Отидете към основна версия

10 579 54

Турция обяви важна новина, свързана с руските ракети

  • с-400-
  • турция-
  • русия-
  • ракети-
  • хулуси акар-
  • нато

Турция не се отдалечава от НАТО, каза военният министър

Снимка: БГНЕС/ EPA

Зенитно-ракетните системи С-400, които Анкара купи от Москва, ще бъдат използвани независимо от системата на НАТО. Това съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар, предава ТАСС.

„С-400 няма да бъдат интегрирани в инфраструктурата за командване и контрол на НАТО. Те ще бъдат използвани независимо“, каза той, цитиран от телевизионния канал TRT. Освен това, по неговите думи, придобиването на С-400 от Руската федерация не означава, че Анкара „се отдалечава от НАТО“. Акар коментира също и проведените в северната част на Турция огневи учения със С-400.

„В рамките на всяка програма за придобиване на отбранителни системи се извършват тестове и системни проверки. Това е част от програмата за обществени поръчки и е чисто техническа дейност“, подчерта министърът. Пред "Блумбърг" Хулуси Акар подчерта, че придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400 не е било предпочитание, а необходимост за Турция.

Акар отхвърли критиките от съюзниците към Анкара по повод на твърденията за извършени от Турция миналата седмица изпитания на системите С-400, негласно потвърждавайки, че те действително са се състояли. По думите на Акар досега "единствено Русия е отговорила на нуждите на Турция" във връзка с ракетните системи. "Според необходимостта може да бъдат купени и алтернативни системи. Турция е работила върху алтернативи с всичките си съюзници и е готова да работи" и в бъдеще, каза още министърът.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: