Отидете към основна версия

1 844 20

Срещу Брюксел! Унгария и Полша не отстъпват за ветото върху бюджета на ЕС

  • унгария-
  • полша-
  • ес

Двете страни няма да приемат никакво решение, което не гарантира зачитането на правата им, така както са записани в договора за ЕС

Снимка: Shutterstock

Унгария и Полша държат на своето вето върху следващия бюджет на Европейския съюз и върху фонда за възстановяване от пандемията, каза снощи унгарският външен министър Петер Сиярто, предаде БТА.

„Ние отново потвърдихме общата си позиция“, посочи Сиярто на сайта си във Фейсбук след среща с полския си колега в Брюксел, съобщи Ройтерс. „Няма да допуснем никакви опити за разбиване на нашето сътрудничество“.

Същата позиция застъпи и полският заместник-външен министър Павел Яблонски пред частната полска телевизия „Полсат нюз“, като посочи, че позицията на Полша не се е променила.

„Нашият премиер даде ясно да се разбере, че ние няма да приемем никакво решение, което не гарантира зачитането на правата ни, така както са записани в договора за ЕС“, подчерта той.

„Ако се постигне споразумение за гарантиране на тези права, тогава и ние ще се съгласим (да приемем бюджета и фонда за възстановяване). Ветото е инструмент“.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: