Отидете към основна версия

9 244 23

Северна Корея се похвали с уникална ракета, която може би е... фалшива

  • северна корея-
  • южна корея-
  • asianews-
  • ракета-
  • ким чен ун-
  • военен парад-
  • пхенян

В Южна Корея имат съмнения, че това е истинска ракета

Снимка: БГНЕС/ EPA

Северна Корея се похвали с нова междуконтинентална ракета. Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че новото оръжие е показано на 10 октомври по време на военния спектакъл в чест на 75-годишнината от създаването на Работническата партия , която е на власт от края на Втората световна война, предаде AsiaNews.it.

От анализа на изображенията, публикувани от Пхенян, става ясно, че новото оръжие е по-голямо от междуконтиненталните балистични ракети, тествани до момента от режима на Ким Чен Ун. Според военните в Сеул тя може да носи множество бойни глави с по-висок експлозивен заряд, отколкото в миналото: значителна стъпка напред за способностите на Северна Корея, постигната освен това по време на сериозна икономическа криза.

Сеул обаче посочи също, че новото супероръжие на севернокорейците все още трябва да бъде напълно оценено: това може да бъде и фалшив модел. Ким Чен Ун прекрати военните планове срещу Южна Корея миналия юни. Преди това севернокорейският лидер заплаши да изпрати войски в демилитаризираната зона между двете страни. Той реагира на пускането на клеветнически листовки в Северна Корея от избягали на юг севернокорейски дисиденти.

Двете Кореи на практика още са във война; Пхенян и Сеул така и не подписват мирен договор в края на войната през 1953. Те не подписват мирен договор, а само примирие. След двете срещи на Ким Чен Ун (през 2018 и 2019 г.) с американския президент Доналд Тръмп, Северна Корея не е провеждала ядрени опити и ограничи ракетни изпитания. Анализаторите отбелязват, че парадът от 10 октомври може да бъде използван от Пхенян за възобновяване на преговорите със САЩ по ядрената програма.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: