Отидете към основна версия

4 175 87

Ще наложи ли ЕС санкции на Турция?

  • турция-
  • реджеп ердоган

Южната ни съседка не цели да отнеме ничии чужди права, но няма да се примири с плана да бъде заклещена до бреговете на Анталия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Загадката около санкциите на ЕС се разплита тази седмица", пише в заглавие днес турският в. "Дюня", като посочва, че на срещата на върха на ЕС на 10-11 декември ще стане ясно дали блокът ще наложи на Анкара санкции заради дейностите ѝ по издирването на въглеводороди в Източното Средиземноморие. По мненията на експерти, цитирани от изданието, поради важната позиция на Турция по въпроса с миграцията и заради пандемията, е малко вероятно от срещата на ЕС да произлязат санкции, които да променят сегашното положение на нещата, предава БТА.

На вчерашната среща на външните министри от ЕС бяха разгледани основанията за евентуални санкции по отношение на Турция, напомня "Дюня".

"Поведението на Турция се променя в лоша посока", констатира Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността.

"Много се постарахме, но не се получи" - в тези думи на германския външен министър Хайко Маас пък в. "Сьозджу" разчита сигнал за предстоящи санкции срещу Турция. Маас, който участва във вчерашния Съвет по външни работи на ЕС в Брюксел, заяви, че Германия през последните месеци е работила усилено за установяването на диалог между ЕС и Турция, "но имаше много провокации", добави той.

"Сьозджу" цитира междувременно и думите на неназован високопоставен представител на ЕС, който заяви пред Ройтерс, че не смята, че има европейско правителство, което да възрази, че ситуацията сега е по-лоша отколкото беше през октомври.

"Поискахме положението да се промени, но това така и не стана. Фактът, че веднага след срещата през октомври корабът "Оруч Реис" потегли в морето, не бе посрещнат с одобрение от страните членки, които работеха за помиряването на Турция и Гърция", каза той.

В. "Таквим" извежда друг акцент от изказването на Маас: "Принципно смятаме, че ЕС е длъжен да продължи диалога с Турция", каза германският външен министър. Маас подчерта, че желанието е да има единодушие по отношение на реакцията, с която ЕС да отговори на стъпките на Турция в Източното Средиземноморие, пише още "Таквим".

Вестниците днес цитират и изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който изтъкна, че това, което Турция търси в Средиземно море, е справедливост. В. "Йени сьоз" цитира думите на президента, който изтъкна вчера, че Турция не цели да отнеме ничии чужди права, но няма да се примири с плана "да бъде заклещена до бреговете на Анталия".

"Заявихме пред своите събеседници, че няма да превием врат пред заплахите и шантажите, че няма да позволим империалисткия експанзионизъм", подчерта той. "Невъзможно е Турция да наблюдава от трибуната случващото се в Средиземноморието", изтъкна още турският лидер.

Изказването на Ердоган е водеща тема и за "Йени акит", който цитира в заглавие думите на президента: "Няма да позволим пиратския манталитет".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: