Отидете към основна версия

2 449 17

Френският външен министър: Франция храни дълбоко уважение към исляма

  • франция-
  • мюсюлмани

Първият дипломат на Париж заяви, че страната му е жертва на антифренска кампания в мюсюлманския свят заради изопачаване на думите на президента Еманюел Макрон

Снимка: Shutterstock

Франция храни дълбоко уважение към исляма, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан при днешното си посещение в Кайро, предаде Франс прес.

Визитата на Льо Дриан в Египет е част от усилията на френската дипломация да намали напрежението с арабския свят, появило се във връзка с въпроса за карикатурите на пророка Мохамед.

Льо Дриан се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, като двамата проведоха двучасов разговор. След това френският министър се срещна с египетския министър на външните работи Самех Шукри.

"Припомнял съм и припомням и тук за дълбокото уважение, което храним към исляма. Това, с което се борим, е тероризмът", изтъкна Льо Дриан на пресконференция.

Жан-Ив Льо Дриан се срещна още с шейх Ахмед ал Тайеб - имам на най-престижния сунитски университет в света "Ал Азхар", който разгорещено разкритикува Франция заради защитата ѝ на свободата на изразяването.

В края на миналия месец Ат Тайеб заяви, че "обидите срещу религиите и атаките срещу техните свещени символи в името на свободата на изразяването са двоен интелектуален стандарт и представляват призив за омраза".

Френският външен министър заяви, че страната му е жертва на антифренска кампания в мюсюлманския свят заради изопачаване на думите на президента Еманюел Макрон, който защити списанието "Шарли Ебдо" и карикатурите на пророка Мохамед.

От своя страна шейх Ал Тайеб заяви, че свободата на изразяване не бива да се използва за обида на вярата и че тероризмът не бива да се определя като "ислямски".

Льо Дриан ще посети и Мароко, където утре ще се срещне с високопоставени представители на мароканските власти.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Свързани новини