Отидете към основна версия

3 577 20

ЕС призова България да въведе правилата за презумпция за невинност

  • ес-
  • правосъдие-
  • българия

Призив към четири държави

Снимка: БГНЕС/EPA

ЕС днес призова България, Хърватия, Кипър и Румъния да спазват европейските правила за подсилване на презумпцията за невинност.

Общите правила повишават доверието в европейските програми за правосъдие. Европейските правила в тази област са част от изискванията за справедлив процес.

Правата на подсъдимия трябва да са достатъчно защитени. Съобщенията за въвеждане на европейското право, получени от България, Румъния, Хърватия и Кипър, показват само частично прилагане на изискванията.

Установени са нарушения по отношение препратките на вината, когато открито се посочва за виновен даден гражданин. Наблюдават се пропуски в начина, по който заподозрян и обвиняем могат да бъдат представени пред съда.

Те имат правото да присъстват на делото. Четирите държави получиха официални уведомления преди две години.

Дават се два месеца за отговор.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 18 гласа.

Свързани новини

  • Исторически ръст за ЕС

    Брутният вътрешен продукт на еврозоната е скочил с рекордно ниво, съобщи Гардиън. Отчетеният ръст надхвърля предварителните очаквания. Няколко от е ...
    30.10.2020
    1 947
    10
  • ЕС не е обсъждал Северна Македония

    Въпросът за началото на преговорите на ЕС със Северна Македония не е бил обсъждан на вчерашното заседание на постоянните представители. Това обяви дип ...
    29.10.2020
    2 231
    13
Новини по държави: