4 Ноември, 2020 06:30 5 929 20

Ердоган не може да понася Измир. А сега иска да го превземе

  • измир-
  • турция-
  • земетресение

Ако правителството на Реджеп Ердоган наистина иска да помогне на хората, тогава то просто трябва да остави спасителите да си свършат работата

Ердоган не може да понася Измир. А сега иска да го превземе - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ердоган никога не е обичал моя град. Моя прекрасен Измир с неговите свободолюбиви и открити хора. Сега те страдат силно. А Ердоган се възползва от катастрофата и се опитва да го превземе, пише Гезал Аджар.

Колко още земетресения трябва да има в Турция? Колко хора още трябва да бъдат погребани под руините? И колко още чували за трупове ще са нужни, преди турското правителство да осъзнае скритата опасност от силни земетресения? Докато това правителство продължава да се отдалечава от науката и да тълкува всичко само чисто религиозно, отново и отново ще загиват невинни хора.

Турция винаги е била земетръсна зона. В детството си съм прекарала много безсънни нощи по детските площадки. Но не заради люлките и катерушките, а принудително - след поредното земетресение. Затова познавам прекалено добре страха на хората. Правителството на президента Ердоган би трябвало да инвестира всеки един цент в сигурна и надеждна инфраструктура. А какво прави то вместо това? Раздава палатки за всеки случай, защото това е по-евтино и по-лесно.

"Иншаллах, ще бъдеш спасен!"*

А можете ли да си представите следното нещо: един политик, у когото почти не са останали емпатия и разум, изтръгва от ръцете на жена от спасителните екипи мобилния телефон, докато тя разговаря със затрупан под руините човек? Само защото камерите предават на живо. Лично аз не приемам подобно поведение. Но в Турция представителите на народа функционират различно. Министърът на земеделието Бекир Пакдемирли изтръгна телефона от ръката на слисаната спасителка, за да изкрещи в него: "Здравей, аз съм министър Пакдемирли. Иншаллах, ще бъдеш спасен!". Разбира се, не липсваха и задължителните поздрави от президента Ердоган.

В такъв момент човек си казва: "За бога, недей! Ти си последното нещо, от което жертвата сега има нужда!". Спасителите не окуражават затрупаните хора с думите "Иншаллах, ще бъдеш спасен!". Тези професионалисти премерват добре всяко свое изречение. Всяка думичка трябва да покаже на лежащия под руините човек, който се бори за живота си, че хората отгоре правят всичко по силите си, за да му помогнат.

Та кой ли човек, изпаднал в смъртна опасност, иска да чуе, че президентът му пращал поздрави? Особено пък в един град, в който неговата партия не е печелила избори през последните 18 години, това си е чист театър. Всъщност президентът Ердоган не може да понася Измир - нито хората в него, нито тяхната култура. Защото светският живот и ценностите в този турски град на Егейско море са много по-различни, отколкото в останалата част на страната.

Невероятният Измир

Измир - моят роден град - просто не се вписва в представите за живота на управляващата "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР). Жените там са по-модерни, хората - по-открити. А избирателите са давали и дават своя глас най-вече за социалдемократическата "Републиканска народна партия" - без значение кой е неин кандидат. В Измир важи мотото: "Само не строго религиозните сили, които са против светския начин на живот." Затова жителите на Измир винаги биват заклеймявани от управляващата ПСР като "неверници". Поради същата причина привърженици на Ердоган злорадстваха в социалните медии непосредствено след земетресението: Измир си го бил заслужил?! Да, ето колко цинични могат да бъдат хората.

Дори гръцкият министър-председател Мицотакис предложи помощ след бедствието. "Всеки човешки живот е по-важен от различията, които имаме помежду си", увери той. Но много от хората в силно разединената Турция вече не са способни на такива дълбоки човешки чувства. Правителството в Анкара се опитва по-скоро да използва земетресението, за да превземе най-после Измир. Защо иначе то ще изпраща почти целия кабинет в един град, в който всички усилия сега са насочени към спасяването на пострадалите хора? Дори шефът на парламента пристигна в Измир. Защо? Какво търси той там? Да не би да може да помогне, след като няма никакъв опит в спасителните операции!

Стига сте се самовъзхвалявали!

Ако правителството на Ердоган наистина иска да помогне на хората, тогава то просто трябва да остави спасителите да си свършат работата. Градът си има кмет, който координира цялата операция. И това е напълно достатъчно. А вместо съпартийци, Ердоган трябва да изпрати в бедстващия район спасители, техника и пари. Но те така и така са дошли - затова поне трябва да спрат да се самовеличаят.

Сегашната катастрофа само потвърждава това, което наблюдавам откакто ПСР е на власт: Ердоган никога не е искал да обедини обществото, неговата цел винаги е била да вбие клин между привържениците на светския живот и неговите религиозни поддръжници, а не да обедини обществото. Той уважава само онези, които започват всяко свое изречение с "Иншаллах".

*от турски: Осланяме се на Бог; Да бъде Божията воля


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    15 7 Отговор
    И аз не понасям Измир,ама скоро ще ми се наложи да живея в него.
  • 2 Жоро

    4 19 Отговор
    Гезал какво е? Явно предател или предателка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 зелето

    13 20 Отговор
    Ако хора от властта не бяха отишли в Измир, щяхте да ги обвинявате, че нехаят за трагедията. Сега ги обвинявате, че са отишли на място. То именно вие се възползвате от тази трагедия за собствени нужди. Измир нали не е бил на Ердоган, защо тогава не са съборили сградата след предписанията, че е опасна, и едва ли е строена по време на Ердоган. А наоколо виждаме новите сгради на които нищо им няма

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай ганю

    17 4 Отговор
    То и аз не понасям дойче зел, щото все плюе по хубави хора, за вас тези президенти които народа ги обича и подкрепя всички са диктатори, освен паметници на ататюрк какво е построила и как опозицията, досущ като нашата тиква подлога, пестене на материали и вечни ремонти, и търсещи винаги виновни
  • 8 Това написаното

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "зелето":

    Е сложна материя. Тя е за мислещи хора. Ти не си от тях. Не се напъвай да разсъждаваш. Отивай в офиса на грап и там сред останалите тъпунгери се прави на умен.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахахаха

    2 0 Отговор
    Защо да пращал спасители, като те и без това вече са били там........зелева логика....хахахаха
  • 12 Напротив, напротив

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Това написаното":

    Много е просто, но не е за прости....
  • 13 123

    16 3 Отговор
    Измир е град на образованите бели турци със свободна култура и отношения поддържащи линията на Аттатюрк от западна и северозападна Турция.Ердоган е представител и избран от черните турци които са ниско образовани и религиозни. от централна и източна Турция.

    Коментиран от #19

  • 14 трес

    1 0 Отговор
    Кой е този Ердоган?
  • 15 Мдаа

    6 3 Отговор
    Дали ще е Мустафа, Иньоню или Ердоган - няма значение.
    Мустафа просто е бил по-хитър от Ердоган, и незаконно анулира няколко договора, докато законното правителство преговаря в Париж. Мустафа е също толкова кървав, колкото Абдул Хамид II.
    Иньоню -знаем за активния неутралитет на Турция ВСВ.

    А какво да кажем за катедрала Св. София, "обезглавяват бебета, гасели свещите с главите им закачени на ятаганите.Клането продължава цял ден, насилват монахините докато се молят, Султанът имал слабост към момченца, заповядва да доведат известно с красотата си първородно момче на аристократа Нотарас.
    пред очите на всички Моамед го насилва, после вика родителите и роднините му и собственоръчно ги обезглавява пред момчето един по един."

    Хроники на Фаранцес "Падането на Константинопол"

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Мдаа":

    Това са измишльотини ..първото Османците си бяха религиозни и едва ли ще изнасилват или убиват ..грях си е ..а тия летописи са най обикновенна антимюсюлмански пропаганда
  • 19 Хасан

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    По принцип градове като Измир,Анталия ,Чанаккале , Мерсин които са морски и имат туризъм са си по " отворени!"
  • 20 Хорпо

    1 0 Отговор
    Преди 20 год бях е Измир и много ми допадна града.Сега не знам как е.