенко отправи нападки срещу ръководените според него от САЩ планове за дестабилизиране на страната. Той заяви, че американските съюзници в Европа участват в тези опити, подготвяни от години.

Демонстранти в Беларус изпълниха улиците за шеста поредна седмица, протестирайки срещу преизбирането с внушителна разлика на Лукашенко на изборите на 9 август. Протестиращите смятат, че изборите са били фалшифицирани и настояват на 26-годишното авторитарно управление на Лукашенко да се сложи край.

САЩ и Европейският съюз заявиха, че изборите не са били нито свободни, нито честни и призоваха Лукашенко да започне преговори с опозицията, призив, който той отхвърли.

„Произведохме избори и получихме резултати и точка“, каза Лукашенко пред представители на беларуския политически елит и добави: „Сега е време да спрем да буним обществото“.

Шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви, че САЩ финансират и насърчават протестите в Беларус, като играят ключова роля в организирането им. Той каза, че американски НПО са отделили десетки милиони долари за финансиране на беларуски опозиционни групи, без обаче да представя доказателства.

В речта си пред представители на политическата върхушка на Беларус Лукашенко обвини Чехия, Полша, Литва и Украйна в това, че помагат за разпалването на протестите. Всички тези страни са отхвърляли подобни обвинения от страна на беларуския президент в миналото, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквошенко

    8 3 Отговор
    За нашите аз казах мафията , Антоанета Христова каза Кремъл , Стойчо Стойчев каза Вашингтон
  • 2 Член на - цк

    7 3 Отговор
    Така расправя и нашия
  • 3 Бойкашенко

    8 3 Отговор
    В БГ тоже..
  • 4 Дамммм

    32 5 Отговор
    На САЩ това им е патент--Майдани,Цветни революции,Арабски пролети,държавни преврати и международен тероризъм...
  • 5 Реално

    33 5 Отговор
    100% прав е Лукашенко.
  • 6 Факт

    34 6 Отговор
    Лукашенко си има трески за дялане-ама казаното от него за САЩ е пълната истина.
  • 7 Член на - цк

    2 15 Отговор
    Заставам твьрдо зад моите кумири - ким че , лукашенко и борисович
  • 8 Монгола

    27 5 Отговор
    Факт. след посещението на Помпео в Беларус беше даден ход на соросоидните протести!
  • 9 Фридман

    20 5 Отговор
    Идат избори и в Обора тогава Беларус, Венецуела, Руската Федерация, Сирия няма да ги признаят за редовни!
  • 10 мдсо9о

    20 4 Отговор
    Как не пукна онова дърто влечуго, дето мяза на хамелеон с сбръчканата си кожа и изкокорени дзвъркели, та да си отдъне света!
    От години повтаря едни и същи сценарии с едни и същи майднски работи по цял свят.
    Видя ли умните и красивите на протест и знам кой е поръчителя и кой плаща сметката.
  • 11 Гост

    16 0 Отговор
    Айде като пишете САЩ уточните за кои в САЩ става дума. За НПО- тата на Сорос и други като него!
  • 12 Попринцип

    3 12 Отговор
    нали 80% са гласували за Лушенко, е как тогава има толкова народ по улиците, ми няма как, против всякаква логика е, ако ще и соросоиди и каквито искаш да имат пръст

    Коментиран от #16

  • 13 Рико

    8 4 Отговор
    26 години - нищо. Сега изведнъж САЩ, ЕС като цяло, НПО-та и в частност посочените Чехия,Полша, Литва и Украйна нещо си започнали да правят. Ами те ако са искали нещо да направят на великата комунистическа държава и на нейния велик вожд защо са спали 26 години? Нещото отвътре идва за да има реакция отвън.
  • 14 не може да бъде

    11 0 Отговор
    Считам,че за разрешаване на създадената конфликтна ситуация най-добрият вариант е Хуан Гуайдо да бъде признат за законен президент на Белорусия!Човекът е без работа в момента и съм убеден,че много ще се старае!
  • 15 Еее не знаете ли

    10 1 Отговор
    Сите печатници у КРАВАРСКО са пуснати на макс.
    Ма май че им изгорят само доларчетата
  • 16 Щото

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Попринцип":

    Щото тия по улицата са 10 % от народа на Беларус...около 1 000 000, другите бачкат и си гледат работата....нямат време за протести , дето ще ги доведат до нашето и Украйна състояние т.е. до липса на всякаква икономика и до робство, и окупация.
Новини по държави: