Отидете към основна версия

7 870 56

В Северна Македония: Няма сигнали, че София ще оттегли ветото

  • северна македония-
  • ес-
  • вето-
  • българия-
  • история-
  • скопие

Консултациите продължават в опит да се постигне консенсус

Снимка: Shutterstock

Вчера посланиците на ЕС отново не успяха да постигнат споразумение относно заключенията за започване на преговори с Република Северна Македония. България продължава да настоява на своите изисквания, свързани с историята, да бъдат включени в текста, което засега не е прието от другите страни-членки. Това пише опозиционното скопско електронно издание „Курир“, цитирано от агенция "Фокус".

Консултациите продължават в опит да се постигне консенсус в Съвета на министрите на ЕС на 8 декември и да се деблокира ситуацията. Официално Скопие все още е оптимист, че ще бъде намерено решение с България, и признава, че времето до срещата на министрите е малко, но ще се опита до последния момент за положително решение.

София все още не е обявила официално дали е възможен пробив и деблокиране на рамката за преговори до 8 декември, което трябва да проправи пътят за провеждането на първата междуправителствена конференция и откриване на преговори между Северна Македония и ЕС. Дипломати в Брюксел заявиха пред МИА, че ситуацията по отношение на ветото на България за започване на преговори със Северна Македония засега остава непроменена, въпреки големите усилия на всички останали страни членки на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: