ФАКТИ.БГ

К. Касабова: “България и Северна Македония са както майка и дъщеря, които не си говорят“

Българо-македонската травма се храни от чувството на безизходица

Публикувана: 6 Януари, 2021 21:00
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2287
К. Касабова: “България и Северна Македония са както майка и дъщеря, които не си говорят“
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Г-жо Касабова, в последната Ви книга “Към езерото” действието се развива основно на Охридското и Преспанското езера. Там разказвате за дългогодишната политика на разделението и как тя отчуждава роднини, хора. Процесът, за който говорите, отнема над век. Продължава ли той в наши дни?

Капка Касабова: Разбира се, че продължава. Ние сме свидетели на най-новите версии на политиката "Разделяй и владей" в случая с Република Северна Македония. Докато бях на езерото и пишех книгата името от Македония се превърна в Северна Македония – нещо, на което не мислех, че ще бъда свидетел. Впоследствие и този спор между Македония и България... Това също е политика “Разделяй и владей”. Моето семейство от Охрид е част от тази голяма балканска история, включваща безброй малки истории. Хората на езерото са добре запознати с тази политика, всички на Балканите сме добре запознати с тази политика. Това, което исках, е да проуча как тази политика неусетно се превръща в душевно състояние за семействата и индивидите. Как от поколение на поколение тази травма на политиката “Разделяй и владей”, защото това е травматично поведение, постепенно става част от нашата психика. И точно от там започва пътуването по езерата с тази идея за болката. Наричам този синдром Болката с главно "Б". Болката, която се пренася от поколение на поколение и понякога се проявява чрез здравословни проблеми, понякога като разрив или раздор в семействата. А нашето македоно-българско семейство е много добър пример за това.

ДВ: Имам прародители, единият брат се е самоопределял като грък, другият – като българин. В книгата си пишете за Македония преди около век, че самоопределението е било по-скоро на религиозен принцип, отколкото на етнически. Така вероятно е било на целите Балкани. Как се самоопределя човек в наши дни? Намерихте ли отговор на този въпрос с пътешествията ви по границите?

Капка Касабова: Тук стигаме до въпроса кой колко е свободен. Свободният човек не се самоопределя чрез наложени отвън етикети на етническа или национална основа. Свободният човек може би е по-труден за определяне или самоопределяне. Онзи ден минах през едно замиращо пиринско село, където над смесения магазин видях македонското слънце - знамето на Северна Македония. Стана ми интересно и питах хората какво прави това знаме там. Двама по-възрастни хора ми казаха: Ами това е, защото ние сме македонци. Случвало ми се е да срещам в Пиринска България хора над 50 години, които казват, че се чувстват повече македонци, отколкото българи. И това не е национално определение, а регионално и културно. Дори за тях е може би психодуховно определение. Тук имам и приятели помаци, които се определят едновременно като пиринлии, помаци, македонци, българи, в различен ред. Ето такива неща има на Балканите. За някои българи очевидно има нещо привлекателно в това да са македонци. Баба ми, която беше македонка от Охрид, се определяше като българка и охридянка. И дори днес, ако човек опознае Охрид малко повече от това да е просто турист, ще види, че в “охридянството”, както и в самото езеро, има нещо извън човешките предели, извън историята. На мен са ми интересни такива места и пространства, където етикетите се размиват. Дефинициите се размиват и изплува нещо по-интересно и по-голямо от нас, като самото охридско езеро.

ДВ: За вас като човек, който е живял на толкова много места, има ли значение това самоопределение. Слагате ли си етикет?

Капка Касабова: Аз нямам нужда да си слагам етикет. Никой от нас няма нужда да си слага етикет, освен в моменти, когато сме конфронтирани, когато има някакъв външен натиск. И често пъти трябва да се самоопределим с цел да се обясним на другите или като индивиди, или като общности. Понякога ми се налага да обяснявам, че не съм българска писателка – аз съм българка, която пише на английски, и въпреки че имам три гражданства, оставам на първо място балканка. Не казвам само българка, а и балканка, защото за мен това е много важно – Балканите са определящото. Балканите са едно измерение, което ние, балканците, не разбираме много добре. Ние не се разбираме самите. Това си проличава в тази политика на принципа “Разделяй и владей”, която все още я има, и от която абсолютно никой не печели. Тя, според мен, е на отмиране, това са последните ѝ издихания. Но най-важното е, че се определям като свободен човек.

ДВ: Дали това е ключът към разплитането на тези безсмислени балкански възли - противопоставянето на етноси и националности, които понякога са условни - да се почувстваме свободни хора? Да излезем от омагьосания кръг.

Капка Касабова: Не можем да налагаме свободата на другите. Тя не е нещо, което може да се предпише или инжектира. В този смисъл това, което може би ще разчупи тези мисловни и физически граници, е природната криза, планетарната криза, на която сме свидетели. Струва ми се, че това, което ще ни съюзи, то вече се случва в известен случай с тази пандемия, ще ни накара да видим нещата малко по-различно – и себе си, и съседите си. Езерата Охрид и Преспа са разрязани от една тройна граница. Преспа се дели между три държави, един абсурден резултат на политиката “Разделяй и владей”. Това е едно много балканско езеро, една екосистема, която не може да бъде разделена от граници. Тя е микрокосмос на нашата планета, на екосистемата, в която живеем. И за да можем да оцелеем в нея, тя трябва да е безгранична. Струва ми се, че там е ключът към оцеляването ни. Мисля, че границите са осъдени да паднат. Убедена съм, че следващото десетилетие ще бъдем участници, свидетели на един доста различен свят.

ДВ: Не сте политик, Вие сте творец. Какъв съвет бихте дала на политическите елити на България и Северна Македония като човек, който познава и едната, и другата душевност?

Капка Касабова: Колкото повече време прекарвам на Южните Балкани и пиша за тях, толкова повече ми става ясно, че ние живеем в един огледален свят. Балканите са микрокосмос на Европа и на света. Всичко на Балканите е свързано и огледално едно на друго. Така че не прави това на съседа си, което не искаш да ти бъде причинено, защото утре ще е твой ред. Прошката е много важна и знам, че българо-македонската травма се храни от чувството на безизходица и на нерешимост на тези проблеми. Някои македонци се подиграват, казват ми: "Ей, ти си дошла от държавата-майка, престолнината”. Но ние, българите, точно така се чувстваме спрямо Македония – все едно България е майката, а Северна Македония е дъщерята. Македония и България са както майка и дъщеря, които някога са били едно, а сега са разделени, даже не си говорят. Това не води доникъде. По принцип майката трябва да прости. И България, ако толкова си мисли, че е в тази позиция на по-силния, на родителя, на първообраза, то България трябва да прости на Македония за всичко, което си мисли, че Македония ѝ е причинила или ѝ причинява в момента. Единият като прости, и другият прощава. Така се получава обратното на омагьосания кръг – получава се един благороден кръг. От това имаме нужда всички.

Автор: Георги А. Ангелов

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.1 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
честен ционист
1 Отговор
Аз пък ги оприличавам на 2 труженички. По-старата не иска да отстъпва терен на по-младата, а по-младата всички богати клиенти от ЕС искат да я пробват.

Коментиран от #13


Оценка:
-12 +9

Крива паланка
2 Отговор
Бегаи бе кьорав , и ти акъл ште даваш, опраи си твоита крадлива държава, наи бедната в ЕУ!

Коментиран от #16, #17


Оценка:
-14 +7

Перо
3 Отговор
Прав е #1, прилича ми на две гювендии. Това не са физически лица за да има прошка,а зомбирана РСМ с население,което е по-злобно и мръсно към близките,от колкото към далечните.Даже да сме еднородно население е прието малкия да иска прошка,както в ЕУ,кандидата да търси помирение и признание със съседите,иначе се вкарва конфликта за бъдните поколения и всичко върви към разпад,което може би е целта на трети държави. Вето до разбиране и правилно действие!

Коментиран от #21, #22


Оценка:
-3 +13

Валдеса
4 Отговор
За какво ни е тази Македония?! Нека си мислят, че са антични и да си се самоопределят като каквито си искат. Едно езеро имат само, а и от 75 г. ни мразят, а после да им прощаваме

Оценка:
-3 +18

Истински българин
5 Отговор
От Дойчо зеле да не ни занимават с платените си статии а тая продажна к*рва да не ми разправя че българите сме се определяли като такива на религиозна основа българи сме още отпреди създаването на държавата

Оценка:
-0 +18

Перо
6 Отговор
В БГ македонските бежанци са повече от сегашното население на РСМ. Всичко читаво и интелигентно се е преселило в БГ,там е останала тинята и утайката,а тези с повече от една гънка за равновесие са отдавна в Европа и за това не ги разбираме и се дивим на простотията им.

Коментиран от #9


Оценка:
-2 +17

Пацо
7 Отговор
РСМ е държава на албанци и македонци....какви дъщери какви майки,простотии и грешка след грешка.Била е гробницата и проклятието за България.

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +12

Гледай ме в пръстите...
8 Отговор
5 пари не давам за Северна, изобщо не ме интересува!

Важно е да си вържем гащите, а те да върът където щът!

Оценка:
-0 +11

Македон
9 Отговор

До коментар #6 от "Перо":


А Блгариа стана велесила хахаха

Коментиран от #10


Оценка:
-7 +3

Перо
10 Отговор

До коментар #9 от "Македон":


ЕУ се вижда през крив макарон!

Оценка:
-1 +8

БЮРМ/FYROM
11 Отговор
Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.

Оценка:
-1 +12

ГРАД КОЗЛОДУЙ
12 Отговор
Едни същи коментират по темата едни и същи коментари...Перо,БЮРМ/FYROM,Кси ботове

Оценка:
-1 +3

Симеон
13 Отговор

До коментар #1 от "честен ционист":


Г-жи, г-да, българи нима забравихте какво се случи със Спаска Митрова и защо почина?! По вина на същата тази лоша "" дъщеря" Македония (хич не си и правя труда да я наричам северна или източна). Който не знае от по новото поколение българи да потърси инфо и не мога да си обясня защо се забравя и не се извади като пример. Още тогава създаваше проблеми на нас българите и примера е показателен за отношението на съседите (бивши българи) и тогава Европейските ин ституции и светът научиха и се намесиха по казуса. А съседите още тогава преди 16г бяха кандидати за Европейската общност. Още тогава трябваше да им поставим искания и да им кажем - НЕ и да им затворим вратата за членство и да не ги признаване като държава а не да им се даряват танкове, сега ваксини, пари, лобиране да ги приемат в ЕС. Да им се отменят издадените български паспорти или да има ново преразглеждане (сито) и да се дадът на истински Българи а не на македонски тарикати които го взимат с цел пътуване без виза в Европа. Не може ли да им се и издадът паспорти, документи които да служат само за пред Български органи и власти?!

Оценка:
-0 +13

ИМПЕРИАЛИСТ
14 Отговор
България, 70-80 години прощава, резултат 0 /нула/.

Оценка:
-0 +14

Алл
15 Отговор
....когато дъщерята каже ,че е родила майка си.....говоренето трябва да е пред психолог!!!!хахахах

Оценка:
-0 +12

Кси
16 Отговор

До коментар #2 от "Крива паланка":


Вижте те се вас, и вашите приятели сърбоманите, знам ти я Кривата паланка, какво ви е нивото, автобус с голям зор минава по улиците, допирайки жиците, добре пишеш на български, само вместо ШТ се пише Щ

Оценка:
-2 +6

Чичо Тончо
17 Отговор

До коментар #2 от "Крива паланка":


Присмял са хърбел на ШТърбел! Аре бегай!

Коментиран от #23


Оценка:
-2 +4

АНОНИМЕН
18 Отговор

До коментар #7 от "Пацо":


Да припомня, че на тия "пaчи яйцa" ни нacaдихa в Бeрлин! В Caн Cтeфaнo 1878г. ce oпрeдeлихa тeритoриитe нaceлявaни oт бългaри! В Бeрлин ни рaзпaрчeтocaхa нa княжecтвo вacaлнo нa Турция, Изтoчнa Румeлия aвтoнoмия в Турция и Мaкeдoния изцялo пoд Турcкo! По същото време Австроунгария е налапала Босна и Херцеговина! Вeликитe cили Фрaнция, Вeликa Бритaния, Руcия и Aвcтрoунгaрия нe ca иcкaли гoлямa и cилнa БЪЛГAРCКA държaвa / да не забравим, че пруcaкa Бисмарк е направил каквото трябва за да НЕ влязат през 1878 година отрядите на ген.Гурко през Осоговската планина в Македонско и да освободят и българите в тази многострадална земя/! Фaкт e, чe след Първата световна война, когато в Ньой дават Беломорска Тракия на Турция и Гърция; Западните покрайнини и Вардарска Македония на сърбите и Добруджа на Румънците - aмeрикaнцитe ca ги прeдупрeждaвaли: oт тoвa щe имa мнoгo прoблeми в бъдeщe! Зaрaди тoя нaш бългaрcки caнтимeнт Мaкeдoния идвaт нaциoнaлнитe ни кaтacтрoфи! Дa cтaнeм cъюзници c гeрмaнцитe зaщoтo тe и прeз 1910-12гoдинa и прeз 1939 гoдинa ca ни oбeщaвaли Приcъeдинявaнe нa Мaкeдoния и Бeлoмoрcкa Трaкия! Двa пъти eднa и cъщa грeшкa! A Блeдcкaтa глупocт нa Гeoрги Димитрoв e прocтo нeвeрoятнa! Cрeщу oткaз нa Титo oт рeпaрaции 25 000 000 щaтcки дoлaрa e прoдaл вcичкo бългaрcкo в Зaпaднитe пoкрaйнини и Мaкeдoния! И дoceгa нaшитe пoлитици и иcтoрици ca cъщoтo мaзaлo! Докато от двете страни на Осоговската планина играем по свирката на тия, които ни разделят за да ни вла

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +10

АНОНИМЕН
19 Отговор

До коментар #18 от "АНОНИМЕН":


деят ще е така!

Оценка:
-0 +0

Ех Дойче Веле
20 Отговор
Спрях да чета статията, в който разбрах, че интервюираната се определя като "балканка", пълен потрес! Колко империи са минали хронологично през Балканите, като писателка би трябвало да е поне малко запозната. По същата логика, аз примерно би трябвало да се определя като римлянин, пишещ на български?! Що за безумица? О неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин???

Коментиран от #24


Оценка:
-1 +10

Радко Михайлов
21 Отговор

До коментар #3 от "Перо":


И коя гювендия предпочита повече: Пазарджишката П.П. Ката Шекерова (с ципчето) или Щипско-югословенската шкретка Рада Шекеринова?! Или свръх-охраненият русенски П. ДС-Ванче караПрас с пернишката алкохолна П. мАнгела Джандбаз?!

Оценка:
-0 +1

Македонец
22 Отговор

До коментар #3 от "Перо":


Пере още ли пишеш. Аз мислих че си се субудил със вкус на дъвка идеал, и чакайки някой Македонски турист да ти подхвърли дъвка Турбо.

Оценка:
-3 +4

Кси
23 Отговор

До коментар #17 от "Чичо Тончо":


И в Македония и Сърбия определено са по-зле от България, и доста цига...неят, белград това калемегдан, пък и центъра им, на цветните шадравани вони ужасно, катедрала кичозна с руски пари, нови сад, ниш същата история

Оценка:
-1 +4

rule
24 Отговор

До коментар #20 от "Ех Дойче Веле":


Абе, жената има три гражданства. Утре може да има 33-и!:) Такива нямат род и родина! Хич не и пука за никоя страна! Тя, е гражданка на Света!:) Балканка!!!:) Най-обикновена глобалистка! Германците имат една стара поговорка:" Където си обуя ботушите там ми е родината!" Тая, е същата. Само че по-рафинирана!:)

Оценка:
-0 +2

Писател
25 Отговор
Хубаво жената казва, че РБ и РСМ са като "майка и дъщеря", които не си говорят СЕГА. Но не обяснява, че причината е в БЕЛГРАД и създадения от сърбите МАКЕДОНИЗЪМ, който раздели по изкуствен и политически начин "дъщерята от майката" и превърна дъщерята в ЕНИЧАРКА.
Така, както Османлиите взимаха български момчета и ги превръщаха в ЕНИЧАРИ, така ТИТОВА ЮГОСЛАВИЯ създаде "македонскиОТ ИДЕНТИТЕТ и македоскиОТ ЯЗИК", крадейки от ОБЩАТА ни история.
Как тогава майката да прости първа. Обикновено дъщерята прощава на майката. В цял свят децата се извиняват на родителите си, за своите прегрешения. И в това няма нищо лошо РСМ да направи крачката към ПОМИРЕНИЕТО. Така, "пречистена", РСМ ще влезе достойно в ЕС. Иначе потъва в БАЛКАНСКИЯ СИНДРОМ на МАКЕДОНИЗМА. Затова РСМ трябва официално да заклейми МАКЕДОНИЗМА, да се отрече от него, като ЧОВЕКОНЕНАВИСТНА ИДЕОЛОГИЯ, която създаде ЕНИЧАРКАРКАТА.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Ангела Меркел и Франсоа Оланд
Лидерите на Германия и Франция в обръщения към Европейския парламент:
Дебатът е да има, или да няма Европа"

Още бисери
ТОП 5