Отидете към основна версия

5 720 30

Чистка в Анкара! Ердоган смени шефа на...

  • реджеп ердоган-
  • турция

Президентът уволни управителя на централната банка Мурат Уйсал и назначи на негово място бившия финансов министър Наджи Агбал

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни управителя на централната банка на страната Мурат Уйсал и назначи на негово място бившия финансов министър Наджи Агбал, предаде Ройтерс, позовавайки се на президентския указ, публикуван днес в турския държавен вестник.

Смяната идва на фона на рекордния спад на националната валута спрямо долара, отбелязва агенцията. На борсата днес турската лира достигна рекордно ниско равнище от 8,58 за долар. През тази година тя се обезцени с 30 процента спрямо щатската валута, припомня БТА.

Освен финансов министър в периода 2015-2018 г., Агбал е заемал и длъжността шеф на стратегическото и бюджетното управление в администрацията на президента на Турция.

Агбал е четвъртият управител на турската централна банка в рамките на пет години. Поредната смяна ще подхрани отдавнашните критики за политическа намеса в монетарната политика на Турция.

Въпреки че за смяната на Уйсал с Агбал не се дават официални причини, източници, запознати с въпроса, казват, че Уйсал е държан отговорен за резкия спад на стойността на турската лира.

Според анализатори Агбал е близък съюзник на Ердоган, но е смятан за способен мениджър, който вероятно ще заеме по-праволинеен подход към монетарната политика. Това може да успокои тревогите, които провокираха турците да купуват сигурни валути с рекордни темпове.

Президентът Ердоган е известен като открит привърженик на високите лихвени проценти. Миналата седмица той заяви, че Турция води икономическа война с онези, които се опитват да я вкарат в „дяволския триъгълник на лихви, валутни курсове и инфлация“.

Представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е казал пред Ройтерс, че се очаква Агбал да бъде „по-силен банков управител“ и че не е някой, който би приел политически напътствия.

Опозиционните партии обаче критикуваха смяната и изразиха опасения, че тя ще засили влиянието на Ердоган и ще политизира банката.

„Това, което нямахме досега, беше партийно контролирана централна банка, и го получихме. Централната банка вече е на ПСР“, каза Тахсин Тархан, депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия.

Първият сериозен тест за Агбал ще бъде на 19 ноември, когато ще заседава комисията по монетарната политика на турската централна банка.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: