Отидете към основна версия

32 839 173

Борисов блокира Северна Македония заради своите вътрешни политически проблеми

  • северна македония-
  • бойко борисов-
  • протести-
  • ес-
  • преговори-
  • герб-
  • корупция-
  • скопие

Дните на Борисов щяха да бъдат преброени, но Европейската народна партия прие мек подход към него

Снимка: БГНЕС/ EPA

Дългогодишният спор между Северна Македония и Гърция беше решен и европейските лидери дадоха зелена светлина на Скопие за влизане в ЕС. Но се появи още едно препятствие пред Северна Македония – България. Защо обаче София блокира пътя на своите съседи към ЕС?

Според Euronews Бойко Борисов прави това заради вътрешнополитическите си проблеми. София, която е погълната от продължителни антиправителствени протести, възрази срещу започването на преговори за членство, заявявайки, че е недоволна от настоящата рамка за преговори, без да посочва конкретни причини за своето недоволство.

Протестите срещу корупцията в България продължават повече от 100 дни, като протестиращите искат оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Те са обвинени за връзки с олигархичната мафия. Борисов, който отказа да подаде оставка, до момента е оцелял пет вота на недоверие. Неудобната истина е, че процесът на разширяване е привлекателен инструмент за членовете на ЕС да налагат политики и промени върху своите съседи извън ЕС. За България процесът на присъединяване на Северна Македония е начин за извличане на отстъпки в изключително деликатен момент за Скопие.

Тъй като повечето от тези искания се отнасят до нематериални въпроси като идентичността и историята, те отразяват нуждата на българското правителство да приеме силна националистическа поза по вътрешнополитически причини. Особено на фона на обвиненията в корупция, уличните протести и икономическите трудности заради пандемията. Дните на Борисов могат да бъдат преброени, ако групата, към която принадлежи неговата партия в ЕП – Европейската народна партия – се изкаже против него. Но, както го направи и с Виктор Орбан, ЕНП е приела мек подход и към България, се казва в политическия анализ на Euronews.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 132 гласа.

Свързани новини