Отидете към основна версия

2 348 57

Макрон: Ясно е, че Лукашенко трябва да си върви

  • александър лукашенко-
  • протести-
  • беларус

Над 90 души, повечето от които жени, бяха арестувани в Беларус при протести на опозицията вчера

Снимка: БГНЕС/EPA

Ясно е, че Беларуският президент Александър Лукашенко трябва да си напусне поста, заяви френският му колега Еманюел Макрон в интервю за седмичника "Журнал дю диманш", цитирано от Франс прес и ДПА.

"Това е криза на властта, на един авторитарен режим, който не може да приеме логиката на демокрацията и се крепи със сила. Ясно е, че Лукашенко трябва да си върви", заяви френският президент.

Макрон добави, че е "впечатлен от смелостта на протестиращите" в Беларус. "Те знаят рисковете, които поемат като протестират всяка седмица и въпреки това продължават движението си", целящо да донесе демокрация в страната, подчерта той, като изтъкна специално смелостта на протестиращите жени.

Над 90 души, повечето от които жени, бяха арестувани при протести на опозицията вчера, съобщи неправителствена организация, цитирана от АФП.

Макрон ще посети утре Литва и Латвия, две страни, които разчитат на френската подкрепа пред политическата криза в Беларус и руския натиск. ЕС не призна изборите в Беларус и Литва даде убежище на лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, припомня АФП.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: