Отидете към основна версия

3 712 127

Напрежение! Гърция ще поиска оръжейно ембарго срещу Турция

  • гърция-
  • турция-
  • оръжие

Атина иска да ѝ бъде доставен американски ескадрен миноносец клас "Арли Бърк" - нещо, което изглежда по-вероятно да се случи от когато и да било преди

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Оръжейно ембарго срещу Турция от типа на наложеното срещу Русия след анексията на Крим ще поиска от партньорите си Гърция, пише атинският ежедневник "Катимерини" в навечерието на Европейския съвет на 10 декември, който се очаква да обсъди темата. Атина ще поиска прекратяване на износа на военно оборудване за Турция като например на подводниците тип 214, предаде БТА.

Вече съществува прецедентът с двата френски хеликоптероносача клас "Мистрал", които бяха поръчани от Русия през 2010 г., но пред 2015 г. доставката им беше отменена заради анексията на Крим. В същия момент Атина иска да ѝ бъде доставен американски ескадрен миноносец клас "Арли Бърк" - нещо, което изглежда по-вероятно да се случи от когато и да било преди. Също така с бързи темпове върви договарянето на военни спогодби с Израел, Египет и Саудитска Арабия.

"Прото тема" описва правителствения план за ваксиниране на гръцкото население срещу новия коронавирус. За тази цел ще бъдат създадени шест огромни склада за ваксината в Атика, Солун, Крит, Патра и Трикала. Ще бъдат инсталирани 14 големи фризера за дълбоко замразяване и ще бъдат организирани 1018 центрове за ваксиниране.

За логистиката ще бъдат използвани военнотранспортни самолети С-130, както и стотици "доброволно реквизирани" транспортни средства за превоз на ваксините под контрола на армията и на полицията.

Желаещите да се ваксинират ще се регистрират чрез дигитална платформа в интернет или чрез гигантски колцентър, който ще има капацитет за обработва до един милион обаждания на ден. След това гражданите ще получават есемес на мобилния си телефон с часа, в който могат да отидат да се ваксинират в съответния местен център.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: