Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 08:08 2 446 17

Френският външен министър: Франция храни дълбоко уважение към исляма

  • франция-
  • мюсюлмани

Първият дипломат на Париж заяви, че страната му е жертва на антифренска кампания в мюсюлманския свят заради изопачаване на думите на президента Еманюел Макрон

Френският външен министър: Франция храни дълбоко уважение към исляма - 1
Снимка: Shutterstock

Франция храни дълбоко уважение към исляма, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан при днешното си посещение в Кайро, предаде Франс прес.

Визитата на Льо Дриан в Египет е част от усилията на френската дипломация да намали напрежението с арабския свят, появило се във връзка с въпроса за карикатурите на пророка Мохамед.

Льо Дриан се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, като двамата проведоха двучасов разговор. След това френският министър се срещна с египетския министър на външните работи Самех Шукри.

"Припомнял съм и припомням и тук за дълбокото уважение, което храним към исляма. Това, с което се борим, е тероризмът", изтъкна Льо Дриан на пресконференция.

Жан-Ив Льо Дриан се срещна още с шейх Ахмед ал Тайеб - имам на най-престижния сунитски университет в света "Ал Азхар", който разгорещено разкритикува Франция заради защитата ѝ на свободата на изразяването.

В края на миналия месец Ат Тайеб заяви, че "обидите срещу религиите и атаките срещу техните свещени символи в името на свободата на изразяването са двоен интелектуален стандарт и представляват призив за омраза".

Френският външен министър заяви, че страната му е жертва на антифренска кампания в мюсюлманския свят заради изопачаване на думите на президента Еманюел Макрон, който защити списанието "Шарли Ебдо" и карикатурите на пророка Мохамед.

От своя страна шейх Ал Тайеб заяви, че свободата на изразяване не бива да се използва за обида на вярата и че тероризмът не бива да се определя като "ислямски".

Льо Дриан ще посети и Мароко, където утре ще се срещне с високопоставени представители на мароканските власти.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Opssss

    32 3 Отговор
    Опааа, какво стана сега? Арабелите бойкотираха френските стоки, а макарончетата клекнаха, ние това, ние онова и почнаха оправданията. И какво излиза, може да си макарон, но ако няма кой да те яде ще си останеш на рафта и хората ще ядат пасти.
  • 2 И оФцете

    20 6 Отговор
    хранят уважение към вълците...
  • 3 Чудя се

    35 4 Отговор
    От една страна в повечето случаи тероризмът е ислямски,но от друга страна в западна Европа имат извратено мнение за свобода на словото.Какво ще стане например ако някой "шегаджия"като Шарли Ебдо публикува карикатури от концлагер или се бъзика с така нареченият от евреите Холокост?Значи с мюсюлманите може,но с черните и ония от ЛБГТ не може?Ай де де?
  • 4 Аве Адолф Хайл

    23 17 Отговор
    Исляма изобщо , е агресивна и експанзивна религия , която толерира и провокира агресия срещу останалите религии , и аз изобщо не храня уважение към нея , а простичко презрение ......

    Коментиран от #8, #12

  • 5 злобар

    21 1 Отговор
    Микрончо взе да усеща дебелия ,междувпрочем той явно обича такива но надали икономиката ще му позволи повече волности . От друга страна и приятелите му "жълтите жилетки" не го оставят на мира.
  • 6 Грейс

    10 1 Отговор
    Токова плюене върху сурата и по времето на тоталитаризма не е имало, а лидерите на света са много по сбъркани от "старците" от онова време.
  • 7 Човека Коза

    11 15 Отговор
    Тероризмът последно време определено е основно ислямски...
  • 8 Хасан

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "Аве Адолф Хайл":

    А кои ислямски страни кои християнски страни са нападнали !? А за обратното примери много ...Червената армия е влязла да окупира Афганистан и афганците вместо да ги посрещат с хляб и сол да повели борба ...и по късно срещу Сащ

    Коментиран от #11

  • 9 тоз пък

    5 5 Отговор
    защо не се допита до народа си дали и те са на това мнение???
  • 10 Ще храни уважение разбира се

    13 2 Отговор
    След като френските стоки гният и френските компании губят милиарди заради неадекватната френска политика
  • 11 Killer

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    СССР са били атеисти на държавно ниво.
    И през 20 от общо 22 години на все по-разширяващата се светска и религиозна власт на Мохамед, същият разпостранява исляма сред съседите си с меч в ръка.
    Чак след смъртта му, обстановката е по-спокойна и това позволява ислямът да бъде разпостраняван и по мирен начин.
    А и политиците винаги, навсякъде и по всяко време са били, са и ще бъдат лицемери.
    А САЩ са точно толкова християни, колкото гърците са будисти.

    Коментиран от #13

  • 12 Killer

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Аве Адолф Хайл":

    Адолф, Адолф...
    И християнството, и ислямът имат общ юдейски произход.
    Набий си го в канчето, Адолф.
  • 13 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Killer":

    А кръстоносните походи !? А Америките?
  • 14 Паста

    6 2 Отговор
    Няма нужда да храни уважение, време е да го покаже.
    Няма кой да вярва на празни думи и смешни гафове от Макрон. На другия религията първо се уважава и после всичко друго. Тези нещса с надменно отношение не стават.
    А за съжаление французите никога не са били пример за толерантност.
  • 15 TRoskOt

    4 0 Отговор
    Няма нужда да отивате много на далече и много назад в историята тая същата Франция 1945 г. избила 1,5 милиона народ в Алжир.
  • 16 Ссср

    1 0 Отговор
    Айде клекнаха.Толкова им е силата на франсетата,въздух под налягане.
  • 17 Пенко

    0 0 Отговор
    Не правете повече такива карикатури, след като дълбоко уважавате исляма! Защо трябва да загиват невинни хора, заради тиража на някакъв вестник.