Отидете към основна версия

16 993 61

Идва голямо балканско обединение

  • северна македония-
  • балкани-
  • сърбия

Три страни близо до голяма инициатива

Снимка: БГНЕС/EPA

Представители на Сърбия, Албания и Северна Македония договориха идеята за регионално сътрудничество, съобщи Нова Македония.

Участие в срещата взеха сръбският президент Александър Вучич, албанският премиер Еди Рама и македонският премиер Зоран Заев. Представители те на трите страни се съгласиха колко е важно разширяването на регионалното сътрудничество.

Новата инициатива е съобразена с Берлинския процес. Счита се, че тя ще подготви страните за присъединяване в ЕС.

Срещата на върха между Европа и Западните Балкани ще се проведе в България. Официална покана за участие в инициативата беше изпратена на Косово.

Новият план е известен като Балкански Шенген. Сформирана ще бъде работна група за изпълнение на подготвителната дейност.

Вероятно Босна и Херцеговина и Черна гора скоро ще се присъединят към групата. Продължава разширяването на сътрудничеството.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.

Свързани новини

  • Подкрепа за балкански Шенген

    Идеята за балкански Шенген ще допринесе за икономическата интеграция на региона. Това се казва в позиция на Европейската банка за възстановяване и раз ...
    05.10.2020
    2 742
    11
  • САЩ подкрепят балканския Шенген

    Специалният представител на САЩ за Балканите Матю Палмър обяви американска подкрепа за идеята за Балкански Шенген, съобщи Gazeta Express. Той говор ...
    11.11.2019
    1 653
    10
Новини по държави: