Отидете към основна версия

2 970 17

САЩ нямат правомощия за това

  • сащ-
  • оон-
  • иран

Големите държави не одобряват американски действия

Снимка: БГНЕС/EPA

САЩ нямат правомощията да изискват от ООН да върне санкциите срещу Иран. Това заяви върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел, цитиран от ТАСС.

Позицията идва след решението на САЩ. Американската администрация обяви, че едностранно активира програмата за връщане на ограниченията.

Припомня се, че страната е прекратила своето участие в Съвместния всеобхватен план за действие. Затова и те не се разглеждат като страна по взимането на решения по темата.

Американските представители предадоха искане за нови ограничения през август. Другите страни в Съвета на сигурност отхвърлиха искането.

Припомня се, че страната няма права след оттеглянето си от споразумението. Русия определи американските действия като незаконни.

Външните министри на Великобритания, Франция и Германия също смятат, че САЩ нямат подобни правомощия и отправят призив за запазване на мирното споразумение.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини

  • САЩ обявиха нови санкции

    Американската администрация обяви нови ограничения за иранското министерство на отбраната и венецуелския президент Николас Мадуро, съобщи France 24. ...
    21.09.2020
    2 594
    14
  • САЩ едностранно обявиха санкции за Иран

    Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви възобновяване на иранските санкции, съобщи РИА Новости. САЩ еднолично възобновяват ограниченията на ОО ...
    20.09.2020
    2 062
    10
  • САЩ: ООН да задейства отново санкциите срещу Иран

    Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че следващата седмица Вашингтон ще се обърне към ООН, за да наложи отново санкциите срещу Иран и ще напр ...
    17.09.2020
    2 357
    15