Last news in Fakti

2 Ноември, 2020 20:30 4 642 45

Защо във Франция се радикализират толкова много мюсюлмани?

  • франция-
  • атентат-
  • мюсюлмани

Фактът, че предполагаемият нападател от Ница е нелегален мигрант, засилва критиките към бежанската политика и призовава към тежки репресии

Защо във Франция се радикализират толкова много мюсюлмани? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Около 9% от населението на Франция изповядва исляма - колкото в никоя друга страна от ЕС. 1/3 от френските мюсюлмани подкрепят идеята за разделение в обществото и живот по собствени правила. Кой и как ги радикализира?

След последния атентат в Ница бившият министър-председател на Малайзия Махадир бин Мохамад написа в Туитър, че мюсюлманите имали "правото да убият хиляди французи заради кланетата в историята". Публикацията беше изтрита по настояване на френското правителство.

Призиви за насилие се чуха и от антифренските протести, провели се в различни части на мюсюлманския свят, в това число в Пакистан, Ливан, Индонезия и Бангладеш. Там се развяха плакати с лика на френския президент Еманюел Макрон и настояване за "обезглавяване на богохулника". В тази връзка френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви: "Стъпката от виртуална омраза към истинско насилие е малка".

Заплахата дебне отвън и отвътре

Вътрешният министър Жералд Дарманин обяви в телевизионно интервю, че страната "е във война срещу ислямизма както вътре, така и навън" и предупреди, че са възможни и други терористични нападения. Правителството мобилизира хиляди допълнителни полицаи и войници - най-вече за да осигури по-добра защита на църквите и в частност училищата.

Още през февруари президентът Макрон обяви началото на кампания срещу политическия ислям и "ислямския сепаратизъм". Той разкритикува имамите, свързани със салафизма и "Мюсюлманско братство" и чиито проповеди са насочени "срещу републиката". Това е причината френският президент, както обяви самият той във втората си реч през октомври, да поиска забрана за имами, обучени в чужбина, да работят във Франция.

Още преди последните атаки в Париж и Ница, Еманюел Макрон се опита да отговори на нарастващата загриженост на много французи относно влиянието на нарастващата ислямистка радикализация в предградията на градовете. Който търси доказателства за нея, може да ги открие в книгата на бившия кмет на град Сарсел Франсоа Пюпони "Емирствата на републиката: Как ислямистите поемат контрола над предградията".

Кой радикализира френските мюсюлмани?

В нея той описва как група от 100 до 200 ислямисти и дребни престъпници могат да тероризират общност от 60 000 граждани - включително мюсюлмани, християни, евреи и други. "Една от реалностите в тези предградия е разрастването на радикалния ислям", пише Пупони.

Изследване на института "Монтен" в Париж анализира развитието на радикалния ислям във Франция. Според неговия автор Хаким Ел Каруи, ултраконсервативният уахабизъм на Саудитска Арабия например от години се изнася по целия свят с помощта на средствата, генерирани от продажбата на петрол. А Франция със своите над шест милиона мюсюлмани - 9% от населението на страната - се явява подходящ пазар за организираните от саудитските организации езикови курсове и проповеди.

Ел Каруи посочва още, че след Арабската пролет и успехът на политически партии, свързани с "Мюсюлманско братство" например в държави като Тунис, е нараснало и влиянието на европейските "мюсюлмански братя". "Става дума за една транснационална мюсюлманска общност. Тя споделя целите на близкоизточните групи, но провежда своя собствена политика", посочва експертът.

Салафизмът, който цели сепаратизъм

Сред членовете на организацията се разпространява консервативното течение салафизъм. Салафизмът, според Ел Каруи, се основава на изучаването на свещените текстове и вижда себе си като опозиция на "западния упадък". Целта на салафитите е пълно отделяне от обществото и обособяване на общност, която живее по свои собствени правила. Във Франция вече има и термин за сливането на двете течения - философията на "Мюсюлманско братство" и тази на салафизма. Наричат това "frèro-salafiste".

Според проучване на института "Монтен", 28 процента от френските мюсюлмани симпатизират на идеята за разделение на обществото. Тази воля за разделяне е това, което президентът Макрон нарича "сепаратизъм", тоест формирането на паралелни общества. "Ислямисткият сепаратизъм е несъвместим със свободата и равенството, с неделимостта на републиката и необходимото единство на нацията", казва Макрон. Но групи от френските мюсюлмани изглежда отдавна са отхвърлили тези идеали.

В своята книга "Територии, окупирани от ислямизма", социологът Бернар Ружие описва как цели квартали на френските градове са попаднали под контрола на ислямистите. Той анализира възхода на салафизма и неговото "религиозно прекодиране на социалната реалност във Франция или Европа". И посочва затворите като развъдници на ислямистката идеология. Факт, който стана очевиден след атаките през 2015 година. Тогава стана ясно, че редица престъпници са били радикализирани в затвора.

Ружие поставя под съмнение това, че много от атентаторите са "самотни вълци". По-скоро той вярва, че "салафистките екосистеми" предоставят на младите джихадисти идеологическа основа и ги насърчат да действат. Социологът също така описва как салафитите първо превземат местна джамия, за да могат след това постепенно да поемат контрола над целия квартал.

Салафизмът, обяснява социологът, "е разпространението на нов свят на религиозни идеи. Това е идеология, която се опитва да ни предложи религиозна измислица като реалност". Той смята, че социалното неравенство, престъпността и безработицата са важни фактори за радикализацията на френските мюсюлмани, както и че социално-религиозната екосистема на "frèro-salafiste" играе още по-важна роля.

Какво е решението?

Левите партии във Франция отричат радикалния ислямизъм като чисто социален феномен, а дискусията по темата бива отхвърляна като "ислямофобска". Десните пък от години правят политика от страховете на хората, особено партията на Марин льо Пен.

Фактът, че предполагаемият нападател от Ница е нелегален мигрант, засилва критиките към бежанската политика и призовава към тежки репресии. Консервативният депутат Ерик Киоти настоя Франция да създаде "свое Гуантанамо", за да предотврати подобни случаи в бъдеще.

Президентът Еманюел Макрон знае, че борбата срещу ислямизма не може да бъде спечелена с мерки, които допълнително разделят страната. Неговият подход е по-гъвкав. Преди изборите през пролетта на 2022 година обаче той трябва да привлече поне умереното крило от консервативните избиратели на своя страна. А ако в страната има още нападения като това в базиликата в Ница и убийството на учителя по история в Париж, които провокират гняв и несигурност сред французите, толкова по-вероятно е риториката на Макрон да се втвърди.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така

    14 29 Отговор
    А радикала от Нова Зеландия? Какво за него? Той е супер или?

    Коментиран от #4

  • 2 Грейс

    71 8 Отговор
    Защото няма какво да правят! Не учат, не ходят на работа, живеят на гърба на французите, ама искат по хубаво да живеят от тях, без труд. Абе паразити!

    Коментиран от #37, #39

  • 3 Хаджи Хаджи Българин

    31 0 Отговор
    Колко жалко! Света се управлява от психопати!

    Коментиран от #27

  • 4 Герой си е човека

    53 8 Отговор

    До коментар #1 от "Така":

    Като ти писне си тръгваш, когато обаче боклука е пред вратата ти го замиташ, а като влезе у вас го унищожаваш! Какво не си разбрал, 90 процента от този боклук са търтеи, и живеят на помощи!
  • 5 един от многото

    55 0 Отговор
    Защото няма адекватни мерки. Стъпи ли накриво , изработва си билета и с все рода , кой от където дошъл. За тежки престъпления лечебен масаж на стола с 220 волта.

    Коментиран от #15

  • 6 ььь

    26 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Около 9% от населението на Франция изповядва исляма - колкото в никоя друга страна от ЕС

    В нашата страна не са ли около 10%?

    Коментиран от #7

  • 7 Кви 10 бе

    30 4 Отговор

    До коментар #6 от "ььь":

    У нас боклука много повече! Ако ги пратим на макрона, ще му скочат процентите на 40! Много боклук, много!
  • 8 Сульо

    26 6 Отговор
    Сетила се Мара да се побара...С удоволствие ще присъстваме на залеза на Франция и в частност Запада. А у нас ще приемаме като бежанци от Франция само руси французи които знаят кой е Джо Дасен.

    Коментиран от #24

  • 9 Йозеф

    42 0 Отговор
    Толкова е лесно - куфарите, самолета и по родните места, да се занимават с козички. Който не иска - бой и пак така.
  • 10 Някой си

    23 1 Отговор
    Не е само във Франция, но вие още не го знаете!
  • 11 Ами явно нещо

    6 24 Отговор
    В политиката на френското правителство към мюсулманите си не е както трябва. Не може когато мюсулманин извърши престъпление да обвинявате искяма, а когато християнин извърши същото да не обвинявате християнството. Затова се радикализират, заради двойните стандарти.

    Коментиран от #25

  • 12 Стига вече !

    16 4 Отговор
    Гейзерите от DW видимо са силно развълнувани ит възможността да се ограничи притока на нелегални емигранти, терористи и ислямисти и пак надават НПО вой ! Не разбирам това мазохистично, суисидно еврогейзерско поведение ???

    Коментиран от #17

  • 13 БПФ

    34 2 Отговор
    Ами защото няма адекватни мерки !!! Макарон е лиглю, само едни празни приказки. 100-200 дивaци може да тероризират 60 000, само там, където вместо държава на смел народ има лигави толерасти. Ами грабвате лупарите и ги изтребвате, бе - без милост, без компромиси - ДО КРАК !!!
    Нахлували диви мигри през границите? Затова границите трябва да се охраняват. Който иска да влезе законно - има си ГКПП, който опитва през границата със сила - куршум. Стига лигавщини, стига толерастия. Абсурдно е нормалните хора да бъдат до безкрайност толерантни към озверели дивaци, които им отговарят само с омраза и терор.
  • 14 БПФ

    32 0 Отговор
    И им спирайте помощите незабавно. Не може французите във Франция да ги принуждават да работят докато мърдат (затова и има протести там)а някакви примати, вчера слезли от дървото и камилата, да се мъкнат в Европа и да живеят цял живот на държавна хранилка, че и да тероризират народа, който ги храни за благодарност !!! Като не искат да спазват законите - да мрат, като не искат да работят, да мрат, като посягат на хората, на чийто гръб живеят - в собствената им държава - да мрат !!! Като не ги устройва - обратно откъдето са изпълзели.

    Коментиран от #16

  • 15 Един от миналото

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "един от многото":

    Какво са правели и правят фрасетата в колонизираните държави? Защо франция мразят?

    Коментиран от #18

  • 16 А знаеш ли

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "БПФ":

    Франсето какво е правел и прави с народа му?
  • 17 Франкофон ли си

    6 8 Отговор

    До коментар #12 от "Стига вече !":

    Или обичаш колонизаторите гадни? Защо не е така във други европейски държави?

    Коментиран от #26

  • 18 БПФ

    19 0 Отговор

    До коментар #15 от "Един от миналото":

    Натрапвали са им някаква цивилизация на туземците, вместо да ги оставят да се катерят по дърветата?

    Коментиран от #31

  • 19 Микрона е колонизатор

    5 5 Отговор
    и отношението му е такова. На гърба на канонизираните държави богатеят а претенции за демокрация, фалшива френска демокрация като пакета за мобилност "МАКРОН"
  • 20 БПФ

    25 0 Отговор
    Сещам се как по времето на Мидхат паша някъде из лудогорието тумба башибозук дотолкова изтормозили населението, че мъжете от две български села и едно турско, се съюзили, взели пушките и ги очушкали почти на 100%. Когато неколцината оцелели по чудо отишли при кадиите да се жалват, те им казали: "КАКВОТО СТЕ ТЪРСИЛИ, ТОВА СТЕ НАМЕРИЛИ !!!"
  • 21 Антон

    11 1 Отговор
    Да ви е честит мултикултурализмът!
  • 22 минчо

    15 4 Отговор
    ФРЕНСКИЯ ЛЕГИОН ЩЕ ГИ ОТКАЖЕ ОТ РАДИКАЛИЗАЦИЯ .ФРАНЦИЯ Е ПОДЧИНЯВАЛА ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ И СЕГА ЩЕ СЕ СПРЕ ПРЕД НЯКВИ ХАХАВЦИ
  • 23 Stormtrooper

    17 0 Отговор
    С това омешване на човечеството, целят, самите хора да се откажат от свободата си заради конфликти и да желаят глобален контрол.
  • 24 За облагородяване

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сульо":

    На нацията ли, руси французи с тъмнозелени наши индианци, ще се пръкнат бронзови със сини очи 👀
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Много скоро

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "Франкофон ли си":

    Навсякъде ще стане така както е във Франция, блаженни са вярващите които мислят че ще им се размине, по принцип, исляма е по силна и влиятелна религия от всички останали, и ако днес не се вземат по радикални мерки, утре ще е много късно вече!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хасан

    10 2 Отговор
    Не мога да разбера ...Ердоган даже с Бойко призоваваха да се създадат зони в самата Сирия и да спрат бежанците ,но Меркел отказа и смъмри Бойко ...милиони бяха поканени от Меркел а сега пискат...
  • 29 Хасан

    2 17 Отговор
    В Европа трябва се създадат мюсюлмански политически партии като Християндемократите и мюсюлманите да вземат участие в политическия живот ..тогава няма да има разни вахабити ..

    Коментиран от #30

  • 30 Трол

    15 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Когато има християнска партия в Турция или СА, тогава може да искаш нещо подобно! Сега си натискай миризливите чорапи в месджита и си чукай кратуната в пода!
  • 31 Прав си

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "БПФ":

    Натрапвали са им, както и на теб ти натрапиха джендаризма :)))
  • 32 6ъхг54ъг

    8 0 Отговор
    Че какви други да се радикализират във Франция? То там други осен мюслита няма. Франция отдавна е мъртва и се разграбва от марокански и други скакалци. То и в цяла западна европа е така, де, ама франция е с традиции.
  • 33 pbdan

    9 0 Отговор
    Този пост публикувах преди 2 години:
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

    Коментиран от #34

  • 34 Много по-лесно е

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "pbdan":

    Просто вместо да се извозват мигрантите да се спре ограбването на държавите им, което е и основната причина те да ги напускат. Така и милиони българи евентуално биха се завърнали при мизерстващи те си родители.
  • 35 Рико

    7 2 Отговор
    Де Гол може да бъде емблема на патриотизма. Когато след войната буквално избухва североафриканският тероризъм във Франция, де Гол съвсем сериозно е обмислял да направят обща държава с една от трите африкански държави.?! Ти ги цивилизоваш, признаваш ги, готов си места в парламента си да им дадеш,те те стрелят. Добрината е за добри хора, другите не само няма да го разберат, а за слабост ще го приемат.
  • 36 реса

    7 2 Отговор
    Товарят се на кораби, в океана, потъва кораба и проблема е решен!

    Коментиран от #38

  • 37 Maximus

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Грейс":

    Много лесно така, не учели, не работели, не искали... А защо знаеш ли изобщо? Всяка година великата нация прибира данък в размер на 500 милиарда долара от бивши колонии в Африка. Фактически какво излиза, кой кого храни? Не само велика Франция се издържа така...
  • 38 Рико

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "реса":

    През 50-те в Маракеш местни минават по главната улица в следобеден час с линейка(!), вратите се отварят и започва стрелба по мирните граждани. Предимно французи. Париж изпраща генерал, герой то ВСВ. И той като ги започва .... Пълен блокож на града и когото хванат виси на ченгел докогато си каже всичко. Мароко е усмирено!
  • 39 Бацо Гацов

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Грейс":

    Кой на чий гръб живее е ясно. Мачкането на малцинства е в кръвта на франсетата. Те са любители на хаоса и винаги вървят върху бръсначи. Поне това казва историята. От колонизатор какво може да очакваш?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Матей

    1 0 Отговор
    Дрънкайте си вий,вашта реторика,а те ще колят,вий слагайте цветя,те се ширят,завладяват.Утре етическите бели французи няма да смеят да се покажат на улицата,и не заради К-19.В Австрия същото,ордите колят из Виена,властите се потриват и така до следващия случай.Нямат и идея за изселване на чужденците,масово.Какво като са милиони,това няма да им се размине,като са проспали навлизането им,ще трябва а се отърват от тях.Защото с ислямизма нема майтап.Ще им извъртят един джихад и ще трябва да се води война на живот и смърт,ще преобърнат целия ЕС като Близкия Изток,ще опитват да правят европейски халифат.
  • 42 Ислям

    3 1 Отговор
    България е пълна с расисти и сатанисти. Личи си от множеството коментари тук!!! Какви ли не нападки, обиди, подигравки към хората от друг етнос и религия! Отвратен съм от такива нечовеци!!! А България се води християнска държава, но коментиращите тук не са и християни, не знам какви са въобще, мразещи с каменни сърца и без чувства! Не, тази омраза не може да бъде от човек, това е само от Сатаната! Жал ми е за вас наистина! Скрити зад клавиатурата, жалки, самозабравили се, отвратителни подобия на същества! Дано някой ден се осъзнаете като човеци на тази Земя, иначе сте загубени! Заради такива вас и България ще бъде загубена! Срам и позор за вас, нечовеци! Дано Бог да ви напъти!!! Ислям
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 1122

    1 0 Отговор
    Защото у Франция се имат за много демократични ,а другите са балами и не разбират от нищо.Гордоста,че са по горе от другите народи и могат както и когато си искат да си играят със съдбите им .Те си мислят,че е много хубаво да се подиграват със хората и с религията им и понеже са много големи отворковци ,от това си патят,и ако продължават по същия начин ще има още жертви.Има една българска поговорка ,,КАКВОТО ПОВИКАЛО,ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО" това няма нищо общо с демокрацията със която се гордеят,но има общо с моралните ценности на целия ЧОВЕШКИ РОД.
  • 45 гилотен

    0 0 Отговор
    щото са мисюлмани,затуй се радик.......