Отидете към основна версия

2 175 5

Хърватия подкрепя Сърбия за ЕС

  • сърбия-
  • хърватия-
  • ес

Страните от Западните Балкани заслужават европейска перспектива и в процеса на тяхната интеграция Загреб има не само задължение, но и интерес от стабилни добросъседски отношения с тях

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман заяви днес в сръбския град Суботица, че е дошъл с протегната ръка и с послание за добросъседски отношения и мир, като подчерта, че стабилното съседство е гаранция за обща стабилност, предаде "Танюг".

Гърлич Радман каза пред журналисти в Суботица, където беше подписан договор за финансова помощ за изграждане на Хърватски дом в града, че Хърватия държи нейното малцинство в Сърбия да се ползва с всички права като сръбското малцинство в Хърватия, както е договорено в споразумение от 2004 г.

"Хърватската общност в Сърбия облагородява живота на сръбските граждани и допринася за благосъстоянието и културата, за икономиката им", каза министърът, като добави, че Хърватия като членка на ЕС подкрепя бъдещото членство на Сърбия в съюза.

Той подчерта, че страните от Западните Балкани заслужават европейска перспектива и в процеса на тяхната интеграция Хърватия има не само задължение, но и интерес от стабилни добросъседски отношения с тях.

Гърлич Радман каза, че днешното му посещение цели да насърчи хърватското малцинство в Сърбия и подкрепи неговите проекти и планове. То е и важно послание за Сърбия, че диалогът за решаване на спорните въпроси ще продължи след формирането на новото сръбско правителство, каза министърът.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: